home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Csapatot, két nap alatt!
SZARKA Ákos
2012.01.25.
LXVII. évf. 4. szám
Csapatot, két nap alatt!

''A bűvös kör”Az alábbi történet 2010 elején kezdődik. Nem kell megrémülni, nem regényt készülök írni, csak egy kis elmélkedést arról, hogy van-e sorsunk, és ha igen, akkor ki a csoda irányítja?Szóval 2010 tavaszán a Diákszínjátszó Találkozó szervezői úgy döntöttek, hogy elhívj...

''A bűvös kör”

Az alábbi történet 2010 elején kezdődik. Nem kell megrémülni, nem regényt készülök írni, csak egy kis elmélkedést arról, hogy van-e sorsunk, és ha igen, akkor ki a csoda irányítja?
Szóval 2010 tavaszán a Diákszínjátszó Találkozó szervezői úgy döntöttek, hogy elhívják a bácskossuthfalvi (moravicai) Szabadidő-szervezők Egyesületének tagjait, hogy a délután folyamán játsszanak egy jót a gyerekekkel. Persze a játékvezetők minden csoportnak megemlítették a maguk szervezte MIT-tábort, és hogy mindenkit szeretettel várnak. Az öcsém, Áron kapva kapott az ajánlaton, és eltökélte, ha kell, akár gyalog is elmegy abba a táborba. Ez meg is történt, és bár anyut egy egész hétig nyugtatgatni kellett -- mert a kis gazfickó nem igazán adott magáról életjelet, csak válaszolt annak, aki írt neki --, ,,csodák csodájára” minden baj nélkül hazaért, ráadásul fergeteges élményekkel, és rögtön kijelentette, hogy jövőre is megy. Ment is. Igaz, sokat esett az eső, de ő az idén is menni akar... Lassan eljutunk arra a pontra, amelynél én is belefolyok a történetbe.
Immáron 2011 november közepén járunk, amikor is a szemembe ötlött egy felhívás: Téli Ifjúsági Képzés! Mivel úgysincs ''elég” programom a téli szünetben, bejelentkeztem a kétnapos képzésre. Csak annyi fogalmam volt róla, amennyi a hirdetésből kiderült. Tudtam, hogy egy vadidegen helyre fogok csöppenni, de nem bántam, mert nekem az ilyesmi általában bejön (mint például a Musical tábor is...).
Szóval január 4-én beültünk az autóba, és elindultunk a tett helyszínére. Ezek az utak a legnehezebbek nekem, mert ilyenkor rengeteg minden kavarog a fejemben, most meg a tetejében még a vezetésre is ügyelnem kell! Csodálatos! Nem baj, épségben megérkeztünk! Áron ragaszkodott hozzá, hogy bekísérjen. Mikor beértünk, ne is mondjam, hogy dagadt a melle a büszkeségtől, hogy ő már ismeri ezeket az embereket, messziről köszönt mindenkinek.
Bejelentkeztem, elfoglaltam az ágyam, és elbúcsúztam az öcsémtől, akire anyu kint várt a kocsiban, majd bementem abba a terembe, ahol a képzés zajlott. Oktatónk Pecsenka Gabriella (animátor, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatója és a Szabadidő-szervezők Egyesületének tagja) és Tojzán Ákos (animátor, angol szakos filológus/nyelvész, a Szabadidő-szervezők Egyesületének tagja) volt, de egy-két játék erejéig Besnyi Szabolcs (tréner, animátor, az egyesület alapítója és elnöke) is beszállt a képzésbe. A szakácsunk pedig Budai Andor volt (pedagógus, animátor, szintén tagja az egyesületnek).
A képzés menete nagyon izgalmas és érdekes volt: néhány kis játékot egy nagy feladat követte, melyet a csoportnak vezetői segítség nélkül kellett megoldania. A feladat végrehajtása után mindig elemeztük a munka menetét, és levontuk a tanulságot. Ilyenkor főképp a csapatépítésről, a csapatmunkához való hozzáállásról és a csapatvezetésről beszéltünk...
Őszintén szólva ilyen élményben még sohasem volt részem, hiszen a második nap végére egy nagyon erős kis csapattá kovácsolódott össze az a 17 középiskolás fiatal, aki jobbára nem is ismerte egymást. Feledhetetlen és számomra talán életfelfogást megváltoztató két napot töltöttünk együtt!
Egy dologra nem tudtam még mindig rájönni: végül is a véletlen műve volt-e, hogy ott lehettem a MIT-táborban, vagy már annak is megvolt az oka, hogy az öcsém két évvel ezelőtt részt vehetett benne? Nos, ez valószínűleg mindörökre rejtély marad. Mindenesetre én örülök neki, hogy így alakult.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..