home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Családi találkozók, táborok, számítógépek
TÓTH Lívia (A szerző fotója)
2004.12.01.
LIX. évf. 48. szám
Családi találkozók, táborok, számítógépek

A kibővített igazgatóbizottsági ülés résztvevőinek egy csoportjaKibővített igazgatóbizottsági ülést tartott Csókán, a helybeli Famulus Nagycsaládos Egyesület székhelyén, a katolikus templom helyiségében a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCSESZ), az egyesületek és csoportok...

A kibővített igazgatóbizottsági ülés résztvevőinek egy csoportja

Kibővített igazgatóbizottsági ülést tartott Csókán, a helybeli Famulus Nagycsaládos Egyesület székhelyén, a katolikus templom helyiségében a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (VANCSESZ), az egyesületek és csoportok vezetőinek részvételével. A jelenlévők Adáról, Péterrévéről, Magyarkanizsáról, Horgosról, Padéról, Zentáról, Csantavérről, Nagybecskerekről, Kishegyesről, Topolyáról, Moravicáról, Becséről és Újvidékről érkeztek.
Az összejövetel kezdetén KRIZSÁN V. Vilmos, a VANCSESZ elnöke ismertette a mögöttük lévő időszak tevékenységét, amelyet nagyon aktívnak értékelt, majd az egyesületek és csoportok számoltak be a munkájukról. A felsorolásból kiderült, a nyár folyamán hat nagycsaládos találkozót tartottak - Adán, Zentán, Topolyán, Csantavéren, Magyarkanizsán és Kishegyesen, és egy kivételével mindegyiket a szövetség támogatta -, két tábort szerveztek (Magyarkanizsán és Horgoson), továbbá népes küldöttség (74 személy) vett részt Vajdaságból a debreceni Családkongresszuson. Mindez a Határon Túli Magyarok Hivatalának segítségével valósulhatott meg, de a kapott eszközökből hét egyesületnek számítógépet is vásároltak. A komputer és az internetkapcsolat lehetővé teszi és megkönnyíti az egymás közötti kommunikációt.
Csókán a húsvéti tojásdíszítés és az anyák napi ünnepség után a karácsonyra készülnek, de az egyesület vezetői úgy vélik, az érdektelenség miatt megújulásra van szükség a munkában. Az adaiak gyermekbálokról, családi vasárnapokról beszéltek, de a táborokban is részt vettek. Péterrévén több akció van folyamatban, a magyarkanizsaiak péntek délutánonként találkoznak a felderítők otthonában, a horgosiak a három napig tartó nyári táborra emlékeztek, amelyen 38 vajdasági és 3 magyarországi gyermek vett részt, Topolyán is sikeres volt a családi találkozó. Kiderült, a padéi csoport nehezen tud talpra állni, de a nagybecskerekiek is a közönnyel küszködnek. A zentai TINCSE-ben - amely egyébként a legnagyobb egyesület, 450 nagycsalád a tagja - előrehozott vezetőségcsere volt. A kapott számítógép náluk már működik, de egyelőre nincs telefonvonaluk. A csantavérieknek világhálós összeköttetésük is van, az érdeklődők jól fogadták a családi szombat elnevezésű rendezvényüket, a ruhaakciójuk iránt is nagy az érdeklődés, készülnek a karácsonyi ünnepségre. Kishegyesen két éve létezik a nagycsaládos egyesület, ami viszonylag rövid idő, de jelentős haladás tapasztalható náluk. Családi találkozót szerveztek, részt vettek a nyári táborokban, decemberben szegedi továbbképzésre utaznak, játékos Mikulás-bált terveznek. A helyi közösség segítségével játszóteret építenek, amelynek eddig 70-80 százaléka készült el. Tavaly 110 ádventi koszorút kötöttek ajándékba a támogatóiknak és magánszemélyeknek, hogy tudatosítsák a létezésüket, az idén valószínűleg ikebanát állítanak össze karácsonyi üdvözlettel. Becsén újra kellene éleszteni a csoportot, Moravicán és Újvidéken viszont a megalakításáról gondolkoznak.
A gyűlésen tájékoztató hangzott el az I. vajdasági közösségi és családi életre nevelő ifjúsági táborról, amelyet Magyarkanizsán, a felderítők vízitelepén tartottak meg július 30-a és augusztus 6-a között. Az eseménynek negyven résztvevője volt Kishegyesről, Adáról, Zentáról és Horgosról, valamint Felvidékről és Magyarországról. Mivel a HTMH-tól kapott összeg fedezte a költségek egy részét, a gyerekeknek 1400 dinárt, illetve a külföldieknek 10 eurót kellett fizetniük. A csoportok és egyesületek vezetői jelentést hallgattak meg a HTMH támogatásának a felhasználásáról is, amely hozzájárult a vajdasági nagycsaládos mozgalom kibontakozásához és megerősítéséhez. A pénzt a működésre, a táborokra, a találkozókra és az infrastrukturális-kommunikációs fejlesztésre fordították.
Zentán JUNG Zsuzsanna vezetésével már két éve működik a családlátogatási vagy közismertebb nevén: bébiprogram, amelybe újabb egyesületek is szeretnének bekapcsolódni. 2002-ben 245, tavaly 232 újszülött látta meg a napvilágot a Tisza-parti városban, az idén pedig eddig 215. Az önkormányzat ezer dinárt szán minden babának ajándékra, amelyet lelkes aktivisták visznek el a családoknak, amikor a kis jövevény betölti a harmadik hónapot. A csomagot egy szál virág kíséretében adják át, és elbeszélgetnek a boldog szülőkkel a további elképzeléseikről és a családtervezésről. Adatokkal és érvekkel alátámasztva próbálják meggyőzni őket, hogy vállaljanak több gyermeket. Ezt a tevékenységet a Napraforgó civil szervezet végzi, amelynek tagjai a 309. családlátogatáson vannak túl - mondta Jung Zsuzsanna. Krizsán V. Vilmos szavaiból kiderült, öt egyesület - az adai, a feketicsi, a csantavéri, a kishegyesi és a magyarkanizsai - bekapcsolásával pályázat készült ebből a célból, melyet a tartományi oktatási és művelődési titkárságnak nyújtottak be, de inkább helyi szinten kellene segítséget találni. Az adai és a kishegyesi önkormányzat már aláírta a szándéknyilatkozatot a támogatásról, Csantavéren a helyi közösségben találtak megértésre, és Magyarkanizsán is folyamatban van a megbeszélés.
A jövő évi tervben már szerepel a családlátogatási program beiktatása és az ezzel kapcsolatos szemináriumok megtartása, de nem maradnak ki a táborok és a találkozók sem. Sort kellene keríteni a II. Vajdasági Nagycsaládos Vezetőképző Tanfolyamra és egy közgyűlésre is. Az egyéb tevékenységek és események mellett jövőre lesz tízéves a zentai TINCSE, a Tisza menti Nagycsaládosok Egyesülete, amelyet méltóképpen szeretnének megünnepelni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..