home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Családi autók
Lábadi Loránd
2019.11.14.
LXXIV. évf. 45. szám
Családi autók

Napjainkban a család, mint a társadalom fő alkotórésze, egyre több figyelmet kap szinte minden országban, aminek köszönhetően a fiatalok gyerekvállalási kedve is valamelyest megélénkült. Az állam állandóan kedvezményeket talál ki, csak szülessen több gyerek, így talán a népszaporulat valamelyest megugrik.

A sok előny közül mi most a gépkocsivásárlással foglalkozunk, mivel az autópiacon ezekből a típusokból is szép számban akad kínálat, tehát nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Amit figyelembe kell vennünk, az a kényelem, a megbízhatóság és természetesen a biztonság. Ezeknek a követelményeknek minden típus és modell megfelel, bár különbségek azért vannak, melyeket érdemes szem előtt tartanunk.

A Dacia Lodgy az egyik legkedveltebb jármű, mely a megbízhatóságával és a kényelmével kimagasló eredményeket ért el, a tendencia pedig továbbra is felfelé ível. Kapható benzin-, illetve dízelmotoros változatban. Az előbbi 75 kW-os, azaz 102 lóerős, a végsebessége 177 km/h, a gyorsulása 100 km/h-ra 11,4 másodperc, ami egy ilyen nagy családi autónál elfogadható. A hossza 4498 mm, a magassága 1661 mm, a szélessége 2004 mm, a tengelytávja 2810 mm, a csomagtartó térfogata 825 liter, az üzemanyagtartálya pedig 50 literes. Ami a felszereltségét illeti, középkategóriás jármű: manuális klíma, színezett üveg, valamint hátsó légbefúvók teszik élvezhetőbbé az utazást. Az elektromos ablakemelő, a szervokormány, a csomagtér megvilágítása, a központi zár, a fedélzeti számítógép és a fűthető hátsó ablak már alapfelszerelésnek tekinthető, ám a keréknyomás-ellenőrző rendszer újdonság. Sokan a stabil felfüggesztés miatt választják, mely a gyenge minőségű utakon kitűnő osztályzatot kapott.

A Peugeot Rifter egy tolóajtós verzió, melyben az 1,2 literes benzinmotor teljesítménye 110 lóerő, de dízelmotorral is gyártják, mely 1,5 literes és 130 lóerős. A hossza 4403 mm, a szélessége 2107 mm, a magassága 1878 mm, a csomagtartója 775 literes, de ha szükséges, az ülések előrehajtásával növelhető. A benzinmotoros változathoz hat-, a dízelmotoroshoz pedig ötfokozatú manuális váltó párosul. A 100 km/h-s sebesség 12,1 másodperc alatt érhető el, a végsebessége 175 km/h, az üzemanyag-fogyasztása csupán 6,5 liter. A kényelem, valamint a biztonság szempontjából jó véleménnyel vannak róla a szakértők és a családok is. A felfüggesztések valamelyest gyengék a nagy kapacitás szempontjából, ami a francia autógyártásra jellemző, de nem okoz hátrányt.

Az Opel Combo Life egy német modell, mely a családi autók kategóriájában szerepel, egy nagyon megbízható és biztonságos jármű, de ez természetes is, mivel a német autóipar bármilyen ranglistán az elsők között szerepel. Az autó hossza 4403 mm, a szélessége 1921 mm, a magassága 1841 mm, a csomagtere pedig 597 literes. A Combo Life XL hossza 4753 mm, a szélessége 1921 mm, a magassága 1880 mm, a csomagtartója 850 literes. Ami a felszereltségét illeti, egy magasabb szintet képvisel, mivel a legmodernebb műszaki fejlesztések sokaságát tartalmazza, és mindezzel nem bántak szűkmarkúan a tervezők: vetített kijelzés, figyelmeztetés a frontális ütközés lehetőségére, gyalogosfelismerés, sávtartó asszisztens, intelligens sebességfelmérés, holttér-figyelmeztetés, fáradtságfelismerő és automatikus parkoló asszisztens is van benne. A leggyengébb az 1,2 literes benzinmotor, a Direct Injection Turbo 110 lóerős teljesítménnyel, Start/Stop rendszerrel, valamint egy hatfokozatú manuális váltóval. A mért üzemanyag-fogyasztás városban 6,7 l/100 km, kombinált vezetés esetén 5,7 l/100 km. Az erősebb kategóriát az 1,5 literes dízelmotor képviseli 130 lóerős teljesítménnyel, Start/Stop rendszerrel és egy nyolcfokozatú automata váltóval. Ennek az erőforrásnak a fogyasztása országúton 4,3 l/100 km, kombinált közlekedésnél 4,5 l/100 km, míg városban 4,8 l/100 km. Az üzemanyagtartály 50 literes, plusz az AdBlue tank 17 literes. A benzinmotoros változat öntömege 1356 kg, a megengedett össztömeg 2040 kg, a teherbírása 609 kg, az erősebb motorral felszerelt típus öntömege 1430 kg, a megengedett össztömeg 2130 kg, míg a teherbírása 625 kg.

Nagyok a különbségek a bemutatott változatok között, és aki teheti, az egy erősebb gépjárművet válasszon, mellyel számos előny párosul. Hátránya természetesen a magasabb ár, de figyelembe véve a pluszfelszerelést, ez teljesen érthető.

A következő típusok is — ugyanúgy, mint az előzőek — hétszemélyes családi autók.

A Skoda Kodiaq egy nagyon igényesen felszerelt modell, melynek hossza 4697 mm, szélessége 1882 mm, magassága 1673 mm, az öntömege 1549 kg, maximális terheléssel 2174 kg. A tengelytáv 2791 mm — megbízható felfüggesztéseket igényel, melyeket a gyártó garantál. A csomagtér térfogata 270 liter, tehát a poggyász gond nélkül befér, de ha szükséges, az utastérben is elhelyezhetünk néhány táskát. Az üzemanyagtartály 58 literes. Ez elegendő, mivel a mért fogyasztás városban 7,7 liter, országúton 5,8 liter. A benzinmotor teljesítménye 150 lóerő, a gyorsulása 100 km/h-s sebességre 9,8 másodperc. A sebességváltó 6 fokozatú, az üvegek hő- és fényvédő rétegűek, továbbá egy tökéletes klímaberendezés garantálja a kellemes hőfokot télen és nyáron. A biztonságról a hét fejtámla, illetve az Isofix biztonsági övek gondoskodnak.

A Fiat 500 Wagon az olasz autógyártás újabb sikeres modellje, mely megállja helyét ebben a kategóriában, meglehet, némely része különbözik a többi típustól, de nem okoz semmilyen hátrányt, csupán a gyártó szerint így tökéletes a jármű. A hossza 4352 mm, szélessége 1784 mm, magassága 1667 mm, a tengelytáv 2612 mm. A csomagtér térfogata eléri a hihetetlen 560 litert, míg a maximális érték 1584 liter, az autó öntömege 1400 kg. A négyhengeres, turbófeltöltős dízelmotor 120 lóerőt ad, mely kevésnek bizonyul egy nagyobb emelkedőn maximális tömeggel, ami jelentős hátrány. Gyorsulása 100 km/h-s sebességre 10,9 másodperc, ami gyenge teljesítmény. A fogyasztása elfogadható, városban 5,5 liter, országúton 4,0 liter, míg vegyes közlekedés esetén 4,6 liter. A tesztek alapján átmenő osztályzatot kapott ugyan, de a vásárlási adatok elég gyengék, persze a továbbiakban fellendülhet az eladás, mivel az autó biztonságos és megbízható, mint a legtöbb olasz gyártmány.

A következő a BMW 2 Gran Tourer, mely a német precizitás megtestesítője, és most is bizonyít, noha az ára nem éppen a nagycsaládosok pénztárcájához van igazítva — viszont cserébe kiváló minőségű. Vannak, akik megengedhetik maguknak ezt a modellt, kihasználva minden segítséget, legyen az állami támogatás vagy egy jó banki hitel plusz valamennyi önrész. Erre az autóra nem használható a nagy jelző, ez inkább egy takarékos, közepes kategóriájú modell. Az öntömege 1530 kg, a megengedett terhelése plusz 630 kg, a csomagtér maximális űrtartalma 1905 liter. A hossza 4556 mm, a szélessége 1800 mm, a magassága 1608 mm, a tengelytáv 2780 mm, az üzemanyagtartály térfogata 61 liter. A 100 km/h sebességre való gyorsulása 7,6 másodpercet vesz igénybe, a végsebessége 222 km/h, a fogyasztása vegyes közlekedés esetén 6,1 liter. A 2.0 literes dízelmotor teljesítménye 192 lóerő, s ezt egy nyolcfokozatú automata váltó egészíti ki. A kínálatban szerepel még egy 1.5-ös, háromhengeres benzinmotoros is, mely valamivel szerényebben van felszerelve. Aki ezt a modellt választja, az biztosan nem fog csalódni, hiszen a BMW mindig a legújabb műszaki fejlesztéseket építi be, ami lépéselőnybe hozza a versenytársak körében.

Végezetül ejtsünk szót még egy francia autóról. A Renault Grand Scenic elsősorban a nagyon szép külsejével került a mezőnybe, pedig a teljesítménye sem elhanyagolandó. A motor 160 lóerőt képes leadni, ami kezdetnek jó, ellenben a gyorsulása 100 km/h-ra 11 másodperc, a maximális sebessége 200 km/h. A hossza 4634 mm, a szélessége 2128 mm, a magassága 1655 mm, a tengelytáv 2804 mm. Az öntömege 1585 kg, az üzemanyag-fogyasztása vegyes közlekedés esetén 7,2 liter, a csomagtartó 189 literes. A felszereltsége kielégítő, mivel a gyár nem sajnálta a modern technológiát. Ez a szint megfelel a cég hagyományainak, hiszen a francia autóipar új tervezésű járműveire rendszerint jellemzőek a szép és aerodinamikailag kifogástalan vonalak, valamint a legmodernebb elektronikai fejlesztések.

A felsorolt családi autók közül mindenki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbbet, és bármelyik mellett döntsön is, nem fogja megbánni. Tehát aki ezt szeretné, az használjon ki minden lehetséges segítséget, és vásároljon egy új hétszemélyes gépkocsit, mellyel biztonságosan közlekedhet az egész család.


Még több lép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..