home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Cottage, avagy az angol vidéki stílus
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.07.01.
LXXIII. évf. 26. szám
Cottage, avagy az angol vidéki stílus

Ez a lakberendezési elv különösen népszerű mostanában.

Szépsége az eklektikában rejlik, mely a belőle áradó harmónia révén menedéket nyújt a nagyvárosok kavalkádja elől. A vidéki kedvességet megidézve, a kopott, használt bútorokkal nagyszerű alapja egy megnyugtató, csendes otthonnak, mely eltávolít a városi mindennapok zűrzavaros lüktetésétől.

 

Alap a világos szín

A kunyhóstílusnak is nevezett cottage legfőbb jellemzője, hogy ezekben az otthonokban rengeteg a fény. Éppen ezért az ismerkedést az alapszínekkel kell kezdenünk, hiszen ebben a világban a színeknek nagyon nagy a jelentőségük. Fontos, hogy semleges alapokra építkezzünk, ezért a hófehér falszín, -burkolat a legfontosabb. Nemritkán az egész ház fehérben pompázik, ám ekkor a fehér több árnyalatát kell felvonultatnunk, hogy a hatás ne legyen túl hideg. Nyugodtan játszhatunk a mintákkal, formákkal, mert ezáltal változatosságot csempészünk a letisztult helyiségekbe. Ha azonban mégis színes térre vágyunk, akkor kedvünkre válogathatunk a halvány színek árnyalataiból, mint amilyen a gabonasárga, a tojáshéjszín vagy a halványmálna, továbbá kisebb mennyiségben zöldet, kéket, barnát és pirosat is használhatjuk.

 

Kedves eklektika

Ezekben a vidéki stílusú otthonokban minden bútornak története kell hogy legyen. Nagy hiba lenne a bútorüzletből vásárolnunk, inkább az egyedi, szemrevaló elemek kapjanak figyelmet. Keveredhetnek vintage stílusú tárgyakkal, bolhapiacon talált kincsekkel, melyek tökéletesen illenek a cottage dizájnba. A legtöbbször nincs két egyforma bútor az asztal körül.

Miután sikerült a bútordarabjainkat — mondjuk, egy-egy szemrevaló „füles” fotelt, kopott kárpitú kanapét, testesebb komódot, fából készült ládát — kiválogatnunk, közös nevezőre kell hoznunk őket. Ezt elérhetjük például a nappaliban levő kanapéra, fotelre készített azonos, illetve harmonikus színvilágú díszpárnákkal, takarókkal is — ezáltal ugyanis egységet teremtünk a sokféleségben.

 

Az eredeti cottage stílus Nagy-Britanniából származik, ahol szó szerint kulipintyókról beszélhetünk. Ezek a kunyhók meglehetősen szerény hajlékok voltak, legfeljebb négy pici szobával, melyet a kényelmesebb lakótér létrehozása érdekében később hozzáépítéssel bővítettek. Ezeknek az egyik változata az úgynevezett penty, az egykori birtokosok nagyobb épületéhez kapcsolt kis házikó, mely a birtokon dolgozó munkások, halászok lakhelye volt. Az angol kunyhók apró méretükkel és gyönyörű kertjükkel manapság is közkedveltek, hiszen remekül illeszkednek a takarékos és zöld életmód trendjébe.

 

Egységes minták használata

A virág az egyik leggyakoribb minta, ám a geometriai alakzatok is egyre nagyobb teret hódítanak a dekorációs textíliákon. A vidéki stílusra alapjában jellemző a sok textil, mely maximális játékteret ad a mintákkal való egységesítésre. Ide tartoznak a szőnyegek, ágytakarók, díszpárnák, asztalterítők is, melyeknek mind a lakás meleggé és hívogatóvá tétele a céljuk.

Szándékosan nem hoztam még szóba a függönyöket, a cottage stílusban ugyanis nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a lakás azt a benyomást keltse, hogy a friss levegő bármikor bejöhet az ablakon. Tehát csak nagyon kevés — és a többi dekorációs textillel harmonizáló — függönyt használjunk, nem eltakarva az egész ablaknyílást.

 

Kiegészítők

A cottage stílus a melegség és az otthonosság megtestesítője. Magától értetődő tehát, hogy bátran kitehetjük emléktárgyainkat, kedvenc apróságainkat, hogy a betérő vendég is jól láthassa őket. A hangsúly pedig — kivételesen — nem azon van, hogy mit teszünk ki, hanem azon, hogy hogyan. Egy autentikus vidéki otthonban a rusztikus elemek és a tengerpartról hozott emlékek dekorálják a tereket, mind-mind megtervezett elrendezésben. Persze, nincs szabály az elhelyezésükre, viszont általában páratlan számú elemet szokás variálni egymással, különböző méretben és formában.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..