home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Cintányéros cudar világ Szabadkán
Szakáll Laura
2012.11.28.
LXVII. évf. 48. szám

Szinte már hagyomány, hogy karácsony közeledtével zenés, szórakoztató darabbal lepi meg közönségét a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Az idén Bakonyi Károly és Szirmai Albert Mágnás Miskáját, a magyar operettirodalom egyik legsikeresebb művét állítja színpadra Mezei Zoltán rendező.

A történet ma is aktuális, a többi között megjelenik például benne a korrupció és az úrhatnámság, napjainkban is megállja a helyét, tömegeket vonz a színházakba — ezért választotta Mezei Zoltán ezt a darabot.
— Az a néző is megtalálja a neki tetsző gondolatokat, mondanivalót, aki többre vágyik a két órányi könnyed szórakozásnál. Úgy kell egy darabhoz hozzányúlnunk, hogy összhangba hozzuk a saját gondolatainkkal, a mához igazítsuk, felfrissítsük. 2012-ben is felmerülnek azok a kérdések, amelyek 100 éve is jelen voltak. Ma is ugyanúgy megvannak a trendek, az életünkben jelen van a képmutatás. Egyik pillanatról a másikra kerülnek emberek vezető pozíciókba, adott a rangjuk, a pénzük, de lehet, hogy hiányzik a tudásuk, az emberi méltóságuk. Ezekre a dolgokra mutatunk rá az előadásban. Természetesen garantálva lesz a két órányi szórakozás, a zene, a humor. Az a célom, hogy az operett felől a zenés vígjáték irányába vigyük a Mágnás Miskát.
* Három szövegkönyvből állt össze a darab. Az eredeti, egy hetvenes években íródott és a legújabb, felújított változat alapján készül. Hogyan lesz több az operettnél?
— Brestyánszki Boros Rozáliával, színházunk dramaturgjával alapos munkát végeztünk, mielőtt elkezdtük volna a próbafolyamatot. A három példány erényeit igyekeztünk összehozni. Azt tapasztaltuk, hogy mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai is. A történeten és a zenén nem változtattunk, a játékmódunkkal frissítjük fel az előadást. Az operettszínjátszás változott, talán a szakma is kissé felhígult az utóbbi időben. Mi ezt azzal próbáljuk egyensúlyozni, hogy megmutatjuk a karakterek sajátos történetét, tragédiáját. Ez az előadás nem arról szól, hogy egyik daltól haladunk a másikig. Hiteles érzelmekkel, szerelemmel, vágyakozással, konfliktusokkal töltjük meg, tiszteletben tartva az operett kereteit.
Az előadásban szinte az egész társulat játszik. A címszerepet Mácsai Endre alakítja, de Csernik Árpádot és Kovács Nemes Andort is láthatja a közönség. A Mágnás Miskát élő zene kíséri. A Népszínház zenekarát a Garden Quartet vonósnégyes egészíti ki. A bemutató december 20-án lesz a Népszínház Jadran színpadán.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..