home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Bűn és bűnhődés
KOVÁCS Nándor
2007.03.07.
LXII. évf. 10. szám
Bűn és bűnhődés

Képíró SándorSzeptember végén és október elején több napilap, tévé és rádió közzétette a hírt, hogy a Simon Wiesenthal Központ Utolsó Esély Akciója során újabb háborús bűnösre bukkant Képíró Sándor személyében. A központ igazgatója, Efraim Zuroff jelentése szerint Képíró Sándor csendőr száz...

Képíró Sándor

Szeptember végén és október elején több napilap, tévé és rádió közzétette a hírt, hogy a Simon Wiesenthal Központ Utolsó Esély Akciója során újabb háborús bűnösre bukkant Képíró Sándor személyében. A központ igazgatója, Efraim Zuroff jelentése szerint Képíró Sándor csendőr századosként részt vett az ,,1942-es újvidéki mészárlásokban', valamint ,,az 1944-es deportálásokban', ezért felszólította a szerb kormányt, hogy siettesse a második világháborús - több mint kilencvenéves Képíró Sándor - háborús bűnös Belgrádnak való kiadatását.
Az ügyben az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága múlt évi októberi ülésén meghallgatta a legfőbb ügyészség képviselőjét, dr. Fekete Istvánt, aki elmondta, hogy a Simon Wiesenthal Központ beadványa szerint a Budapesten élő Képíró Sándor 1942-ben részese volt az újvidéki atrocitásoknak, és hogy Horthy Miklós katonai bírósága tíz év szabadságvesztésre ítélte hűtlenség vádjával, vagyis hogy elhanyagolta az alárendeltjei ellenőrzését. Jugoszláviában egyébként 1945 után a jugoszláv hadbíróság előtt felelősségre vonták a razziában részt vett katonatiszteket és csendőrtiszteket, Feketehalmy-Czeydnert, Zöldi Mártont, Grassyt halálra ítélték, és a büntetést végre is hajtották. A vezérkari főnököt, Szombathelyi Ferencet is ott ítélték halálra.
A Wiesenthal Központ állítása szerint Magyarországon a népbíróság Képíró Sándort távollétében 1946-ban is elítélte, erről azonban dokumentumok nem állnak rendelkezésre. A Nemzetbiztonsági Bizottság hozzájárult az ügyészségi vizsgálat lefolytatásához szükséges iratok felkutatásához. Nem hallgatták el azonban, hogy remélik: Szerbia részéről is ekkora készséget várnak el, és hozzálátnak majd az 1944-ben a Délvidéken kiirtott negyvenezer magyar gyilkosainak a felkutatásához.
Az 1944-es délvidéki, valamint az újvidéki razziát, így Képíró Sándor - akkor még csendőr hadnagy - szerepét és bűnösségét érintő kérdésekről is tárgyaltak február 14-én Budapesten az Ady Endre Művelődési Házban megtartott Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság csendőrségi-történeti konferenciáján. A tanácskozáson dr. Zétényi Zsolt ügyvéd, a Ságvári-perben Kristóf László csendőrtiszt ellen elkövetett pártállami jogsértések bizonyítója rámutatott, hogy Képíró Sándor esetében is a megtorlás szándékával kell szembenézni. Mint mondta, Képíró rangja szerint csendőr főhadnagy volt, mégis gyakran csendőr századosként tüntetik fel. A neves ügyvéd egyébként a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumának az elnöke, egyben Képíró Sándor jogi képviselője is. Elmondása szerint Képíró nem vett részt gyilkosságokban, alaptalan vád háborús bűnösnek nevezni. A gyilkosságoktól el kell különíteni a razziát, melyben ellenőrzéseket hajtottak végre - mondta Zétényi Zsolt.
A tanácskozáson Kádár Éva joghallgató kimerítő tanulmányban elemezte Képíró Sándor csendőrtiszt újvidéki szerepét. Előadását Franz Kafka A per című regényének Efraim Zuroff által felvetett alaphelyzete tisztázásával kezdte: ,,Valaki megrágalmazhatta Josef K.-t, mert noha semmi rosszat nem tett, egy reggel letartóztatták.' A ,,kafkai jogi rémálom' elnevezés ebből a szempontból találó, ugyanis a Képíró Sándor ellen felhozott vádak minden alapot nélkülöznek, mégis tényként kezelik őket és ellenőrzés nélkül közlik a világ szinte minden jelentős folyóiratában. Az újvidéki razzia eseményeiről és benne Képíró Sándor szerepéről a történészek által dokumentált adatok ,,egy kicsit' más képet festenek, mint amit a Wiesenthal Központ a világsajtó elé tárt.
Dr. Képíró Sándor személyesen nem adott parancsot kivégzésekre, és nem hajtott végre egyetlen gyilkosságot sem, az ő feladata kizárólag a parancsnoksága alatt álló kutatójárőrök igazoltató tevékenységének az ellenőrzése volt. Parancsnokként nem tűrt meg ilyen magatartást, és nem buzdított senkit ölésre és fosztogatásra. Amint az 1944-es per irataiban szereplő több tanú vallomása is bizonyítja, az ő parancsára nem történt egyetlen fegyverhasználat sem. Ezt erősítette meg Ungváry Krisztián történész is, amikor előadásában kitért az ügyre. Elmondta: a szerb igazságügyi minisztérium eljuttatta a szakértőknek annak az 1944-es tárgyalásnak a jegyzőkönyvét, amelyben a csendőrök szerepét vizsgálták az újvidéki mészárlásban. Az ítéletből kiderül, hogy Képíró Sándor nem adott parancsot kivégzésekre, és ő maga sem hajtott végre kivégzést.
A felszólaló és a korábban nyilatkozó történészek is megalapozatlannak nevezték a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatójának Képíró Sándor ellen felhozott vádjait. A szakértők szerint nincsenek megbízható bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy Képíró Sándor részt vett volna az újvidéki kivégzésekben, ráadásul arról az 1946-os népbírósági határozatról sem tudnak, amelyre egyebek között a központ hivatkozik.
A tanácskozással azonban korántsem zárult le dr. Képíró Sándor ügye, amelyben csak úgy lehetünk tárgyilagosak, ha figyelembe vesszük a debreceni Bíró Zoltán véleményét, miszerint a háborús bűnösöknek bűnhődniük kell. Függetlenül attól, hogy a világ mely részén kinek a kárára követték el a bűnöket! A háborús bűnösök megbüntetése azonban nem jelentheti azt, hogy olyan embereket hurcoljunk meg, akik nem voltak felelősek a bűnökért.
Március 1-jén a Nemzeti Jogvédő Alapítvány sajtóértekezleten jelentette be a Fővárosi Bíróság döntését, amely végrehajthatatlannak nyilvánította a Képíró Sándor csendőr százados ellen 1944-ben meghozott ítéletet. A határozattal tehát Képíró Sándort büntetlen előéletűnek nyilvánították, korábbi tiszti rendfokozatába visszahelyezték. A sajtóértekezleten dr. Zétényi Zsolt védőügyvéd elmondta: egyelőre nem döntöttek arról, hogy tesznek-e jogi lépéseket a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója, Efraim Zuroff ellen, aki háborús bűnök elkövetésével vádolta meg Képíró Sándort. Ebben az esetben a hamis vád bűntettéről is szó lehet, hiszen a volt csendőr százados egyetlen embert sem ölt meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..