Bort, búzát, békességet - ötven év után is

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Bort, búzát, békességet - ötven év után is

Munkában - Barát István fotójaA hétvégén ötvenedik alkalommal tartották meg Zenta községben az aratóünnepséget. Az esemény az elmúlt fél évszázadban jelentős változásokat ért meg, de mindig tartalmas szórakozást, kikapcsolódási lehetőséget nyújtott az idesereglő vendégeknek, a megméretésben...

Munkában - Barát István fotója

A hétvégén ötvenedik alkalommal tartották meg Zenta községben az aratóünnepséget. Az esemény az elmúlt fél évszázadban jelentős változásokat ért meg, de mindig tartalmas szórakozást, kikapcsolódási lehetőséget nyújtott az idesereglő vendégeknek, a megméretésben részt vevőknek és érdeklődőknek. 1960-ban az első rendezvény házigazdája Bogaras volt - akkoriban ifjúsági aratóünnepnek nevezték, amelyen a falusi fiatalok találkoztak, és minden évben másik település adott neki otthont. 1990-től, amikor a felsőhegyi åsz Szabó Imre vette át a szervezését, bevonták a középkorosztályt és az idősebbeket is, valamint hagyományápolással gazdagították a programot. Ekkor kapta a Bort, búzát, békességet elnevezést is, majd 2001-től Kárpát-medencei Aratóünnepségként emlegetik országhatáron innen és túl egyaránt.
Az aratáshoz kötődő kiállításokat már szombaton megnyitották a felsőhegyi általános iskolában, de többek között aznap zajlott le a kispályás labdarúgótorna, valamint a kisgazdakorona- és az aratókoszorú-kötészeti verseny is. Vasárnap a környező településekről és a távolabbi vidékekről már kora reggel érkezni kezdtek a csapatok és a kíváncsiskodók. A hivatalos megnyitón Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, Širková Anikó, Zenta község polgármestere, åsz Szabó Imre főszervező és Ments András, a Magyarországi Gasztronómiai Fesztiválok elnöke és az I. Magyar Fehér Asztal Lovagrend lovagja szólt az egybegyűltekhez. A további műsort Novák Gyula, a magyarországi Rákóczifalva kisbírája jelentette be.
Az 53 csapat először az ízlésesen elrendezett hagyományos aratóreggelijét mutatta be, majd a bírálóbizottság szemléje után nekiveselkedett a kézi aratásnak. A jó munkához könnyítésként muzsika is szolgált, amire a vihar előtti rekkenő hőségben igencsak szükség volt. Említést érdemel, hogy a zentai Búzavirág csapat tagja volt Sárvári Margit néni, aki annak idején, húszéves leányként részt vett az első aratóünnepségen is. Később a Ha legény vagy, gyere velem kaszálni elnevezésű gyorsasági aratóverseny vajdasági döntőjére került sor, de a szervezők tarlófutásra és parasztkocsitoló versenyre is biztatták a jelenlévőket.
Amíg a csapatok a nyári meleggel, porral és a gazos parcellákkal küszködtek, addig Felsőhegy központjában valóságos népünnepély alakult ki. A parkot vidám főzőmesterek szállták meg a társaságukkal, a bográcsokban rotyogtak a finom étkek, forogtak a nyársak, fogyott a jóféle nedű. A nézelődők a kirakodóvásár termékei közül válogathattak, esetleg megállhattak a szabadtéri színpad előtt, ahol lakodalmas zenekarok, tánccsoportok váltogatták egymást, a tikkadtabbak a kocsmasátrak egyikében vagy a borászok asztalainál pihenhettek meg. Ha viszont elég erőt éreztek magukban, benevezhettek valamelyik sportvetélkedőre is.
A különböző kategóriákban számos elismerést, különdíjat osztottak ki, a legjobbakat érmekkel, serlegekkel, értékes ajándékcsomagokkal jutalmazták meg. A hagyományos kézi aratásban åsz Szabó Ferenc és csapata, a gyorskaszálásban pedig az adai Mezei csokor diadalmaskodott. Főzésben fődíjas lett az adai Joki vágóhíd (aratóleves), Nagy Pál Nándor (sültek), Boros István és a Füredi Jóbarátok (pörkölt).
Az ötvenedik aratóünnepségre Magyarország árvíz sújtotta területéről, Edelényből és Felsőzsolcáról a Máltai Szeretszolgálat szervezésében nyolcvan vendég érkezett, akik elhelyezéséről, ellátásáról a hétvégén a felsőhegyiek gondoskodtak.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Bort, búzát, békességet - ötven év után is
Zene
Bort, búzát, békességet - ötven év után is
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink