home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Bombaformában — otthon is
Bíró Tímea
2018.06.07.
LXXIII. évf. 22. szám
Bombaformában — otthon is

​​​​​​​Van, aki sajnálja a pénzt vagy az időt az edzőteremre, más nem szeret idegenek előtt mozogni.

Számtalan oka lehet annak, hogy valaki az otthoni edzést választja. Nézzük, melyek a négy fal közt végzett alakformálás előnyei.

Ahhoz, hogy az otthoni edzés hatásos legyen, jelentős elhatározásra van szükség, és teljes mértékben ki kell zárni a külvilágot. Sem a szomszéd, sem a telefon nem zavarhatja meg a sportolásra szánt időnket. Fontos tisztában lennünk néhány tényezővel:

* Egyértelműen több motiváció kell az otthoni mozgáshoz, hiszen a megszokott környezetben vagyunk, és ha egyedül végezzük a gyakorlatokat, akkor nincs, aki ösztönözzön bennünket, mint az edzőteremben.

* Végezhetünk saját testsúlyos edzéseket is, és beszerezhetünk kézi súlyzókat, illetve egy rudat is, melyre felhelyezhetjük a nehezebb súlyokat.

* Az otthoni edzés esetében sem szabad megfeledkezni a bemelegítésről, valamint a gyakorlatok elvégzése utáni nyújtásról.

* Lényegesen olcsóbb otthon edzeni, hiszen megspóroljuk az edzőtermek bérleti díját, viszont ne sajnáljuk a pénzt a különféle eszközökre (súlyzókra, step lépcsőre, gumikötélre), melyek növelik az edzés hatékonyságát.

* A gyakorlatok helyes kivitelezésében nagy segítségünkre lehet az internet, ahol számtalan oktatóvideóval találkozhatunk.

* Az otthon mozgók nem függnek az edzőterem nyitvatartási idejétől vagy az időjárási viszontagságoktól, ráadásul senki sem fog mögöttünk türelmetlenkedni, hogy már ő is szeretné használni a kondigépet.

* A hangulatunkhoz és a fáradtsági szintünkhöz mérten tudunk mozgásformát vagy gyakorlatsort választani, és nem érezzük magunkat rosszul mások előtt, hogy aznap kevés mozgásra futotta az energiánkból.

* Ha anyagilag megengedhetjük magunknak, akkor vásárolhatunk futópadot, szobabiciklit, ellipszisgépet, step lépcsőt vagy akár aprópénzért beszerezhető fitneszlabdát.

* Nagy segítségünkre lehet a mozgásban egy szék, ágy, fotel vagy műanyag palack, mely meg van töltve vízzel vagy homokkal. Ezután már csak a megfelelő tornagyakorlatokat kell kiválasztani a használatukhoz.

* Sokaknál még a gyerek sem akadály a torna kivitelezéséhez, hiszen a csöppséget is be lehet vonni a mozgásba.

Az otthoni sport előnyös, ám egyúttal veszélyes is lehet, mert annyira belemerülhetünk a mozgásba, hogy könnyen túledzhetjük magunkat. Ennek elkerülése érdekében érdemes meghatározni egy időtartamot, ameddig a mozgás tartani fog. A szakemberek szerint az edzés időpontját mindennap ugyanakkorra kellene tenni. Ha súlyzókkal dolgozunk, akkor nagyon fontos szempont a fokozatosság, az észszerűség, mert az izmok könnyen begyulladhatnak.

Akár guggolást, akár kitöréseket vagy hasizomgyakorlatokat végzünk, mindig alaposan melegítsünk be. Másfél órával a mozgás előtt már nem ajánlatos enni, mert ellenkező esetben a szervezet nem az edzésre és a zsírégetésre fókuszál, hanem az emésztésre, ez pedig pluszenergiát vesz el.

Kezdetben érdemes kisebb (0,5, 1 és 2 kg-os) súlyzókat használni, hogy az izmaink fokozatos terhelésnek legyenek kitéve, és ne gyulladjanak be. Később szép lassan lehet emelni a súlyt.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..