home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Biztonságban a családban — 2014, a család nemzetközi éve
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.01.15.
LXIX. évf. 3. szám
Biztonságban a családban — 2014, a család nemzetközi éve

Húsz évvel ezelőtt tartották meg a család első nemzetközi évét. Az ENSZ a jubileum alkalmából ismét a családok társadalmi szerepére irányítja a figyelmet, a pápa pedig októberre püspöki szinódust hirdetett a témakörben.

A tematikus év súlypontjai között szerepel a családi szegénység leküzdése, a szétesett családok támogatása, a kirekesztődés megakadályozása és a generációk kapcsolatának erősítése. A vidékünkön történő gyermekvállalási szándék csökkenését a gazdasági, politikai és társadalmi folyamatok határozzák meg. A Magyar Nemzeti Tanács Népesedési Akcióterve 2014-ben is ezekre a hatásokra próbál reflektálni, és az össztársadalmi szemléletváltás formálását tűzte ki célul.

Családközpontú intézkedések

— A negatív társadalmi megítélés a gyermekvállalással szemben erősen ellenösztönző, ezért fontos az össztársadalmi szemlélet és értékrend alakítása, a pozitív példák kiemelése, közvetítése a médián és az oktatáson át. Ugyancsak jelentős az életvédő programok felkarolása, a közösségfejlesztési tematikájú előadások szervezése a családdal kapcsolatos témákban, valamint a nevezetes napok, mint például az anyák napja megünneplése. A biztonságérzet és a kiszámíthatóság motiváló hatással van a gyermekvállalási kedvre, ezért olyan programokat kell kidolgozni, amelyek a munkaadók családközpontú szemléletét erősítik, és a rugalmas foglalkoztatási formákat támogatják, mint például a részmunkaidő, az otthoni távmunka. Az önkormányzatokkal közösen olyan intézkedések bevezetése a cél, amelyek szintén segítik a nagycsaládosok mindennapjait (pl. önkormányzati nagycsaládos kártya és a hozzá fűződő kedvezmények rendszere). Mindemellett elengedhetetlen a vajdasági magyar közösség megfelelő tájékoztatása a családtámogatási lehetőségekről köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten, különféle kiadványok formájában — nyilatkozta Sárcsevity Bea, az MNT Népesedési Akciótervének koordinálásával megbízott hivatalnoka.

A Magyar Nemzeti Tanács 2013 őszén hetedik stratégiai dokumentumként fogadta el a Népesedési Akcióterv 2013—2017 időszakra szóló dokumentumot, amely a vajdasági magyarság demográfiai helyzetelemzése mellett konkrét ajánlásokat is megfogalmaz annak érdekében, hogy változtasson a jelenlegi negatív népszaporulaton, és erősítse a nagycsalád társadalmi megbecsültségét.

— Az akcióterv vázát hét munkatestület alkotja, céljai az adott profilok szakembereinek bevonásával valósulnak meg. A munkatestületek az elmúlt hónapokban összeültek, és elkezdték a népesedési akcióterv megvalósításának rájuk eső részét. Elkészült az akcióterv honlapja és Facebook–profilja, amely megpróbál az egész család számára hasznos információkat összegyűjteni, emellett folyamatosan frissülő tartalmakkal szolgál a családalapításról, a családtámogatásról és a vajdasági családokat körülvevő aktualitásokról. Az MNT Közigazgatási Hivatalában és az általa alapított és társalapított intézményekben megkezdték a családbarát munkahelyek létrehozásához szükséges intézkedések foganatosítását. A Magyar Nemzeti Tanács kapcsolatot létesített tíz önkormányzattal, és egyeztetett az akcióterv megvalósulásáról. Az MNT Közigazgatási Hivatala rajz- és logópályázatot írt ki, vagyis a Népesedési Akcióterv emblémáját gyermekek tervezik meg — tudtuk meg Sárcsevity Beától.

A stratégia több társadalmi színtéren próbál hatni, ajánlásokat fogalmaz meg, és keretet ad olyan programalapú fejlesztéseknek, amelyek elősegítik a kedvező szemléletváltást, és csökkentik a gyermekvállalást gátló tényezőket.

— A vajdasági magyar társadalom az értékek szintjén családbarát, ám ez kevésbé nyilvánul meg a médiumok, munkahelyek és a helyi közösségek terén. A közvélemény formálásában fontos szerepe van a médiának, az önkormányzatoknak, az egyházaknak és a civilszervezeteknek. Az MNT összefogva e területek szakembereivel, közös erővel próbál reflektálni az adott problémákra.

A férfi és a nő szövetsége

A magyar katolikus egyház meghirdette a magyar nyelvterületre vonatkozóan a család évét, hogy felhívja a figyelmet: a családot a magyar társadalomban is nagy veszélyek fenyegetik.

— A katolikus hívek megerősítése a cél: igenis van értelme fenntartani azt a családmodellt, amelyet a kereszténység hirdet. Ferenc pápa prédikációiban is felhívja erre a figyelmet, és hangsúlyozza, hogy a rendkívüli püspöki szinódus foglalkozni fog a család kérdésével ez év őszén Rómában. A pápa fontosnak tartja mind a felbomlott családok tagjainak a lelki támogatását, mind az újonnan létrejött családokét. Egyházilag próbálunk mindent megtenni, a Magyar Nemzeti Tanács munkáját mindegyik egyház saját ötleteivel igyekezett segíteni a demográfiai akcióterv kapcsán. Nem győzzük hangsúlyozni Szent József kapcsán az apaság szerepét, valamint az anyák napjának reprezentatív megünneplését — közölte Szakály József plébános.

A katolikus felfogás szerint a család egyfajta egyházi minta kicsiben, azaz kis egyházi közösség. A család egy férfi és egy nő életszövetsége és életközössége, amely nyitott újabb életek érkezésére, és ezáltal biztosítja a jövendő nemzedéknek, hogy első kézből megtanulja azokat a morális értékeket, amelyeket keresztényi értékeknek vallanak — mondja a plébános.

— Válságban van az a megörökölt családmodell, amelyet az egyház hirdet. Mi azonban igyekszünk kiállni mellette. Korunk társadalma azt akarja velünk elhitetni, hogy a család személyes megegyezésen alapul, és hogy semmilyen természetfeletti dolog nem befolyásolja. Sok esetben két ember eldönti, hogy összeköltözik arra az időre, amíg mindketten jól érzik magukat a kapcsolatban, utána pedig, mintha mi sem történt volna, szétválnak, függetlenül attól, hogy közben született-e gyermekük vagy sem. Az egyház szerint az élettársi viszonyra nem lehet mint családra tekinteni, az ennél ugyanis sokkal több. Nemcsak arról szól, hogy két ember együtt lakik, és erről van hivatalos okmánya, hanem arról, hogy a felek összekötik az életüket. Az élettársi viszony bármikor felbontható. A család azonban nem csupán egymás kisegítésén alapul, miszerint ketten bérelnek egy lakást, és közösen fizetik a számlákat. A házasság a teljes odaadásról szól, arról, hogy ketten egy testté válnak, együtt próbálják leélni a földi életet, és közösséget teremteni a gyermeküknek. Ezáltal ezer szállal kapcsolódnak össze, és ezt a szent köteléket az Úristen is összeköti. A társadalom immár az élettársi szövetséget vagy az azonos neműek együttélését is családnak nevezi, ezek a kapcsolatok azonban minőségükben nem lehetnek olyanok, mint a családi közösség. Ezek az életformák nem feltétlenül rosszak, de a család ennél sokkal többről szól. A kereszténység a kezdetektől kiáll a család mellett, hiszen azt látja, hogy ott kezdődik el a nevelés. Nem kizárólag a keresztény értékekről van szó, hanem a normák szerinti életvitelről is. Ezáltal sokkal emberségesebb társadalmat lehet felépíteni.

Ha korunk társadalmának sikerül szétrombolnia a családot, akkor sokkal könnyebben tudja manipulálni az embereket, hiszen ezáltal egymástól független egyének maradnak csak. Innentől kezdve az állam teljhatalmat gyakorolhat polgárai fölött. Az idősebb személyeket intézetbe, idősek otthonába kényszerítheti, majd eutanáziát hajthat végre rajtuk, mivel nem lesz mellettük senki, aki felvállalná az ápolásukat az otthon melegében — véli Szakály József.

A mozaikcsaládok is működőképesek

Nem újdonság, hogy a klasszikus értelemben vett család válságban van — mutatott rá dr. Sági Zoltán pszichiáter. Az értékrendszer-változás — mellyel az emberiség fejlődése, előrehaladása során szembenéz — okozza a régóta fennálló krízist, melynek értelmében a szokványos család nem tudja ellátni feladatait.

— A korábbi évekhez viszonyítva egyre kevesebben és egyre később kötnek házasságot, mert nem érzik magukat érzelmileg elég érettnek a feladatra, a felelősségvállalásra. Az együttéléshez két érett személyre van szükség, napjainkra azonban ez az érési folyamat rendkívül kitolódott. A jogi kategória szerint 18 évesen válunk felnőtté, de ez az érzelmi érés nem fejeződik be 21 éves korig, hanem körülbelül 30 éves korban, amikor a fiatalok együttélésre adják a fejüket. Ennek a „csúszás”-nak gazdasági okai is vannak, továbbá a szabadság fogalmának átértékelődése is befolyásolja, valamint az, hogy a személy fontosnak tartja, hogy „élje az élet”-et. Másrészt divatos a szingli életmód is, mely láthatóan működőképes valamilyen szinten. Az ezzel kapcsolatos tényekről a szociológia és a pszichológia nagyon keveset tud. Mivel az emberek nagy része jól érzi magát ebben az életvitelben, nehezen mondhatjuk azt, hogy ez nem normális. Elmosódik a határ az együttélés, a közösség és a család fogalmát illetően. Ez nem azt jelenti, hogy a közösségek nem tudják megtartani a fő elemeket, hiszen ha egy házaspár elválik, attól még ugyanolyan szülője marad gyermekének, ki tudja elégíteni szükségleteit.

Mint ahogy azt Sági Zoltán is kiemelte, a család olyan működőképes együttélési forma, mely emberi jellegeket tartalmaz, és gondoskodik a generációk felneveléséről. Érzelmi, gazdasági és szociális szükségleteket lehet kielégíteni általa, amire mindenkinek szüksége van.

— Ez elég zavaros megfogalmazás, de tisztában vagyunk vele, hogy a hagyományosnak nevezett család veszített a jelentőségéből. Nagyon sokan nem tudják felvállalni ebben a formában. Hogy miért történik mindez, annak számtalan oka van. Ha a nem szokványos felépítésű család meg tudja teremteni a megfelelő feltételeket, akkor működőképessé válhat — jogi forma nélkül is. Működőképesek lehetnek a mozaikcsaládok is, ha el tudják látni funkciójukat. Sok olyan klasszikus családdal találkoztam, amelynek pokol az élete, de nem akar változtatni a helyzeten. Ezzel tönkreteszik a fiatalabb nemzedéket, mely aztán hasonló mintákat visz tovább magával. Nem állítom, hogy egy család csak akkor tud funkcionálni, ha a felek házasságban élnek együtt. Sok pár jogi kötöttségek nélkül is szépen él, sőt jobban együttműködik, mint a házastársak. Olyan jelenséggel állunk szemben, amelynek át kell fogalmaznunk a határait: mikortól nevezhető egy közösség családnak, és mi az, ami nem nevezhető annak. A csonka családhoz és az ehhez hasonló kifejezésekhez pejoratív, rosszindulattal teli hangulatot kapcsolunk, ami nem biztos, hogy helyes. A gyerek, még ha nem klasszikus családban nő is fel, hálás lesz azért, hogy megfelelő körülmények között élhet — mondja dr. Sági Zoltán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..