home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Benépesült az Új Sziget
Tóth Tibor
2021.06.16.
LXXVI. évf. 24. szám
Benépesült az Új Sziget

Hosszú idő után újra megtelt emberekkel Vajdaság egyik legszebb kirándulóhelye, a csantavéri Új Sziget. Sportesemények, gyermekrendezvények, főzőverseny, művelődési műsor gazdagította a tartalmas falunapot, és nem maradt el a jókedv sem, hiszen mindenki örült annak, hogy végre egy kicsit kiszabadulhatott, és találkozhatott barátaival, ismerőseivel.

Az ünneplés már pénteken, a Hunyadi János Általános Iskola tanévzáró rendezvényével elkezdődött, majd a Gyöngyvirág kézimunkacsoport kiállításának megnyitásával folytatódott a Bartók Béla Művelődési Egyesület termében.

A programok szombaton az Új Szigetre (Cooltour Sziget) tevődtek át, ott már a reggeli órákban Pecakihívás néven horgászverseny kezdődött. Sikeresnek bizonyult a hagyományos falunapi gyalogtúra is, majd tizenkét vegyes csapat részvételével röplabdatornát tartottak. A reggeli órákban több mint száz bogrács alatt lobbant fel a tűz, és egy kis idő múlva már ínycsiklandó illatok lengték be a helyszínt.

A tiszaszentmiklósiak bográcsában is főtt a zúza

A huszonhét évvel ezelőtt alapított, tiszaszentmiklósi Magyar Kultúrkör tagjai első alkalommal látogattak el a csantavéri falunapra. A zúzapörkölt a bográcsban főtt, mi pedig egy-két darab finom sütemény elfogyasztása közben beszélgettünk a bánáti vendégekkel.

— A zúzapörköltnek nincs titka. Megpirítjuk a vöröshagymát, zúzát, hozzáadjuk a sót, borsot, és két órát hagyjuk főni, hogy a zúza jó puha legyen — mondta Szeles Rozália, az egyesület oszlopos tagja, majd hozzátette, bajban vannak, mivel a kultúrkör épületét a tulajdonosa árulja, és ha túlad rajta, nem tudja, mi lesz velük.

A vajdasági vendégek mellett több magyarországi csapat is bemutatta gasztronómiai ügyességét. A betyárhagyományokat ápoló Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület tagjai Dunaújvárosból, a Jászságból, Pécs környékéről és Balassagyarmatról érkeztek Csantavérre.

A Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület tagjai

— Magyarország egész területén járjuk a hasonló jellegű rendezvényeket, Csantavérre első alkalommal látogattunk el. A társaságban nyolcan vagyunk, mind barátok, családtagok. Célunk a betyárhagyományok éltetése, bemutatása, továbbadása a fiataloknak, akik, kellemes meglepetésünkre, egyre inkább érdeklődnek a téma iránt. A zúzapörkölt mellett saját részre magyaros marhapörköltet is készítünk — emelte ki Kriszt László, majd a jászsági zúzapörkölt „titkát” a Jászapátiból érkezett Szabari László osztotta meg velünk.

— Hagyományosan főzünk, csak azt tesszük a bográcsba, ami hozzávaló. Kizárólag a magyar konyha fűszereit használjuk, vagyis házi disznózsírral kezdünk, majd a hagyma, a zúza, a só, a bors és esetleg a majoránna következik. A kicsit csípősebbet szeretjük. Mindent tanyáról vásárolunk, a hústól kezdve a tojáson, a fűszereken át a zöldségekig — mondta a főszakács.

A gyerekek is jól érezték magukat

A szervezők a gyerekekre is gondoltak, hiszen az ökosátor alatt arcfestés, kifestős, krumplinyomda, hajfonás és gyöngyfűzés várta a legkisebbeket. 

A csantavéri falunapra mások mellett dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke is ellátogatott, köszöntőjében kiemelve, hogy Vajdaság egyik legszebb helye az Új Sziget, mely az elmúlt évhez képest új tartalmakkal bővült. Mint mondta, az ilyen események a közösségről, a barátkozásról, az együvé tartozásról szólnak.


Dr. Pásztor Bálint

Az ünnepi műsorban fellépett a Hunyadi János Á. I. Csipetkék néptánccsoportja és szavalói, a Mendicus Művészeti Központ Szénaboglya néptánccsoportja, a Mendicus ifjú tamburazenekara, a My Dance Klub, a Diamond Fitness aerobikcsoport, az Aka Kids csoport és Dér Zsolt hegedűművész.

A Mendicus ifjú tamburazenekara

András Gyuricsin Attila, Csantavér Helyi Közösségének tanácselnöke lapunknak elmondta, hogy Csantavéren régi hagyománya van a barátkozásnak.

— Nagyon örülök, hogy helyi vállalkozók összefogásával és érdekképviselőink óriási segítségével sikerült a szigetet kialakítani, így a falunapot immár második éve itt rendezhetjük meg. Bízom benne, hogy hamarosan az az idő is eljön, amikor sztárvendéget is fogadhatunk, de ma a csantavériek mutathatják meg magukat. Önmagunkra gondolok, mert egy faluban élünk, viszont a rengeteg teendő közepette sokszor képtelenek vagyunk találkozni. Itt erre alkalom nyílik, a sziget egyfajta gyűjtőponttá, találkozási hellyé vált a csantavériek körében. A helyszín második éve van használatban, először meg kellett várnunk, hogy fejlődésnek induljon a természet, megnőjenek a fák, létrejöjjön a strand. Mindez óriási energiát, támogatást, erőt igényelt, és most jutottunk el arra a szintre, hogy kellemesen tudjunk itt barátkozni. Röpke két év alatt kinőttük ezt a 13 hektáros területet, melyen víz, áram és világítás is van, így a sziget bővítésén gondolkodunk. Bízom benne, hogy valami módon a környező földterületeket is be tudjuk olvasztani ebbe a történetbe. Olyan emberek állnak mögöttünk, akiknek fontos, hogy mindannyian, ők is, és mi is, jól érezzük magunkat. Mezőberény, Akasztó, Dunaújváros, Gyermely és Szabadbattyán küldöttsége is velünk együtt ünnepel. Testvértelepüléseinkkel megbeszéljük, mik a lehetőségek, miben tudnánk együttműködni. Elsősorban a gyerekek, a fiatalok számára szeretnénk minél több lehetőséget megnyitni akár a sport, a művelődés vagy egyéb más területen — emelte ki a tanácselnök.

András Gyuricsin Attila

A tartalmas, nagy tömegeket vonzó esemény vasárnap ünnepi szentmisével, kisfoci- és tenisztornával, valamint lóversennyel ért véget.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..