home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Barangolás a Szentföldön
TURONYÁK Izabella
2010.05.12.
LXV. évf. 19. szám
Barangolás a Szentföldön

A város látképe az Olajfák hegyéről - Fotó: Szabó AttilaJeruzsálem Izrael legnagyobb városa mind területi, mind népességi szempontból a legrégibb város a világon, hiszen történelme visszanyúlik a Kr. e. 4. évezredre. A régi magas fallal körülvett óváros a világörökség része, a muzulmánok sz...

A város látképe az Olajfák hegyéről - Fotó: Szabó Attila

Jeruzsálem Izrael legnagyobb városa mind területi, mind népességi szempontból a legrégibb város a világon, hiszen történelme visszanyúlik a Kr. e. 4. évezredre. A régi magas fallal körülvett óváros a világörökség része, a muzulmánok szerint Szentváros, a zsidóknak a Béke városa, a keresztényeknek Jézus passiójának, keresztre feszítésének és feltámadásának, azaz a keresztény egyház születésének a helyszíne.
Az Olajfák hegyéről fenséges kilátás nyílik az egész városra, a csodálatos aranykupolás Sziklamecsetre, amely Jeruzsálem szimbólumává vált, a Getsemáne-kertre, ahol a Népek temploma áll. A hegyoldalban, sűrűn egymás mellett, zsidó sziklasírok domborulnak.

Jeruzsálem - utcarészlet

A három nagy világvallás városának történelmi része mindössze egy négyzetkilométeren fekszik, de ezzel ellentétben történelmi, kulturális és vallási jelentősége felbecsülhetetlen.

A zsidók szent helye, a Siratófal

A zsidók szent helyét, a Siratófalat a nők és férfiak más-más oldalról közelíthetik meg, a férfiak kizárólag fejfedőben. A zsidók ide zarándokolnak el, a fal tövében imádkoznak, a fal rései sok ezer összehajtogatott papírdarabkát rejtenek.
Jeruzsálem szűkebb történelmi központjában végigjártunk azon az úton, a Via Dolorosán, a Fájdalmak útján, amelyen Jézus vitte a keresztjét a Golgota felé. Mind a 14 stáció helyét dombormű, emléktábla, magasba nyúló kecses oszlop vagy boltív jelzi. Miután elhaladtunk azon kápolna mellett, ahol a Szent Keresztet őrzik, felfelé haladtunk, és beléptünk a Szent Sír-templomba, amely azon a helyen fekszik, ahol Jézust keresztre feszítették, majd sírjába helyezték. A templom legmagasabb részéhez szervesen hozzátartoznak a Golgota hegy sziklái. Belépve Jézus elhagyott sírkamrájába az áhítat, a kegyelet érzése járja át az embert. A perceken át tartó harangzúgás ezt a pillanatot még fennköltebbé teheti. A Sion-hegyen belépünk abba a templomba, ahol Jézus és tanítványai az utolsó vacsorát tartották. Mellette láthattuk az első zsidó király, Dávid szobrát és sírját is. A Mária Elszenderülése-templomban a magyar kápolna kiemelkedő jelentőségű nekünk, magyaroknak. Ezután Betlehem felé indultunk, a Születés templomába, ahol lépcső vezet le a barlangba, Jézus szülőhelyére. Ezüst csillag jelzi azt a helyet, ahol Mária világra hozta gyermekét. A közvetlen közelében épült fel a csodálatos vitrázsairól híres Szent Katharina-templom, a karácsonyi miséket innen közvetítik minden évben, hogy a világ keresztényei részesei lehessenek ennek az áldásnak.
Habár Izrael az ígéret földje, ahol megfér egymás mellett múlt és jelen, háború és béke, Jeruzsálemben, a béke városában lehangoló látvány a nyolc méter magas, 63O km-en át húzódó betonfal, amely az állandó izraeli-palesztin konfliktusok miatt épült, körülvéve a várost a városban, elválasztva népet a néptől.
Ahogy róttuk Jeruzsálem utcáit, lábunk alatt a kövek, körülöttünk a régi oszlopok, a falmaradványok, a régi templomok maradványai, a felújított vagy újjáépített templomok, mecsetek, kápolnák, falfestmények, freskók, mozaik-térkép csak egy csipetnyi betekintést nyújtottak a város évezredes történelmébe. Mi mégis határtalanul boldogok voltunk, hogy ott járhattunk a történelemnek azon a helyen, ahol három világvallás, három nép és kultúra találkozik.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..