home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Bajnok a Potisje Pletex
Tóth Tibor
2019.07.17.
LXXIV. évf. 28. szám
Bajnok a Potisje Pletex

Az adai Potisje Pletex Férfi-kézilabdaklub felnőttcsapata megnyerte a II. Liga északi csoportjának küzdelmeit, és magasabb rangfokozatba, az I. Liga északi csoportjába jutott.

Dušan Pašić együttesének mérlege húsz győzelem, egy döntetlen és három vereség, mely 41 pontot ér. Az adaiak 3 ponttal előzték meg a 2. helyen végzett zombori Somborelektro és 7 ponttal a 3. helyezett újvidéki Slavija együttesét.

Az idény kezdete előtt a bajnoki cím megszerzése nem szerepelt az elsődleges célok között, az étvágy a szezon közben jött meg.

— Elsődlegesen úgy gondoltuk, hogy a 80%-ban adai játékosokból álló kerettel és egy-két tapasztalt vidéki erősítéssel az első ötben végezhetünk. A feljutásra pályázó csapatok eredményei egyre inkább megfeleltek számunkra, és egyszer csak azt vettük észre, hogy az 1. helyen állunk. Természetesen az éllovas pozíció megtartására törekedtünk, mely sikerült is. Két legnagyobb riválisunk a Somborelektro és az újvidéki Slavija volt, mindketten az 1. hely megszerzését tűzték ki célul, mellettük még a futaki Metalac és a Pancsova együttese is fel szeretett volna jutni a magasabb rangfokozatba, de ők időközben leszakadtak az első háromtól. A Metalac kivételével — melytől Futakon kétgólos vereséget szenvedtünk, Adán viszont tízgólos győzelmet arattunk felettük — a többi riválisunkat idegenben és hazai pályán is legyőztük. Mihajlo Vekić és Igor Milićević személyében két vidéki, egészen pontosan nagykikindai kézilabdázó játszik nálunk, a többiek helyi játékosok. Pergel Tamás és Krizsán Attila a harmincas éveikben járnak, a többiek azonban tizen- és huszonévesek, a legfiatalabb 2003-ban született, azaz tizenhat éves. A fiatalság és a tapasztalat ötvözete meghozta a sikert — mondta Tóbiás József, az adai Potisje Pletex Férfi-kézilabdaklub elnöke, aki tizenöt éve tölti be ezt a tisztséget, de ha kell, akkor felhúzza a mezt, és játékosként is segít.


Részlet az utolsó fordulóban lejátszott, a Potisje Pletex — PIK Prigrevica-mérkőzésről
 

A csapat összeállítását illetően nagy változások nem várhatóak. Ha a rutinosabbak közül valaki esetleg nem vállalja a játékot, akkor helyére mindenképp igazolnak valakit, hogy a tizenkét csapatot számláló ligában elérjék a kitűzött célt, mely a középmezőny.

— Itthon minden mérkőzést meg kell nyerni, vidéken pedig, ahonnan esély mutatkozik rá, el kell hozni a pontokat. Fiatal játékosainknak minél több lehetőséget adunk, hogy kellő tapasztalatra tegyenek szert. Több kiváló, saját nevelésű játékossal büszkélkedhetünk, mint amilyen Darko Marjanov, aki novemberben tölti be 18. életévét, és már húzóember a csapatban, valamint a 2003-ban született Vajer Dávid, aki szintén nagy tehetségnek számít. Az I. Ligában ránk váró csapatok nagy részét ismerjük, hiszen bajnoki és edzőmérkőzéseket is játszottunk már velük, a többiekkel kapcsolatban pedig megtaláljuk a módját, hogy mielőbb megismerjük őket. Edzőnk, az 1976-ban született Dušan Pašić, az egykori adai kapus Hodik Sándor sógora, az elmúlt évtizedek legnevesebb nagykikindai játékosa volt, a román Resice csapatával ugyanis megnyerte az EHF-kupát. Minden ellenfélre nagyon jól felkészítette a csapatot, győztesmentalitást hozott az együttesbe. Rajta kívül Kiss Sándor, Rákos Zsuzsa és Sípos Oszkár edzősködik a klubban, ők az utánpótlás-korosztályokkal foglalkoznak, Boris Karanjac és jómagam pedig beugrunk helyettesíteni, amikor szükséges — mondta a klubelnök.

Adán óriási hangsúlyt helyeznek az utánpótlásra. A gyerekekkel már óvodáskortól kezdve foglalkoznak, próbálják megszerettetni velük a sportágat, majd felzárkóztatni őket az idősebbekhez. A fiatalok száma korosztályonként 15-20 fő körül mozog, a gondot az okozza, hogy az általános iskola után sok fiatal külföldön, főleg Magyarországon folytatja tanulmányait, ezáltal a kézilabdát is. Erre ékes példa a klub 2003-ban születettekből álló csapata, melynek első felállításából mindössze ketten maradtak itthon. A legnevesebb adai játékos Sterbik Árpád, aki a Veszprém hálóját őrzi, de adai kézilabdázók játszanak az NB/B-ben, a svéd másodosztályban és a német harmadosztályban is. Uroš Borzaš a Veszprém alkalmazásában áll, jelenleg a Tatabányában játszik kölcsönben, a 2002-ben született Zoran Ilić a korosztályos magyar válogatott tagja, a Nemzeti Kézilabda Akadémia csapatában játszik, akárcsak Perge Andrej, aki szintén a NEKA játékosa. A felsoroltak mind azt bizonyítják, hogy Adán valóban világszínvonalú utánpótlásképzés folyt és folyik.


A Potisje Pletex bajnokcsapata (fotó: Foto Video Studio Dobai)

— Az idén egy U16-os csapatot is indítanánk úgy, hogy környékbeli játékosokkal bővítenénk a keretet. Ez azért fontos, hogy a gyerekek a saját korosztályukban játszhassanak, ott teljesedhetnek ki igazán. Bízom a Magyar Kézilabda Szövetséggel való jövőbeli együttműködésben, melyről már mind kézilabda-, mind politikai körökben lehet hallani. Hosszú távon remek lehetőség előtt állunk, az együttműködés eredményeként ugyanis felnőttcsapatunk keretét folyamatosan tudnánk saját nevelésű játékosokkal feltölteni. A középiskolás korosztályt itthon kellene tartani. Ha bekerülünk az MKSZ rendszerébe, akkor a fiataloknak lehetőségük lesz az iskolával párhuzamosan folytatni sportpályafutásukat. Az elképzelések szerint felölelnénk az 50-60 km-es körzetben levő iskolákat és klubokat, hiszen nem szabad szem elől téveszteni a kiváló játékosokat magáénak tudó muzslyai női és bezdáni férficsapatot sem.

Az elmúlt idénybeli utánpótlás-eredményekkel kapcsolatban Tóbiás elmondta, hogy a 12 és a 14 éven aluli csapatokat rendszeresen szerepeltetik a korosztályos bajnokságokban. A sikerek itt sem maradtak el, hiszen az utóbbi években kétszer nyertek országos, illetve több alkalommal tartományi bajnokságot.

— Tapasztalatunk és a tények szerint nem szabad abba a hibába esnünk, hogy mindenáron az utánpótlással akarjunk nagy eredményeket elérni. A gyerekek nem egyformán fejlődnek, és sokkal inkább fontos az, hogy az utánpótláscsapatokban minél több gyerek kapjon lehetőséget. Hosszú távon az eredményhajhászás nem válik az utánpótlás javára, mert olyankor szinte csak az első felállítás lép pályára, esetleg egy-két csere a kispadról, a többiek viszont végigülik a bajnokságot. Ilyen hozzáállás senkinek sem lenne jó. Az ősszel a felnőttek mellett 12, 14 és 16 évnél fiatalabb játékosokból álló csapatot is indítunk a megfelelő ligákban. Mostanában nem volt példa arra, hogy négy korosztállyal nevezzünk. Itt vannak még a legkisebbek is, akik regionális mini-kézilabdabemutatókon és -tornákon vesznek részt. Az adai kézilabda jövőjét a tizenötös keretű U12-es csapatunkban látom, melynek tagjaival Rákos Zsuzsa foglalkozik. A 2005/06-os korosztályban is vannak ügyes gyerekek, de a számuk kisebb.

A felnőttegyüttes az I. Liga északi csoportjára való felkészülést várhatóan augusztus közepén kezdi, hamarosan pedig meglesz a sorsolás is, és kiderül, hogy a Potisje Pletex ki ellen kezdi meg szereplését a magasabb rangfokozatban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..