Az vagy, amit megeszel

Az vagy, amit megeszel

Mindenhol azt hangoztatják, hogy éljünk és táplálkozzunk egészségesen, kanalazzuk a vitaminokat, a táplálékkiegészítőket, és vigyünk be elegendő folyadékot.

Mielőtt még alaposan kiürítenénk a pénztárcánkat, gondolkodjunk el, hogy valóban szükségünk van-e ezekre a termékekre.

Ötvös Attila személyi edzőt sokan felkeresik, hogy segítsen kidolgozni a mozgás mellé a megfelelő étrendet, mivel az információrengetegben szinte bele is zavarodunk abba, hogy mi az egészséges és mi a mesterséges tápanyagforrás.

— Elsősorban azt kell tudni, hogy milyen táplálékot ajánlatos bevinni a szervezetbe. Megkülönböztetünk makro- és mikrotápanyagokat — a makrotápanyagokat a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok alkotják. Nem egészséges, ha valaki nagyon sok zsírt, szénhidrátot fogyaszt, és kevés fehérjét. A legnagyobb hibát a pékáru elfogyasztásával követjük el, ez egyenlő azzal, hogy mérgezzük a szervezetünket. Egyrészt nincs hasznos tápanyagtartalma, másrészt pedig akkora kalóriamennyiséget viszünk be vele a szervezetünkbe, hogy az zsírként fog lerakódni, és rengeteg energiánkba kerül a megemésztése. 40%-ban kellene fehérjét fogyasztani, 30%-ban szénhidrátot, 20-30%-ban pedig zsírokat. Ez számítana tudatos és egészséges táplálkozásnak. Ha erre odafigyel valaki, akkor minőségi életet és időskort fog megélni. A mikrotápanyagok esetében a vitaminokról, a multivitaminokról és az ásványi anyagokról, vagyis a táplálékkiegészítőkről beszélünk. Hihetetlenül fontos szerepük van, hiszen az élelmiszerekkel nem tudjuk a megfelelő mennyiséget bevinni belőlük, ezért különféle készítményekkel kell pótolni a beviteli forrást. Úgy vélem, minden sportolónak és egészségtudatos embernek a napi rutinjává kellene válnia annak, hogy multivitamin-készítményt vásárol és szed.

Attila azt tanácsolja, hogy aki nem élsportoló vagy testépítő, az kerülje az egyre népszerűbb fehérjeporok fogyasztását. Szerinte a multivitamin bőven elegendő a szervezetünk számára ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű energiát adjon a rekreációs mozgáshoz.

— Aki már legalább egy éve rekreál, az elgondolkodhat a fehérjepor, az aminosav vagy a kreatin fogyasztásán, ám mindenképp kérje ki egy szakértő tanácsát. Azt a rengeteg pénzt, amelybe ezek a termékek kerülnek, sokkal hasznosabb dolgokra érdemesebb fordítani, akár multivitaminra, akár sporteszközökre, súlyzókra. Ha azonban valaki mégis a fehérjefogyasztás mellett dönt, akkor inkább a növényi fehérjét javaslom neki. Nagyon fontos szempont, hogy biztos eladótól és legális terméket vásároljon. A szteroidok használatát határozottan ellenzem, mert a többi közt impotenciát, hangszínmélyülést okozhatnak, az izmokon kívül a fej, az orr, a fül, az agy és a szív térfogatát is megnövelhetik, valamint a herék tesztoszterontermelése is megállhat. Azt sem árt tudni ezekről a táplálékkiegészítőkről, hogy nagyon sokba kerülnek, viszont mindössze 2—5%-ban járulnak hozzá testünk fejlődéséhez. Ennél sokkal észszerűbb és eredményesebb, ha a napi kalóriabevitelre fókuszálunk. A mozgás során kalóriát égetünk el, tehát mindenkit csak buzdítani tudok arra, hogy kezdjen el sportolni. A személyi edző segítségével kiszámíthatjuk, hogy az életkorunkhoz és a munkánk típusához mérten mennyi kalóriára van szükségünk egy nap alatt. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy felnőttkorban mi szükségünk van a tejtermékekre. Véleményem szerint csak megterheljük velük a szervezetünket, ráadásul tele vannak zsírral és cukorral.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Ép Testben rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Az vagy, amit megeszel
Ép Testben
Az vagy, amit megeszel
Ép Testben
Facebook

Támogatóink