home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az üveg nemzetközi éve Szabadkán
Hodolik Boglárka
2022.12.06.
LXXVII. évf. 48. szám
Az üveg nemzetközi éve Szabadkán

A Szabadkai Városi Múzeumban háromnapos nemzetközi konferencia lesz, melynek célja a Kárpát-medence festettüveg-ablakainak megismerése, a közös kulturális örökség új kutatási eredményeinek bemutatása, valamint a restaurálási munkák és azok elvi kérdéseinek ismertetése. A tanácskozást egy teljes körű délvidéki terepfelmérés és kutatás előzte meg a szabadkai múzeum szakemberei részéről, anyagát az intézmény honlapján osztják meg 2023-ban.

Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója ismertette a Nemzeti Kulturális Alap Géniusz projektumát és az azon belüli programokat:

— A Szabadkai Városi Múzeum 2019 májusában tagja lett a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének, melynek a közbenjárására készült el a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz program ideiglenes kollégiumának pályázata. A program a magyar kultúrát, a magyar örökséget, a magyar értékek gazdagságát, a Magyar Géniusz Nap bemutatását, új kulturális értékeket, termékek, projekttevékenységek születését támogatja. Célja a magyar tehetségek, tudósok, lángelmék, hazafiak, patrióták, valamennyi ismert és névtelen magyar hős, a magyar kreativitás és zsenialitás példáinak megjelenítése a mindennapjainkban, a közvetlen környezetünkben. Ezáltal pedig a nemzeti lét megújulásának múzeumi eszközökkel történő elősegítése, a vidékfejlesztési célokhoz való közvetlen kapcsolódás, a vidéki identitás definiálásának, a vidék megtartóerejének muzeológiai eszközökkel való biztosítása, illetve a fiatalok, fiatal felnőttek érdeklődésének felkeltése, a jövendő generációk nemzettudatának erősítése a stabil múzeumlátogatókká válás érdekében.

A Magyar Géniusz brand kialakítása igen fontos, azaz a korábban nem tapasztalt múzeumnépszerűsítés a magyar lakosság körében, a muzeális intézményekben végzett kimagasló színvonalú tudományos és közönségkapcsolati tevékenység részére méltó infrastrukturális környezet megteremtése, illetve a pandémia utáni vidéki múzeumi szféra újraindulása, megújulásának elősegítése.

A Szabadkai Városi Múzeum két pályázatot nyert meg. Az egyik az Időutazás című időszakos tárlat, a másik pedig a Festett üvegablakok — kutatás és konferencia című pályázat.

Dr. Papp Árpád néprajzkutató az Időutazás című időszakos tárlatról számolt be:

— A Szabadkai Városi Múzeum formálódó állandó kiállításának nemcsak tartalmi elemeket tudtunk biztosítani, hanem a prezentáció sajátos módját is. A múzeum ezzel a pályázattal aktív részvételt szeretne megvalósítani. Azokat a gyakorlatokat próbáljuk érvényesíteni, amelyek életképesek, és valamilyen módon az érdeklődést is életben tartják. A hagyományos vitrinekben lévő tárgyaknak a múzeumi tevékenység révén egy olyan funkcionális megközelítést próbálunk adni, amely egyben módot ad a már ismert dologok és jelenségek újraértelmezésére. Ilyen például az online térben az aktívabb követési lehetőség a közösség számára.

Dr. Korhecz Pap Zsuzsanna, a program szakmai koordinátora, festő-restaurátor művész, múzeumi tanácsos ismertette a Festett üvegablakok — kutatás és konferencia részleteit:

— Szabadka a festettüveg-ablakok terén nagyhatalom. A múzeum szakembereinek generációi foglalkoztak a városháza és a zsinagóga üvegablakaival, ezt a munkát sikeresen ki tudjuk szélesíteni a pályázatnak köszönhetően. A pályázat több részből áll, van egy terepmunka, mellyel az Osztrák—Magyar Monarchia üvegfestőinek örökségét szeretnénk a Délvidéken felmérni. A munka eredményét a múzeum honlapján közöljük a következő évben. A második lépés egy nemzetközi konferencia megszervezése, hogy a hasonló kutatásokkal foglalkozó szakemberek együttműködését serkentsük. Éppen ezért a következő három napban a városi múzeumban rendezzük meg a Festett üvegablakok konferenciát magyarországi, szerbiai, horvátországi és romániai előadók részvételével. Az előadások kétnyelvű katalógusban jelennek meg szintén a jövő év folyamán. A harmadik része a pályázatnak egy véletlenül megtalált, XIX. századi festettüveg-ablaknak, a Kratzmann Ede budapesti üvegfestő által készített, Szent István királyt ábrázoló, 3 méter magas ablaknak a restaurálása. Ezt Boris Mašić apatini helytörténész találta meg a kerényi templom padlásán több mint tíz évvel ezelőtt, és sajnos eddig nem sikerült a restaurálásra pénzt szerezni. A felújítás a Géniusz program által fejeződik be, és bemutathatjuk majd a közönségnek.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..