home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Az ukrán és az orosz fél folytatja a béketárgyalást
2022.03.07.
LXXVII. évf. 9. szám
Az ukrán és az orosz fél folytatja a béketárgyalást

Az ukrán elnök úgy tudja, az oroszok Odessza bombázására készülnek. Közben civilek haltak meg menekülés közben. Putyin közölte, amíg Kijev nem teljesíti Moszkva követeléseit, nem lesz vége a harcoknak.

Ma egyébként – az előzetes bejelentések szerint – az ukrán és az orosz fél folytatja a béketárgyalást. Ez a harmadik forduló, a korábbiak nem hoztak eredményt.


(Fotó: Foreign Ministry of Belarus / Handout/ Anadolu Agency via Getty Images)

Nem tudták evakuálni vasárnap sem Mariupolt – ez már másodszor hiúsult meg, miután a felek nem tartották be a tűzszüneti megállapodást. Az ukránok szerint az oroszok, az oroszok szerint az ukránok miatt hiúsult meg az evakuálás az orosz hadsereg által körbekerített keleti kikötővárosból.

Egy Kijev melletti településen civileket ért támadás. Az orosz hadsereg bombázni kezdte azt az útvonalat, amelyen a helyieket próbálták kimenekíteni. Három ember halt meg, köztük két gyerek.


(Fotó: Tanjug/ AP Photo/ Emilio Morenatt)

Odessza veszélyben van – közölte vasárnap az ukrán elnök, mondván, az orosz hadsereg a kikötőváros bombázására készül. Volodimir Zelenszkij ezt háborús és történelmi bűnnek nevezte. Odesszából is menekülnek az emberek.

Az oroszok azt közölték, mostanra Ukrajna légerejének összes hadra fogható repülőjével leszámoltak. Ukrajnát pedig azzal vádolták meg, hogy biológiai fegyvert fejlesztett Oroszország területének közvetlen közelében, amit a Pentagon finanszírozott.


Vlagyimir Putyin (fotó: Tanjug/ AP/ Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután több ország vezetőjével is tárgyalt, közölte: Oroszország akkor hagyja abba a katonai hadműveletet, ha Kijev felhagy a harcokkal, és teljesíti a Kreml minden követelését. Putyin szerint az ukrán tárgyalópartnereknek konstruktívabb hozzáállásra lenne szükségük, és figyelembe kellene venniük a realitást.

Oroszországban több ezren tüntettek a háború ellen. Az euronews értesülései szerint vasárnap több mint kétezer embert vettek őrizetbe az orosz városokban megtartott háborúellenes demonstrációkon. Nemcsak Oroszországban, hanem Európa és a világ számos pontján szerveztek háborúellenes megmozdulásokat.

Oroszország kora reggel bejelentette, humanitárius folyosókat biztosít több város, köztük Kijev civil lakosságának távozására. A tűzszünet 8 órától érvényes.

Az ukrajnai háború miatt kialakult menekültválságról tanácskoznak ma az Európai Unió külügyminiszterei Dél-Franciaországban. Becslések szerint mintegy 4 millió ukrajnai állampolgár kényszerül majd elhagyni az országát. A tanácskozáson a humanitárius segítségnyújtásról egyeztetnek.

Hétfőn tartja első meghallgatását Ukrajna Oroszország elleni keresete ügyében a hágai Nemzetközi Bíróság.

Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy népirtást követ el, illetve civil területeket támad ukrajnai inváziója során, amelyet másfél hete arra hivatkozva indított meg, hogy Ukrajna követ el népirtást a kelet-ukrajnai szakadár területeken, a luhanszki és donyecki régiókban. Külön keresetben az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy az általa „különleges katonai műveletnek" nevezett akció során bizonyítékot talált arra, hogy Kijev megpróbálta eltüntetni egy katonai biológiai program nyomait, amelyet az Egyesült Államok finanszírozott.

13 éve nem volt ilyen magas a kőolaj ára.  2008 óta először ugrott 130 dollár fölé a kőolaj hordónkénti ára, miután az amerikai külügyminiszter bejelentette, Joe Biden amerikai elnök és szövetségesei az orosz kőolajszállítások embargójáról tárgyalnak. A nyersolaj az ázsiai kereskedelemben hordónként 139 dollár fölé szökött, majd ezt követően 130 dollár alá csökkent. Az energiapiaci árak alakulását az elmúlt napokban az olajellátási félelmek mozgatják. Már a fogyasztók is érzik ennek hatását, hiszen az üzemanyagárak és a háztartási számlák is magasabbak lettek – írja a BBC.

Összeállította: Tancsik Richárd

Források: (MTI, Szerbiai RTV, Tanjug, Hirado.hu, Pannon RTV, Euronews)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..