home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az ukrán és az orosz delegáció tárgyalása ezúttal sem hozott jelentős előrelépést
2022.03.08.
LXXVII. évf. 9. szám
Az ukrán és az orosz delegáció tárgyalása ezúttal sem hozott jelentős előrelépést

Négy órán át tárgyaltak egymással az ukrán és az orosz delegáció tagjai Fehéroroszországban

Kis lépést tettek előre a felek a tárgyalások harmadik fordulójában, de jelentős javulás nem történt — írja a Reuters az ukrán tárgyalódelegációtól kapott információkra hivatkozva. Ukrajna szerint az elmúlt napokban nehézségekbe ütköztek a körülzárt városok evakuálásával, mert Oroszország a tűzszüneti megállapodások ellenére folytatta a városok, a civilek bombázását, így sokan, köztük több gyerek is meghalt menekülés közben. A hírek szerint apró pozitív fejlemények a humanitárius folyosók biztosítása érdekében történtek. Nem hivatalos információk szerint a tárgyalások folytatódnak majd az esetleges tűzszünetről.


Fotó: Tanjug/ AP/ BelTA/ Maxim Gucek

Humanitárius folyosók megnyitását ígérte az orosz hadsereg Fegyvernyugvás életbe léptetését és humanitárius folyosók megnyitását ígérte a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához közép-európai idő szerint kedd reggel 8 órától öt ostromlott ukrán városnál — Kijevnél, Csernyihivnál, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál — az orosz védelmi minisztérium. Kijevből és Csernyihivből egy-egy folyosó vezet Fehéroroszország, illetve Oroszország felé, Harkivból, Mariupolból és Szumiból két-két út nyílik meg ukrán, illetve orosz területre.

Az orosz fél a humanitárius folyosók megnyitásának szándékáról az ukrán kormány mellett előre értesítette az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának illetékes szerveit, valamint több nagykövetséget és más nemzetközi szervezeteket is tájékoztatott.


Vlagyimir Putyin (fotó: Tanjug/ AP/ Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

Putyin: az EU-nak nyomást kell gyakorolnia Kijevre Az Európai Uniónak nyomást kell gyakorolnia Kijevre a humanitárius jog tiszteletben tartása érdekében — hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor telefonon tárgyalt az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel.

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz fegyveres erők már többször is fegyvernyugvást hirdettek annak érdekében, hogy a polgári lakosságot humanitárius folyosókon át kimenekítsék az ostromlott ukrán városokból. Az orosz elnök szerint az evakuálást az orosz erők által ostromgyűrűbe vett városokból „az ukrán nacionalista zászlóaljak” akadályozzák, amelyek, mint mondta, erőszakot alkalmaznak a civilekkel szemben, és provokációt követnek el. A Kreml szerint Putyin felhívta az Európai Uniót, hogy ténylegesen járuljon hozzá az emberek életének megmentéséhez.

A hosszú távú szerződések teljesítését ígérte a Gazprom A Gazprom eleget tesz a külföldi fogyasztók gázszállítási igényeinek, és biztosítani kívánja a hosszú távú szerződésekből eredő kötelezettségeinek teljesítését — áll a kiadott közleményben.

„A Gazprom maradéktalanul teljesíti a külföldi fogyasztók minden bejelentett gázszállítási igényét. Az ukrán folyosót 100 százalékban a tranzitszerződés részeként használjuk” — közölte az orosz gázipari vállalat. A Gazprom a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül a Németországba irányuló gázszivattyúzási kapacitást is folyamatosan leköti.

A TASZSZ hírügynökség azt írta, a gázipari vállalat lehetségesnek tartja, hogy a gáz ára a hétfői történelmi rekord után tovább emelkedik majd, de ezért nem magát tartja felelősnek.

Gyarapodik az Oroszország elleni szankciók listája Új szankciókat jelentettek be Oroszország ellen. Az Amerikai Egyesült Államok fontolgatja az orosz olaj importját tiltó törvényt, de Dél-Korea és az osztrák OMV olajtársaság is szankciókat vezetett be.

Tekintettel az ukrajnai helyzet alakulására és „Moszkva felelőtlenségére az ukrajnai polgári lakossággal szemben”, az Európai Unió további szankciókon dolgozik — jelentette be Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke elmondta: három kemény szankciócsomag van már érvényben Oroszországgal szemben, és „arra kell koncentrálni, hogy ne maradjanak kiskapuk, és a szankciók hatása maximális legyen”. Von der Leyen bejelentette: a brüsszeli bizottság kedden javaslatot fog előterjeszteni azzal kapcsolatban, hogyan szabadulhat meg az EU az orosz gáztól, olajtól és széntől való függőségtől. A javaslat szorgalmazni fogja az energiaellátás diverzifikálását, a megújuló energiaforrásokba való beruházást és a jobb energiahatékonyság megteremtését.

Az amerikai kongresszus képviselőháza is olyan törvényeket fontolgat, amelyek még jobban elszigetelik Oroszországot a globális gazdaságtól. A törvény megtiltaná az orosz olaj- és energiaimportot az Egyesült Államokba. Az osztrák OMV olajtársaság is leállította oroszországi befektetéseit, és azt is fontolgatja, hogy kilép a Juzsno-Russzkoje olaj- és gázmezőfejlesztési projektumból, vagyis a jövőben nem fektet be Oroszországba.

Dél-Korea is csatlakozott az Oroszország elszigetelésére irányuló globális erőfeszítésekhez. Olyan szankciókat vezetett be, amelyek megtiltják a tranzakciókat hét orosz bankkal és leányvállalataikkal.

Mindeközben Oroszország közzétette feketelistáját, melyen az oroszok szerint ellenséges országok és területek szerepelnek. A jegyzék a többi közt a következőket tartalmazza: Amerikai Egyesült Államok, Ukrajna, az Európai Unió minden tagországa, valamint Ausztrália, Albánia, Andorra, Nagy-Britannia, Izland, Kanada, Liechtenstein, Monaco, Új-Zéland, Norvégia, Dél-Korea, San Marino, Észak-Macedónia, Szingapúr, Tajvan, Svájc, Japán, Montenegró. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin utasított egy ilyen lista összeállítására. Rendelete szerint az orosz cégek rubelben fizethetik ki az adósságukat ezen országok hitelezőinek.


Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

BRFK: hétfőn mintegy négyezer menekültet fogadtak a fővárosi pályaudvarokon Az ukrajnai háború elől menekülve hétfőn 3983 ember, köztük 1194 gyermek érkezett Budapestre vonattal — közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden. A www.police.hu oldalon azt írták, hogy a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 119 ember, köztük 62 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg — tették hozzá.

Jelezték: a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak, a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Összeállította: Tancsik Richárd

Források: MTI, Szerbiai RTV, Tanjug, Hirado.hu, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..