home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az új útlevélen JSZK helyett Szerbia neve
2007.09.26.
LXII. évf. 39. szám
Az új útlevélen JSZK helyett Szerbia neve

JÖVåRE ÚJ ÚTLEVELEK! Útleveleinken egy immár nem létező ország neve áll: Jugoszláv Szövetségi Köztársaság. Már csak ezért is meg kellett változtatni az úti okmányokról szóló törvényt, hogy a passzusok borítóján a valós elnevezés álljon: Jugoszlávia helyett Szerbia. Az útlevelek cseréjére, persze, az...

JÖVåRE ÚJ ÚTLEVELEK! Útleveleinken egy immár nem létező ország neve áll: Jugoszláv Szövetségi Köztársaság. Már csak ezért is meg kellett változtatni az úti okmányokról szóló törvényt, hogy a passzusok borítóján a valós elnevezés álljon: Jugoszlávia helyett Szerbia. Az útlevelek cseréjére, persze, azért is szükség van, mert a korszerű, minden európai biztonsági követelménynek megfelelő útlevél az egyik előfeltétele annak, hogy Szerbia felkerülhessen a schengeni fehér listára. A tervek szerint az új útlevelek kiadása 2008 márciusában kezdődik, és a régi úti okmányok cseréje 2008. december 31-éig tart. Az új úti okmányok az eddigi 10 helyett 5 évig lesznek érvényesek, s a gyerekeknek is külön útlevelük lesz - az utóbbiak érvényességi ideje 2 év.
A szerbiai parlament napirendjén szereplő új törvénnyel kapcsolatban Varga László, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a múlt héten módosítási indítványt nyújtott be - a kormány pedig támogatta az indítványt. Ennek értelmében a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárok vezetékneve és keresztneve eredeti helyesírás szerint kerül majd be az új útlevelekbe. A törvényben tehát lesz egy újabb szakasz, amely arról szól: az úti okmányokat kibocsátó szerveknek kötelességük biztosítani annak a műszaki feltételeit, hogy a kisebbségekhez tartozó igénylők nevét anyanyelvükön, az eredeti helyesírás szerint írják be az útlevelekbe.
SZERBIA ALÁÍRTA A VÍZUMKÖNNYÍTÉSRE VONATKOZÓ MEGÁLLAPODÁST. A múlt kedden Brüsszelben az Európai Unió nevében két tisztségviselő - Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke és Rui Carlos Pereira, Portugália belügyminisztere - vízumkedvezményekről szóló megállapodást és toloncegyezményt írt alá a nyugat-balkáni államok képviselőivel. A vízumkönnyítési megállapodást és a toloncegyezményt Szerbia, Montenegró, Macedónia és BoszniaHercegovina belügyminiszterei írták alá - Albánia képviselője pedig csak a vízumkönnyítést hozó dokumentumot ratifikálta, tekintettel arra, hogy a toloncegyezményt már korábban aláírta. ,,A megállapodás aláírása fontos politikai döntés az EU és a nyugat-balkáni államok között a lakosság migrációja és a szabad mozgás tekintetében. Ez minden aláíró ország esetében fontos lépés a teljes vízummentesség felé - nyilatkozta Franco Frattini.
Szerbia kapcsán Olaszország miniszterelnöke, Romano Prodi nemrég kijelentette: a kosovói kérdés rendezésének függvényében Szerbia állampolgárai számára minél előbb biztosítani kellene a vízummentességet, az országnak pedig az EU-tagságot. A nyilatkozatra reagálva Frattini az újságíróknak azt mondta: erről van magánvéleménye, de tisztségviselőként az EU álláspontját kell tolmácsolnia. Az EU álláspontja pedig az, hogy Szerbia megítélésében mind a 27 tagállamnak egységes véleményt kell kialakítania.
A KEDVEZMÉNYEZETTEK KÖRE. A vízumkönnyítésekre vonatkozó, Brüsszelben aláírt megállapodás január 1-jén lép életbe, a kedvezményezettek köre pedig a következő: állami delegációk tagjai, üzletemberek és gazdasági társaságok tagjai, újságírók, a tudományos programok részvevői, a művelődési és művészeti programok szereplői, a tanulók, egyetemisták, doktoranduszok, a nemzetközi sportrendezvények résztvevői, a testvérvárosok és -községek hivatalos együttműködési programjainak résztvevői. A kedvezményezettek közé tartoznak a nemzetközi útvonalakon közlekedő teher- és utasszállító járművek sofőrjei és mozdonyvezetői, a vonatok személyzete. A vízumkönnyítés kiterjed a schengeni zónában legálisan tartózkodó szerbiai állampolgárok legközelebbi rokonaira (házastárs, élettárs, gyermek, szülő, nagyszülő, unoka), a civil és katonai sírokat látogatókra, a gyógykezelésre utazókra és azok kísérőire, a civil és nemkormányzati szervezetek képviselőire, a vallási közösségek képviselőire, a nemzetközi kiállítások, konferenciák, szimpóziumok és szemináriumok résztvevőire. Vízumkedvezményt kapnak azok a turisták is, akik olyan turistairodánál fizettek be utazást, amely irodának tekintélye van a schengeni övezet országaiban.
VMSZSZDP: NEM LESZ EGYÜTTMëKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS? A szerbiai kormányfő, Vojislav Koštunica pártja, az SZDP az utóbbi hetekben egyre hangosabban mondja: Szerbiának nem kell csatlakoznia a NATO-hoz. Ennek ismeretében napilapunk, a Magyar Szó munkatársa megkérdezte a VMSZ elnökétől, Pásztor Istvántól: mi lesz a sorsa annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a párt még korábban aláírni tervezett az SZDP-vel. ,,Időközben az SZDP megváltoztatta saját pártprogramját, és abba beiktatott egy olyan kitételt, amely arról szól, hogy az SZDP nem tudja NATO-tagként elképzelni Szerbiát. Úgy vélem, hogy ez egy olyan új elem, amelynek tükrében komolyan felül kell vizsgálnunk azt a megállapodást - nyilatkozta Pásztor István. Az emlegetett megállapodás nagy vonásokban arról szólna, hogy a két párt folyamatosan konzultálni fog azokban a kérdésekben, amelyeket mindkét fél fontosnak tart. ,,...A dolgok mostani állapotában úgy gondolom, hogy ezt a megállapodást nem kell aláírni. Ettől függetlenül az SZDP-vel is, és minden más jelentős parlamenti erővel a VMSZ-nek folyamatos konzultációban, tárgyalásban kell lennie, mert a célirányos, eredményorientált politizálás szempontjából ez teljesen normális - mondta a VMSZ elnöke.
Az SZDP sajtószóvivője, Andreja Mladenović viszont a Beta hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: jó lenne, ha a VMSZ átértékelné a NATO-hoz való csatlakozás szükségességét szorgalmazó politikáját, és elfogadná az SZDP azon meglátását, hogy Szerbiának nem kellene belépnie ebbe a katonai szövetségbe.

EMLÉKMëRONGÁLÁS CSÚROGON. 1944 őszén a sintérgödörnél földelték el a megtorlás, a bosszú áratlan magyar áldozatait. Csúrogon ezen a helyen 1994-ben keresztállítással tartották meg az első nyilvános megemlékezést a túlélők és az áldozatok hozzátartozói, majd 2002-ben emlékművet emeltek ugyanitt. A kereszt is, a nyerskőből készült emlékmű is vandál romolás áldozatául esett. Tavaly a kegyhely gondozói márványtáblát állítottak a szétzúzott kő helyére, s hozzá két keresztet. A múlt héten kiderült: a két új kereszt már nincs a helyén, mert felgyújtották őket. A tettes ezúttal is ismeretlen. (o. i)
Póth Imre felvételén (Magyar Szó) jól látszik: mintha máglyán égették volna el a kereszteket
Sajtóközlemény
A Vajdasági Magyar Szövetség mély felháborodással értesült arról, hogy ismeretlen tettesek újból - a legdurvább módon -- meggyalázták az ártatlan áldozatoknak emelt csúrogi emlékművet. A leghatározottabban elítéljük az elkövetőket és követeljük, hogy a belügyi szervek a tetteseket a legrövidebb időn belül állítsák az igazságszolgáltatás elé.
A Vajdasági Magyar Szövetség ezúton fejezi ki mély együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak.
A VMSZ sajtószolgálata

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..