home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Az összetartozás erősítése
(T. T.)
2011.07.05.
LXVI. évf. 27. szám
Az összetartozás erősítése

KenyérszentelésA szitáló eső sem szegte kedvét annak a tizenhat csapatnak, amely a szenttamási Hagyományápoló klub által 15. alkalommal szervezett hagyományos aratóversenyre érkezett: jelenlétükkel ünnepélyesebbé tették az idei aratás kezdetét. A szenttamási, temerini, felsőhegyi, zentai, a...

Kenyérszentelés

A szitáló eső sem szegte kedvét annak a tizenhat csapatnak, amely a szenttamási Hagyományápoló klub által 15. alkalommal szervezett hagyományos aratóversenyre érkezett: jelenlétükkel ünnepélyesebbé tették az idei aratás kezdetét. A szenttamási, temerini, felsőhegyi, zentai, adai, bogarasi, zentagunarasi, oromparti, szabadkai, tiszakálmánfalvi és a magyarországi jánoshalmi, népviseletbe öltözött aratók már a kora reggeli órákban kivonultak a Füstös tanya előtti búzamezőre, s kirakták a hagyományok szerint elkészített aratóreggelit. A parasztkenyérből, héjában főtt krumpliból, házi szalonnából, kolbászból, vöröshagymából, tarhóból, tojásból álló reggeli elfogyasztása után a szorgos kezek alatt sorjában dőltek a rendek. Az egyik legszorgosabb a legidősebb arató, a 84 éves helybeli Kiss Mihály volt, aki lendületesen kaszálta a búzát, majd gondosan rakta a kévéket egymás tetejére, vagyis alakította a kereszteket, de a legfiatalabb részvevő, a 13 éves szintén helyi Kancsár Zsolt is szép munkát végzett.

Gőzerővel folyik az aratás - Szabó Attila felvételei

- A hagyományos kaszálás elbírálásakor a zsűrinek figyelembe kell vennie, hogyan kaszálták le a búzát, miként rakták össze a kereszteket, hogyan állnak a kévék, milyen a keresztezés, összeszedték-e a bőgővel az elhullott kalászokat. Ezenkívül értékelik a népviseletet és az aratóreggelit is - világosítja fel az aratással még csak ismerkedő tollforgatót az oromparti Gubik Jolán.
Amíg a felnőttek arattak, addig a gyermekek zsákba ugrálásban, tarlófutásban és kötélhúzásban mérték össze erejüket. A munka végeztével kezdetét vette a színvonalas művelődési műsor, melyen a helybeli művelődési egyesületek szakosztályai szórakoztatták a közönséget. A műsor után Branko Gajin, Szenttamás község polgármestere köszöntötte az aratókat és a közönséget, majd Szarvas Péter helybeli katolikus plébános és Blaneša Aleksej pravoszláv pap megszentelte az új kenyeret. Szécsényi István, a szervezők egyike sikeresnek minősítette az idei rendezvényt, s kiemelte, hogy a zsűri döntése értelmében mind a tizenhat csapat első díjban részesült.
- A legfontosabb, hogy együtt vagyunk, együtt szórakozunk. Hagyományápolók lévén jó lenne évente többször találkoznunk. Legközelebbi nagyobb rendezvényünk a téli tábor lesz, de előtte még megrendezzük a hagyományos Mikulás-napi ünnepségünket is - mondta Szécsényi.
Az összetartozást erősítő ünnepi rendezvény finom ebéddel és a késő délutáni órákba nyúló társalgással, barátkozással zárult.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..