home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az őrszem
(—)
2014.04.23.
LXIX. évf. 17. szám
Az őrszem

Figyelnek—Már a fogantatás előtt árthatunk a gyereknek — Lebuktak

Figyelnek

Mérföldkövéhez érkezett Európa földmegfigyelő programja: pályára állt az első Sentinel (magyarul: Őrszem) műhold. Hétszáz kilométer magasból radarral „tapogatja le” bolygónkat, és hamarosan követik a társai.

A Sentinel—1A műholdat április elején Európa űrközpontjából, a francia guyanai Kourou-ból Szojuz-Fregat hordozórakétával állították 693 km-es Föld körüli pályára. A Sentinel—1A és a várhatóan még az idén felbocsátásra kerülő, vele teljesen azonos Sentinel—1B tekintélyes méretű műholdak. Tömegük 2300 kg, napelemtábláik mindkét oldalon 10 méterre nyúlnak ki, radarjaik pedig még ennél is hosszabbak két méterrel. A műholdak hatvan európai űripari cég összehangolt munkájának köszönhetően készültek el. Ha az 1B-t is fellövik, a két műhold ugyanannak a pályának egymással átellenes pontjaiban fog keringeni, így ugyanaz a terület kétszer hatékonyabban figyelhető meg, azaz javul a lefedettség. A Sentinelek élettartamát legalább hét évre tervezik. A műholdpár legfontosabb alkalmazási területei a tengeri jég megfigyelése, a tengeri olajfoltok azonosítása, a tengeri szél és a felkorbácsolt hullámok figyelése.

Már a fogantatás előtt árthatunk a gyereknek

Közelebb kerültünk a biológia egyik legérdekesebb titkának megfejtéséhez. Az új ismeretek felelősségteljesebb viselkedésre ösztönözhetnek, mivel az egészségtelen életmód káros következményei nemcsak ránk, hanem leendő gyermekeinkre is veszélyesek lehetnek.

Az utóbbi évek egyik legérdekesebb biológiai felfedezése, hogy a környezet — például a stressz vagy a táplálkozás — hatására megváltozhat a genetikai anyag. Ez azt jelenti, hogy a DNS-molekulákhoz különféle kémiai csoportok (például metilcsoportok) kapcsolódhatnak. Ez az úgynevezett metilációs mintázat az életkor előrehaladtával változik. Még meglepőbb, hogy ezek a változások öröklődhetnek is. Vagyis a szülők életmódjának „lenyomatai” átkerülhetnek az utódokba. A folyamat során a genetikai állomány elsődleges információtartalma (a DNS-molekulák szekvenciája) nem változik meg, de a hozzájuk kötődő molekuláknak köszönhetően a gének működése módosul. Az epigenetikus öröklődésnek nevezett folyamat sokak szerint bizonyos betegségekre hajlamosíthat.

Lebuktak

Tíz hét alatt ezer pedofilt azonosított az interneten egy holland gyerekjogi szervezet, a Terre des Hommes. Az akcióhoz egy nagyon élethűen és részletgazdagon megalkotott, számítógéppel generált 3D-modellt használtak, mely a megszólalásig hasonlított egy tízéves filippínó lányra. A Sweetie névre keresztelt virtuális kislány chatszobákban várta a férfiakat, a kísérlet két és fél hónapja alatt több mint húszezren elegyedtek vele online beszélgetésbe.

A férfiak valamilyen szexuális szolgáltatást kértek tőle — például azt, hogy vetkőzzön le a webkamera előtt, és simogassa magát. Sokan közülük fizetni is hajlandóak lettek volna ezért. A virtuális lány mögött álló csapatnak ezer pedofil személyazonosságát sikerült megállapítania, általában a közösségi médiában nyilvánosan fellelhető információk alapján. Az adatbázist átadták az Interpolnak. A nyomozás szerint a legtöbb beazonosított szexuális ragadozó amerikai volt, utánuk a britek, majd az indiaiak következtek, összesen 71 országból akadt horogra pedofil.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..