home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Az olajtök sokrétű hatása
Tóth Tibor
2020.12.17.
LXXV. évf. 50. szám
Az olajtök sokrétű hatása

A horgosi Danyi házaspár, József és Katalin, 2002 óta termel olajtököt. Korábban zöldségtermesztéssel foglalkoztak, a terményt a hűtőháznak adták át, illetve a piacon értékesítették. A piacok azonban egyre jobban telítődtek, a vásárlóerő csökkent, ezzel együtt a jövedelem is, és úgy gondolták, változtatniuk kell. Egy magyarországi barátjuk javaslatára megpróbálkoztak az olajtökkel, de mielőtt belevágtak volna, alaposan tájékozódtak a termesztés és a feldolgozás módját illetően. A váltás remekül sikerült, hiszen ma már 36 hektáros területen termelik az olajtököt, melyből pirított tökmag, tökmagolaj és tökmagkrém készül.

A szakirodalom szerint az olajtök optimális vetési ideje április 25-étől május 5-éig terjed.  


Danyi József és Katalin (a szerző felvétele)

— Vannak nagyon jó éveink, amikor a méhecskék és a vadrovarok nagyon szépen megtermékenyítik a tököt. Ha a növény úgy érzi, nincs elegendő élettere, és kevés benne a nedvesség, akkor egyes szemeket meddővé tesz, viszont a többi magot, a fajfenntartás érdekében, kineveli. Ezért július végén már megnézzük, mennyi mag van egy-egy tökben. Gyengébb évben ez a szám 50-60 körül van, erősebb év esetében akár 500-510 mag is fejlődik a kabakban. A mag súlytöbblete nem mindig olajban, hanem gyakran fehérjében valósul meg. Az általunk művelt területen a mag olajtartalma eléri a 48-49%-ot. A horgosi talaj töktermelésre kiváló, de szántföldi növények és kukorica termesztésére már nem igazán. Amikor azt kérdezik tőlem, jövedelmező-e az ágazat, azt válaszolom, hogy nálunk jövedelmezőbb, mint a kukorica, de amely talajon holdanként 6-7 tonna kukorica terem, ott ne is próbálkozzanak töktermeléssel, mert nem lesz kifizetődő. Egy osztrák kertész barátom szerint a földet meg kell kóstolni, hogy kiderüljön, mi hiányzik belőle. Ha azt a termelő pótolja, akkor mehet valamire — mondta József.

A száraz talaj ellenére az idén jó termést takaríthatott be a gazda. A tök minden levélnél pluszgyökereket enged ki, melyekkel szinte behálózza az összterületet, és a nedvességért 3 méter mélyre is képes ereszkedni. Amikor a talaj megszikkad, akkor a termelő lezárja, ezáltal is megtartva annak nedvességtartalmát.


A betakarítás (Danyi József felvétele)

— Az idei csapadékszegény időszakban nagyon oda kellett figyelni a mélylazításra, a szántásra, a talaj lezárására. Igencsak porba vetettünk, de a növény megtalálta a talajban lévő nedvességet, és 101%-os kelést valósítottunk meg. A vetőmagot is mi termeljük, így 100%-os tőszámmal dolgoztunk, a termés pedig benne van az első háromban az elmúlt tizenkilenc év alatt — mondta József.

A termés betakarítása a rendre túrással kezdődik, majd öt—hét nap utóérés következik, amikor a mag beszívja a tök húsában lévő tápanyagokat. Az idén szépen levált a mag, a betakarítás zökkenőmentesen folyt. Az utóérés után a kombájnozás következik. A felszedő hengerből kiálló úgynevezett sün belebök a kabakokba, és felveszi őket. A lehúzó fésű leveszi a szögről a termést, mely a roppantó dobba kerül, ahol a szétütés történik. A dobban, a 12 mm-es pálcák közötti 6 mm-es résen a mag kicsúszik, míg a hús folytatja útját. Szilikonszalagokon át, kefe segítségével kerül a csigába, ahol egy ventilátor vákuummal kiszívja az ereket, a kés levágja a magon lévő esetleges húsdarabokat, így a mag tisztán kerül a dobba. A mosás folyamatos, majd a szárítás következik.


Danyiék 36 hektáron termelnek olajtököt (Danyi József felvétele)

— A magot 18 órán át, negyven-egynéhány fokon, folyamatosan szárítjuk. A koptató-polírozó után a mag a válogatóba kerül, mely különválasztja a húsmaradványokat a könnyű, nem kifejlett magoktól, és innen szép mag jön ki. A színosztályozóban a nem megfelelő színű és a héjkopott magokat leválasztjuk, és már jöhet is a vásárló a tökmagért. A tök húsával 80 tonna szerves anyagot juttatunk vissza a földbe — emelte ki a gazda, hozzátéve, hogy mechanikai gyomirtást alkalmaznak, és arra törekszenek, hogy minél jobb minőségű műtrágyát használjanak.

A tökmagból készített termékek iránt egyre nagyobb az érdeklődés. A tökmagolajnak és a -krémnek fontos szerepe van az egészségtudatos táplálkozásban.

— A tökmagkrém teljes értékű magból készül, nagyon tömény, intenzív ízű, tapadós koncentrátum. Olyan formában kell az asztalra tenni, hogy az egész család kedvére váljon. A krémet legtöbbször tejföllel keverjük össze, egy kis sót és fokhagymát adunk hozzá, de ízlés szerint más fűszerekkel is ízesíthető. Kenyérre kenhető, de mártogatós is készíthető belőle. Utóbbihoz nem is kell kenyeret fogyasztani: paprikát, sárgarépát, uborkát mártogatva a tejfölös-tökmagkrémes keverékbe kiváló nassolnivalót kapunk. A rengeteg vitamint, értékes ásványi anyagot tartalmazó krémből fűszervajat is készíthetünk, salátákhoz és hús pácolásához is felhasználhatjuk. A tökmagolaj tálkából, kenyérrel kimártogatva is nagyon finom, de reggelente egy kanállal elfogyasztva is jótékony hatású. Élvezeti értéke van, úgy kell fogyasztani, hogy naponta megkívánjuk. Jótékony hatása sokrétű, a család minden tagjának ajánlatos fogyasztania. Krémlevesekre önthető, a savanyú káposztát is érdemes meglocsolni vele, zöldséggel együtt is finom. A gasztronómia tárháza kimeríthetetlen, csak a fantázia szab határt. A termékek a többi közt D- és E-vitamint, cinket, szelént tartalmaznak, alkalmasak az immunrendszer erősítésére, gyulladások csökkentésére, fogyasztásukkal megelőzhetőek a szív- és érrendszeri megbetegedések, segítenek az érfalak rugalmasságának megőrzésében, javítják az agy vérellátását. Nem gyógyszerként kell fogyasztani őket, inkább az étrend részévé kell válniuk, hogy gyógyhatásuk kifejezésre jusson — mondta Katalin, és hozzátette, a tökmag kilója és a tökmagolaj 2,5 decis kiszerelésben egyaránt 600, a tökmagkrém pedig 300 dinárba kerül.


Olajtökből készült termékek (a szerző felvétele)

A horgosi termékek világviszonylatban is elismertek, hiszen a rangos, londoni gasztronómiai fesztiválon — melyen 13 000 árucikket állítanak ki — a tökmagolaj egymás után harmadik alkalommal kapta meg a legmagasabb kitüntetést, a három csillagot, egy évben a legjobb ötven élelmiszer közé is beválasztották, a tökmagkrém pedig az idén már három csillagot érdemelt ki.

További terveikről érdeklődve mindketten elmondták, habár termékeiket keresik a vásárlók, a termőterületet munkaerőhiány miatt nem tudják bővíteni, és továbbra is 36 hektáron termelnek olajtököt. Nagy segítséget nyújtott számukra a Prosperitati Alapítvány, hiszen a különféle pályázatokon nyert eszközökből traktort, válogatót és földet vásároltak.

Az olajtökből készült termékek remek ízéről magam is meggyőződhettem, és bátran ajánlom mindenkinek, próbálja ki, kóstolja meg őket, nem fog csalódni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..