home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az igazi Queen utolsó évei
Zvekán Péter
2014.04.09.
LXIX. évf. 15. szám
Az igazi Queen utolsó évei

Kétségtelen, hogy a Queen — Freddie Mercuryval az élen — kultikus rockzenekar volt. A frontemberhez hasonlatos zene- és szövegíróval, kivételes hangú énekessel nagyon ritkán találkozni. A nagy sikerű zenekar Freddie halála után tovább próbálkozott, sőt próbálkozik napjainkban is, ám a Queen már sohasem lesz az igazi. Az egyetlen eredményesnek mondható kísérlet az volt, amikor a banda összeállt Paul Rodgersszel, aki nem majmolta Mercuryt, hanem a saját stílusát megőrizve énekelte a dalokat.

A Queen csodálatos karrierjében a Magic Tour végén kezdődtek a gondok, amikor is szüneteltették a közös munkát, és mindenki a saját dolgával foglalkozott. Mercury 1987-ben Montserrat Caballé opera-énekesnővel közösen elkészítette a Barcelona duettlemezt, Taylor megalapította a The Cross nevű együttesét, May pedig válását intézte. Hatalmas médiaérdeklődés kísérte Mercuryt is, aki 1986-ban — egy japán útjáról hazatérve — elvégeztetett egy AIDS-tesztet. A médiának nem is kellett több: egészségi állapotáról haláláig cikkeztek. Jim Hutton, Freddie élettársa 1987 húsvétján tudta meg a rossz hírt, melyről a zenekart is értesíteni kellett. Ennek időpontjáról, módjáról különféle hírek keringtek: némely információ szerint a csapatnak már 1988-ban tudomására jutott az információ, Hutton viszont azt állítja, hogy erre csak az Innuendo felvételei alatt, 1991 környékén derült fény. Az Innuendo album dalaihoz készült klipeken már jól látható az énekes leépülése: a Headlong felvételén még energikus és mozgékony, az I’m Going Slightly Madet viszont már fekete-fehérben forgatták, hogy a betegség okozta sebek ne látszódjanak az arcán. Szívbemarkoló, hogy állapota miatt a The Show Must Go Onban már nem is használtak friss felvételeket, hanem régebbi klipekből vágták össze a videót.



1991 második felében Mercury betegsége egyre súlyosbodott. Visszavonult londoni lakásába, és régi barátaival sem akarta tartani a kapcsolatot, hogy ne lássák ilyen állapotban. Ebben az időszakban John Deacon legtöbb idejét családja körében töltötte, Roger Taylor a The Cross-szal stúdiózott, May pedig ekkor kezdett el dolgozni első szólólemezén. Közben Mercury teljesen magába roskadt, és november 9-én úgy döntött, hogy nem szedi tovább az orvosok által előírt életmentő gyógyszereket. Az újságírók ezután szó szerint letáboroztak a háza előtt, és kérdéseikkel zaklattak minden odaérkezőt és onnan távozót. Freddie, megelégelve a helyzetet, november 23-án hivatalos nyilatkozatot adott ki, amelyben elismerte: AIDS-ben szenved, és arra kérte az embereket, hogy együtt küzdjenek e betegség ellen. „Mivel az elmúlt két évben annyiféle találgatást olvastam a lapokban, szeretném bejelenteni, hogy a vizsgálatok szerint HIV-pozitív vagyok, és AIDS-ben szenvedek. Úgy tartottam helyesnek, hogy ezt nem hozom nyilvánosságra azok érdekében, akik a környezetemben élnek. De eljött az idő, hogy barátaim és rajongóim megtudják az igazat, és remélem, mindenki csatlakozik hozzám, orvosaimhoz és mindazokhoz, akik szerte a világon küzdenek ez ellen a szörnyű kór ellen.”

A sors fintora, hogy a világ egyik legnagyszerűbb énekese a nyilatkozat másnapján, azaz 1991. november 24-én elhunyt. Kívánságára a halála után újra kiadták a Bohemian Rhapsody kislemezt, melynek bevételéből a Terrence Higgins AIDS Trustot és a Magic Johnson AIDS-ellenes szervezetet támogatták. A Queen többi tagja 1992. április 20-án Freddie Mercury-emlékkoncerttel búcsúzott barátjától a londoni Wembley-stadionban. A koncerten a Queen és Freddie egykori barátai, tisztelői léptek fel, többek között Robert Plant, George Michael, James Hetfield és Tony Iommi.     

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..