home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az idén kevesebb pénzből gazdálkodik az agrártárca
VITKOVIĆ Aleksandar
2015.01.14.
LXX. évf. 2. szám
Az idén kevesebb pénzből gazdálkodik az agrártárca

A megszorító intézkedések sajnos a mezőgazdaságot sem kerülték el, így az előző időszakhoz viszonyítva az idén kevesebb pénz jut majd az agrártermelésre. A költségvetés módosításával egyidejűleg változott a mezőgazdasági támogatásokról és a vidékfejlesztésről szóló törvény is. A legfontosabb módosítás a területalapú támogatásra vonatkozik. Az állam a jövőben csak húsz hektárig fizet járandóságot a gazdáknak.

Ezt a támogatást minden termelő megkapja a tárcától, azok is, akik ennél jóval nagyobb területen gazdálkodnak. A minisztérium azt ígérte, hogy az előző év végéig törleszti tartozását a termelőknek. Az illetékeseknek ezt korábban egy évben sem sikerült teljesíteniük. A tárcavezető ígérete szerint az idei esztendőt adósság nélkül kezdik meg, és a támogatások kifizetésével sem fognak késni — nyilatkozta lapunknak Fremond Árpád köztársasági képviselő a Mezőgazdasági Bizottság tagja.

A VMSZ politikusa szerint a legjelentősebb változás, hogy az állam a jövőben a kisebb gazdaságokat részesíti előnyben, és hogy az állami földterületek kikerülnek a támogatási rendszerből.

— Ez utóbbira a rengeteg visszaélés miatt volt szükség. Sok esetben előfordult, hogy nagy cégek és birtokok magánszemélyek megbízásával jutottak állami termőterülethez, ezzel együtt a támogatásokhoz is. A többi támogatásban nincs változás, sem mértékében, sem pedig minősítésében. Vagyis a méhészeket és a jószágtenyésztőket az idén is segíti az agrártárca, és ami fontosabb, a prémiumok kifizetésében tapasztalt korábbi késéseket is igyekszenek majd csökkenteni. A mezőgazdasági támogatásokról és a vidékfejlesztésről szóló törvénybe bekerültek a VMSZ képviselői által javasolt módosítások is. Ennek köszönhetően megmaradtak azok a renk, amelyekkel a tartomány, illetve az önkormányzatok segíthetik a földműveseket. Ezt azért fontos kiemelni, mert az elmúlt időszakban nemcsak a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság és a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap, de némely önkormányzat is jelentős eszközöket irányzott elő a mezőgazdasági termelés fellendítésére. Itt az állatorvosi, valamint a mezőgép- és az öntözőrendszer-vásárlási költségek visszatérítésére, illetve a különféle kamattámogatásokra gondolok — emelte ki a politikus.

Az agrártermelést szabályozó új törvényes rendelkezéssel az illetékesek csak a támogatási rendszerben tapasztalt visszaéléseket szerették volna elkerülni, illetve csökkenteni. A változás csak a termelők kis hányadát érinti, úgyhogy az eddig támogatott gazdaságok kilencvenöt százaléka továbbra is a rendszerben marad.

— Reméljük, hogy a mostani intézkedések csak átmeneti jellegűek, mert ha az Európai Unió felé tartunk (már egy ideje — a szerző megj.), akkor az a cél, hogy erősödjön az ország agrártermelése, ezzel együtt pedig a magángazdaságok is. Ez csak a folyamatos és célirányos támogatások folyósításával érhető el. Ezen és ezért kell dolgoznunk, mert a gazdáink csak így lehetnek versenyképesek az európai közösségen belül. A minisztérium vezetője szerint a tárca dolgozói azon fáradoznak, hogy az IPA program vidékfejlesztésre vonatkozó eszközeihez minél előbb hozzájussanak, javítva ezzel a falvakban élők boldogulási esélyét. A minisztériumnak első lépésként egy akkreditált kifizető ügynökséget kell létrehoznia, mely nemcsak az EU-s pénzek lehívásával, de azok visszaigazolásával is foglalkozik majd. Mindez azonban kizárólag egy működőképes és átlátható rendszerben lehetséges. Ennek szükségességére az európai illetékesek már csaknem egy esztendeje folyamatosan figyelmeztetik a tárcavezetőket. Úgy tűnik, a kormányban most megvan a kellő erő és elhatározás ahhoz, hogy létrehozza ezt a fontos forráskezelő intézményt. Az akkreditáció elnyerését természetesen több hónapos ellenőrzés előzi meg, mely során az európai szakemberek betekinthetnek a szerkezet működésébe, illetve annak hatékonyságába, a kifizető ügynökség pedig csak ezután kaphat engedélyt — mondta Fremond. Szerinte ez fontos lépés Szerbia mezőgazdaság-fejlesztése szempontjából, mert ezáltal a termelők az előcsatlakozás folyamán különféle fejlesztési forrásra pályázhatnak.   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..