home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
„Az én babám egy fekete nő”
Szerda Zsófi
2020.06.06.
LXXV. évf. 23. szám
„Az én babám egy fekete nő”

Fekete Gyöngy, Bronz Vénusz, Kreol Istennő. Az amerikai gettóból küzdötte fel magát, mélyről indult, de annál magasabbra repült. Az első valóban világhírű fekete művész Josephine Baker, aki nemcsak egy banánszoknyás táncosnő volt, hanem annál sokkal több. Kém, polgárjogi aktivista, múzsa, szexszimbólum, anya, a dzsesszkorszak egyik ikonikus karaktere.

Freda Josephine McDonaldként született 1906. június 3-án, azaz pontosan száztizennégy éve, St. Louisban. Utcai táncosnőként kezdte, az iskolát tízévesen otthagyta. Tizenöt éves volt, amikor férjhez ment egy Willie Baker nevű férfihoz, és egy fekete vaudeville-társulattal körbeutazta az Államokat. Később New Yorkban egy revücsapatban kezdett táncolni. Az együttes Párizsig meg sem állt, a híres Folies Bergere-ben lépett fel, Josephine az ikonikus banánszoknyájában, szinte meztelenül. A közönség imádta, hisz párizsi kópéság és New York-i csibészség jellemezte. Rendhagyó produkciója volt, tojást tojt, mint egy strucc, közben kotkodácsolt. Tánc közben is a mókán járt az esze, szemeivel bandzsított, nyelvét nyújtogatta, mindezt tánccal, pantomimmel vegyítve. Áradt belőle Afrika füstös egzotikuma és az erotika. Nem sokkal később elvált, de a Baker nevet megtartotta. Menedzsere tíz évig egy olasz arisztokrata, Pepito Abatino volt, akivel ez idő alatt együtt is élt. Josephine a férfiakhoz és a nőkhöz egyaránt vonzódott, szeretői között volt Frida Khalo is. Gyermeke nem lehetett, ezért 1947-ben elhatározta, hogy gyermekeket fogad örökbe a világ minden részéről, feketét, fehéret, sárgát, rézbőrűt, arabot, zsidót..., összesen tizenkettőt — ahogy ő nevezte, a szivárványcsaládot. Mindegyik gyermekét eredeti hite, vallása alapján nevelte, azt bizonyítandó, hogy a rasszizmus nem velünk születik, hanem tanuljuk. Francia otthonában több állatot tartott. Kedvenc gepárdjával sokszor együtt utazott, Toutoute nevű kecskéje az öltözőjében lakott, s volt egy Albert nevű, kiparfümözött malaca is. 


 

A Champs-Élysées-n Jacques Offenbach A kreol (La Creole) című operettjében több mint százszor lépett fel. 1937-ben megkapta a Zouzou című film főszerepét, ennek köszönhetően lett ő az első fekete művész, aki világhírnévre tett szert.

Josephine élharcosa volt a faji egyenlőségnek. Visszautasította, hogy szegregált közönség előtt lépjen fel, hiába kínált neki 10 000 dollárt egy szórakozóhely Miamiban. Ettől még az sem tántorította el, hogy ezután fenyegető telefonhívásokat kapott a Ku-Klux-Klan tagjaitól. Kijelentette, hogy nem fél tőlük, és nem fog meghátrálni. 1963-ban Martin Luther King oldalán részt vett a washingtoni menet élén.

A II. világháborúban titkos ügynöki feladatokat vállalt a németek ellen. Jegyzeteit láthatatlan tintával a kottáiba rejtette vagy a fehérneműjében csempészte át. Ezért Charles de Gaulle tábornok, francia köztársasági elnök az Üdvhadsereg lovagjává ütötte.

Az 1960-as, ’70-es években fokozatosan eltávolodott a színpad világától. Búcsúkoncertjén Sophia Loren, Mick Jagger, Lisa Minelli és Diana Ross állva tapsoltak neki. Hatvannyolc éves korában lépett fel utoljára Párizsban, majd a műsor után, szokásához híven, hajnalig mulatott. Másnap az asszisztense holtan találta az ágyában.

Hemingway a legérzékibb nőként írta le, akivel valaha találkozott, Picasso szerint Josephine volt a modern Nefertiti. De megihlette F. Scott Fitzgeraldot és Christian Diort is, illetve Kosztolányi Dezső is imádattal írt róla egyik budapesti vendégszereplése után.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..