home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Az elektromos kerékpár teleltetése
Lábadi Loránd
2019.10.27.
LXXIV. évf. 42. szám
Az elektromos kerékpár teleltetése

Ez a jármű továbbra is a legkedveltebb a kétkerekűek kategóriájában, a vezető helyen található. Manapság már szinte minden korosztály használja valamelyik típusát, de vannak olyan családok is, amelyekben mindenkinek van saját járműve.

A modellek nagy számban vannak jelen a piacon, a legegyszerűbbektől a legösszetettebbekig, a legkorszerűbbekig. Mindenki választhat, hogy milyen legyen, illetve hogy mire fogja használni, mert aki nagyobb terhet is szeretne vele szállítani, az a masszívabb verziót kell hogy előnyben részesítse, ne a szép formát nézze. A fiataloknak készültek csak utazásra használhatóak, ezért csomagtartó nincs is rajtuk. Az idősebbek mind a két célra szeretik igénybe venni, és általában nem nézik a külalakot. Mindegy, hogy melyiket választjuk, a karbantartásra igenis oda kell figyelni, és a szükséges javításokat el kell végeztetni, vagy ha meg tudjuk oldani a fellépő hibákat, mi is kijavíthatjuk őket.

A villanykerékpár felkészítése a téli hónapokra — ha nem szeretnénk hóban, csúszós úton használni a járművet — az akkumulátor megőrzésével kezdődik. Ez a létfontosságú alkotóelem okozza a legtöbb bosszúságot, mivel a beszerzése nem biztos, hogy zökkenőmentes, így a kerékpárunk a fészerben köthet ki. Mivel ezt senki sem szeretné, íme egy kis segítség azoknak, akik nem biztosak abban, hogy mit is kell tenni. Először is vegyük ki az akkut, és hűvös, 10—15 °C közötti, száraz helyen tároljuk. Ha hosszú ideig magas hőmérsékleten tartjuk, az is csökkentheti az élettartamát, teljesítményét, tehát egy fagymentes helyre van szükségünk. A másik lényeges dolog, hogy a lemerült akkumulátor rövidzárlatossá válhat, ami használhatatlanná teszi, ezért havonta többször töltsük fel, de egyszer mindenképp. Ha ezt rendszeresen elvégezzük, akkor a töltési idő mindössze 4-5 óra havonta. Ez már gondoskodik róla, hogy tavasszal jó akkut szereljünk vissza a járgányunkba. Azok, akik az alacsony hőmérséklet ellenére is használják a kerékpárt, számoljanak a hatótávolság csökkenésével. A nyári hónapokban megtett távolság télen, fagypont környéki hőmérséklet esetén 80%-ra csökken, és ez lényeges. Tehát a szabályos tárolás nagyon fontos, ezért ne mulasszuk el az akku kiszerelését, ha nem használjuk a járművűnket, és a tárolásra is helyezzünk nagy hangsúlyt.

A gumiabroncsok cseréje is fontos, mivel a nyári gumikkal való közlekedés nagyon balesetveszélyes, súlyos következményekkel is járhat. Mielőtt eltesszük télire a kerékpárt, ellenőrizzük a guminyomást, a lapos gumi ugyanis állásában eldeformálódhat, és tavasszal már nem használhatjuk biztonságosan. A legmegfelelőbb mód, ha a kerekek nem érintkeznek a talajjal, egy tartószerkezetre való állítás.

Egy alapos megtisztítással elkerülhetjük a rozsdásodást, mely ha egyszer felüti a fejét, terjedni fog a fémszerkezeteken, ezért a mosás után töröljük szárazra a járművet. A kenést vagy olajozást se felejtsük el, mert ezek nélkül szintén beindul a korróziós folyamat, mely már a mechanikai alkatrészeket is károsíthatja, és a csuklópontok megfelelő mozgását is gátolja.

Ha elvégeztünk minden teendőt, akkor a kerékpárt takarjuk le takaróponyvával, így nem kell portalanítani tavasszal, vagy legalábbis lényegesen kevesebbet. A téli hónapokban ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e, és végezzük el a töltést. Ezek után tavasszal biztonságosan tudjuk majd beindítani a járgányt, és újra élvezhetjük a hangtalan és gyors száguldást.

Végezetül a legújabb elektromos kerékpárokról is tudjunk meg néhány apróságot:

A Crussis e-Guera motorja Bafang MAX Drive, elemtípusa 36V/14Ah Panasonic, kerékmérete 27,5”, hatótávja 120 km, a fokozatok száma 9, maximális teherbírása 120 kg. A következő modell elemtípusa 36 V/17,5 Ah Panasonic, a hatótáv már 150 km. A Special 99 eRacer a legújabb, legmodernebb elektromos rásegítésű Pedelec kerékpár, mely jelenleg megtalálható a piacon. Az akkumulátorja el van rejtve a vázba, így az láthatatlan, továbbá mivel összehajtható a váza, egy személygépkocsiban is elfér. A gyári adatok szerint a motor 350 W-os, a hátsó agyba van beépítve, jelzése 8FUN, Li-Ion akkumulátora 36 V/10 Ah Samsung gyártmány. Hatótávolsága Pedelec módban megközelítőleg 60 km, maximális sebessége 25 km/h. 5 fokozatban választható rásegítés, a kerekek átmérője 26”, Al-Mg ötvözetű könnyűfém szerkezetűek, az öntömeg 20 kg, terhelhetőség 125 kg. A járgány nagyon előnyös vonalaival a legkelendőbb jelenleg, természetesen az ára még magas, de egy bizonyos idő után olcsóbb lesz. Tehát érdemes spórolni, mert egy ilyen bringa valóban élvezetes időtöltést ígér.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..