home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Az egészség színes világa - a gyermekek szemével
-kzs-
2012.03.14.
LXVII. évf. 11. szám
Az egészség színes világa - a gyermekek szemével

- Hajdú Gábor fotójaZentán a Művelődési Ház kiállítási termében nyílt meg az a tárlat, amely a Nem vagy egyedül - Tisza menti Rákellenes Egyesület által meghirdetett Az egészség színes világa című kreatív fogalmazás- és rajzpályázatra érkezett alkotásokból készült.A megnyitón Bene Erika, az...

- Hajdú Gábor fotója

Zentán a Művelődési Ház kiállítási termében nyílt meg az a tárlat, amely a Nem vagy egyedül - Tisza menti Rákellenes Egyesület által meghirdetett Az egészség színes világa című kreatív fogalmazás- és rajzpályázatra érkezett alkotásokból készült.
A megnyitón Bene Erika, az egyesület elnöke elmondta: nagyon örül annak, hogy a pályázatra több mint százötven munka érkezett, nemcsak Zentáról, hanem Palicsról, Óbecséről, Szabadkáról és Hajdújárásról is. Véleménye szerint minden rajz megmutatja a gyermekek gondolatait, és a sajátos kis világukat. A rajzokban az tükröződik, hogy milyennek látják, gondolják, képzelik az egészséget, az egészséges embereket, az állatokat, a környezetet. Mikor érzik jól magukat, és mit tesznek azért, hogy ''kicsattanjanak” az egészségtől. Miből látják azt, ha valaki egészséges. Milyen az, amikor anya, apa, a nagyszülők, a testvérek, a kutyus egészséges, és milyen, amikor betegek. Milyen az egészséges környezet, a falu, a város, az erdő, a rét, a virágok. Megmutatják mindenkinek, milyen csodálatos dolog az egészség, és mit tehetünk érte.
Az elnök asszony beszélt a világunkban mindenkit érintő problémáról: az ember szervezetében nap mint nap keletkeznek rendellenes sejtek, de mivel az immunrendszer felismeri őket és folyamatosan küzd ellenük, szerencsére csak ritkán fejlődik ki a betegség. Sajnos, ezeknek a sejteknek időnként mégis sikerül kikerülniük a szervezet immunrendszerét. Hozzátette, a világon naponta húszezer, évente több mint hétmillió ember hal meg rákban, és tizenkétmillió új rákos megbetegedést diagnosztizálnak. Hangsúlyozta, rendkívül jelentős szerepet játszik a betegség korai felismerése. Megemlítette, a statisztikai adatok alapján Európában évente több mint hatvanezer nő betegszik meg méhnyakrákban, harmincezren pedig belehalnak a betegségbe. A felmérések szerint minden tizedik nő személyes tapasztalatokat is szerez az emlőrákkal kapcsolatban, ami már népbetegségnek mondható. Az egyesület elnöke kifejtette, hatékony megelőző programokkal szinte minden betegség elkerülhető lenne, majd hozzáfűzte, hazánkban is igen magas a megbetegedések száma. Az egészségügyi világszervezet két fő kockázati tényezőre mutat rá: a dohányzásra és a helytelen táplálkozásra, s amint a beérkezett pályaművek is bizonyítják, a gyermekek is főleg e két dologra összpontosítottak műveikben.
Bene Erika példaértékűnek nevezte a gyermekek munkáit, és reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő esztendőkben is sikerül majd meghirdetniük a pályázatot.

A pályázat díjazottai

A fogalmazások kategóriájában a 3-4. osztályosok közül első lett Fábrik Mihály zentai tanuló, a második helyezést Szűcs Dóra, a harmadikat Milutinovity Dávid magyarkanizsai diák érdemelte ki. Az 5-6. osztályosok csoportjában zentaiak nyertek: 1. Horváth Kátai Krisztina, 2. Lakatos Ivett, 3. Martonosi Tamás. A 7-8. osztályosok versenyében a palicsi Korsós Karolina az első, Szeles László a második, a zentai Serfőző Ádám a harmadik helyet szerezte meg. Vers kategóriában Mucsi Krisztina és Medve Orsolya zentai diákok osztoztak az első helyen.
Rajz kategóriában az elsősök közül Kovács Kata zentai tanuló alkotása érdemelte ki az első helyet, második az úgyszintén zentai Soós Petra, a harmadik pedig Bálint Dávid bogarasi tanuló lett. A második osztályosok közül az első Dékány Máté, a második Szakáll Edina (mindketten szabadkaiak), a harmadik pedig Horváth Ervin (Zenta) lett. Harmadik osztályosok: 1. Szalai Klaudia (Hajdújárás), 2. Konc Kinga (Hajdújárás), 3. Salbak Nikoletta (Zenta) és Somosi Ágnes (Hajdújárás). Negyedik osztályosok: 1. Horti Hargita (Zenta), 2. Hódi Beatrix és Sarnyai Boglárka (Magyarkanizsa). Ötödik osztályosok: 1. Homolya Enikő (Zenta), 2. Gazsó Boglárka (Zenta), 3. Rác Norbert és Perpauer Viktor (Tornyos). Hatodik osztályosok: 1. Elek Dabis Kata (Zenta), 2. Boros Diana (Zenta), 3. Apci Normen (Zenta). Hetedik osztályosok: 1. Tóth Patrícia (Tornyos), 2. Lality Alexandra (Tornyos), 3. Nyilas Réka (Zenta). A nyolcadik osztályosok közül Kállai Kitty tornyosi tanuló érdemelte ki az első helyet. Különdíjat kapott a Kéz a Kézben Egyesület, valamint a pályázat legfiatalabb résztvevői: a hároméves óbecsei Dózsa Kitti, a négyéves Kopasz Dorina és az úgyszintén négyéves Boros Heléna. Különdíjban részesült még Elek Dabis Kata zentai tanuló, aki jövőre részt vehet a Bolyai Farkas Alapítvány és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium téli képzőművészeti táborában. A zsűri különdíjat adott Rózsa Norbertnek is a legötletesebb munkáért.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..