home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Az apokalipszis diszkrét bája
Brasnyó Zoltán
2024.05.09.
LXXIX.. évf. 19. szám
Az apokalipszis diszkrét bája

A Fallout videójáték-sorozat első két epizódjának egyike sem mai darab. A ’90-es évek végén jelentek meg, és egy alternatív XX. századot mutattak be, ahol az atomkorszak csúnya világháborúval ér véget, minek következtében minden mutálódott és elvadult a felszíni pusztaságban.

A posztapokaliptikus szerepjátékok nagy sikert arattak, majd később, a Bethesda szárnyai alatt három dimenzióba ültették a Fallout-sorozatot. Ikonikus felvonások kerekedtek ezekből is: a Fallout 3, a New Vegas vagy a Fallout 4 is megtalálta a maga közönségét, most pedig az Amazon Prime sorozatának hatására újra szárnyalnak a játékok eladásai, letöltései is.

De mit tud a Fallout világa, amiért ennyire kedvelik a játékosok, és jelen esetben a nézők is? Nos, a Fallout alternatív univerzuma a ’60-as évek Amerikájának reklámplakátokra nyomtatott, idealista világábrázolása, a végtelenségig túltolt, véres-belezős erőszak, illetve a karakterek sokszínűsége miatt lett egyedülálló. A számítógépes szerepjátékoknál mindig is üde színfolt volt a középkori fantasyjátékok tengerében. Egy afféle atompunk sci-fi, melyről meggyőződésem volt, hogy ultragagyi lesz sorozat formájában. Szerencsére nemcsak hogy hatalmasat tévedtem, de ki merem jelenteni, hogy az Amazon által készített Fallout minden idők legjobb videójáték-adaptációja lett.


Képek: imdb.com

Ehhez minden bizonnyal kellett egy jó sztori, kiváló színészgárda — köztük a Twin Peaks Cooper ügynökével, Kyle MacLachlannel — és tökéletes díszletek. Merthogy a Fallout világát pontosan úgy alkották meg, ahogy annak idején a videójátékokban is megtapasztaltuk, kínosan ügyelve minden apró részletre. Kietlen, szeles, ördögszekereket pörgető, kegyetlen világ ez, melynek lakói túlméretezett mutáns csótányok, fosztogatók és kannibálok között próbálnak túlélni, miközben az USA lakosságának egy másik része a föld alatt, csúcstechnológiás menedékekben várja, hogy mikor kolonizálhatja újra a világot. A történetnek három főhőse van: Lucy, a naiv és butuska, de szerethető menedéklakó (Ella Purnell), aki elhagyja a föld alatti világ biztonságát, hogy a felszínen kutasson eltűnt apja után; Maximus (Aaron Moten), az Acéltestvériség ambiciózus fegyverhordozója, aki úgy érzi, többre hivatott; és persze a ghoul (Walton Goggins), aki a saját szabályai szerint próbál túlélni, és mindenkivel leszámolni, aki az útjába áll. Ő egyébként már a bombák becsapódása óta rója az USA útjait, félig zombiként, félig emberként. A maga idejében ő volt a legendás westernfilmhős, Cooper Howard, akiért az egész ország rajongott.

A Fallout sorozatot egy jóbarátom foglalta össze legjobban, miután megnézett belőle néhány részt: azt mondta, ebben a sorozatban senki sem százas, és valahol igaza van. A Fallout világa egyedi keveréke a sci-finek és a westernnek, ahol mindenki, élők és holtak is egyszerre fergetegesen viccesek és vérfagyasztóan ijesztőek. A játékokban látott erőszakot itt határozottan jól adaptálták, talán ez az egyetlen, amit látványosan túl is toltak benne. A három karakter útja egy-egy ponton találkozik, hogy a nyolc epizódból álló első évad végén katartikus fináléban teljesedjen ki a történet.

Evidens, hogy a Bethesda (a játékfejlesztő) szigorú felügyelete mellett készült a Fallout, melyen szereplői a saját bevallásuk szerint valóban játszottak a játékokkal, ez azonban még kevés volna a sikerhez. Köszönhetően annak, hogy a készítők, az operatőrök és főleg a díszlettervezők is fanatikusai a játéksorozatnak, a széria már-már tökéletes lett. Egyáltalán nem kell hozzá ismerni a játékokat sem, mert a világépítés működik, mindenki számára érthetővé válnak az okok és okozatok. Ami a zenéket illeti, ezeket is a játékokból emelték át: az ’50-es és a ’60-as évek pop-dzsessz felvételei szólnak, melyek a maguk bizarr hatásával itt is éppen ugyanúgy működnek.

Röviddel a Fallout első évadjának bemutatója után bejelentették, készül a folytatás is, azaz a második évad, ugyancsak az Amazon Prime streamingfelületére, mely nálunk, Szerbiában is elérhető, magyar feliratokkal. A nukleáris holokauszt talán még sohasem volt ennyire szórakoztató. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..