Az Európa Kollégium alapköve

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Az Európa Kollégium alapköve

- Ótos András felvételeÚjvidéken, a telepi Szent Erzsébet római katolikus templom melletti telken vasárnap, május 4-én elhelyezték az Európa Kollégium alapkövét. Az egyháztól ajándékba kapott portán Pásztor István, a Magyar Koalíció listavezetője, és Miavecz Béla, az Európa Alapítvány kurató...

- Ótos András felvétele

Újvidéken, a telepi Szent Erzsébet római katolikus templom melletti telken vasárnap, május 4-én elhelyezték az Európa Kollégium alapkövét. Az egyháztól ajándékba kapott portán Pásztor István, a Magyar Koalíció listavezetője, és Miavecz Béla, az Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke végezte el a Vajdaság első magyar egyetemistaotthona építésének ezt a jelképes kezdő lépését. Az ünnepségen jelen voltak a tartomány kiemelkedő magyar politikusai, az egyházi méltóságok, valamint a magyar állam képviselői. Az épülő, 350 férőhelyes kollégiumról (mely a tervek szerint jövőre készül el) Miavecz Béla elmondta: a vajdasági magyarság megmaradásának egyik alapfeltétele a magyar szakkáder képzése és itthon tartása, ebben pedig az egyetemistaotthon nagy szerepet játszik majd. Ünnepi beszédében azt is el kellett mondania, hogy ,,bizonyos nacionalista csoportosulások nem szívesen látnak bennünket a szülőföldünkön és ennek ezelőtt is tanújelét adták. Az történt, hogy az eseményt hirdető plakátokat valakik egytől egyig leszaggatták. Az alapkő elhelyezésével azonban azt bizonyítjuk, hogy eltökélt szándékunk megmaradni és itt maradni -- mondta az alapítvány kuratóriumának elnöke. Az egybegyűltek néma kegyeletadással adóztak Béres Károly református lelkipásztor emlékének. Béres Károly az Európa Alapítvány alapító tagja volt, s egyben úttörője a magyar kollégiumi elszállásolás megteremtésének Újvidéken.
Az ünnepségen részt vevők többsége a rendezvény után átvonult a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület épületébe, ahol választási kampányzáró rendezvényt tartott a Magyar Koalíció. (-ya)
Pásztor István, a Magyar Koalíció listavezetője és Miavecz Béla, az Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke az Európa Kollégium alapkövével

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink