home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Az Emmanuel kamarakórus születésnapja
Kónya-Kovács Otília
2009.02.25.
LXIV. évf. 8. szám
Az Emmanuel kamarakórus születésnapja

Konrád Emma és Balázs JózsefA nagybecskereki Emmanuel kamarakórus családias hangulatban ünnepelte fennállásának 12. évfordulóját. A rendezvény előtt szentmisét szolgáltattak az elhunyt kórustagok emlékére. Balázs Józseftől, a kórus elnökétől kérdeztem, hogyan értékeli az elmúlt évet. Mint m...

Konrád Emma és Balázs József

A nagybecskereki Emmanuel kamarakórus családias hangulatban ünnepelte fennállásának 12. évfordulóját. A rendezvény előtt szentmisét szolgáltattak az elhunyt kórustagok emlékére. Balázs Józseftől, a kórus elnökétől kérdeztem, hogyan értékeli az elmúlt évet. Mint mondja, a tavalyi év éppen olyan gazdag volt eseményekben, mint az előző tizenegy.
- Részt vettünk a magyar kultúra napi rendezvényen, melyet a nagybecskereki Petőfi ME szervezett, majd az 1848/49-es forradalomra való megemlékezésen is. Utána két könyvbemutatón szerepeltünk a Madách Irodalmi Színpad felkérésére. A Nepomuki Szent János szobrának a visszahelyezésekor májusban tartott ünnepségen is mi énekeltünk. Szentháromság vasárnapján Adán szervezték meg az immár hagyományos Bárdos Kórusfesztivált, erről a rendezvényről sem hiányoztunk. Nagy megtiszteltetésnek tartottuk továbbá, hogy a reneszánsz év kapcsán a VMMSZ meghívására Bácson részesei lehettünk a vajdasági szintű ünnepségsorozatnak.
* Úgy tudom, a tájolást is szívügyüknek tekintik.
- A Tartományi Művelődési Titkárság jóvoltából szeptember folyamán Udvarszállásra és Fehértemplomra utaztunk. Ez utóbbi helységbe egy teljes estet betöltő műsort vittünk. Egyébként Fehértemplomon nagyon kevés magyar él, de az ottani plébános jó szervezőkészségének köszönhetően mintegy négyszázan nézték végig a fantasztikus hangversenyt a katolikus templomban. Szép, tarka összeállítást adtunk elő Torontálvásárhelyen is a felújított művelődési otthon avatóünnepségén, majd a Szekeres László Alapítvány támogatásával szerveztünk koncertet a nagybecskereki székesegyházban az aradi vértanúk emlékére. Október 12-én, a tevékenységünk koronájaként, részt vettünk a IX. Vajdasági Magyar Kórusok Zentán megtartott találkozóján, az ún. Kóruspódiumon. Hadd mondom el azt is, hogy 2008-ban Konrád Emma karnagyunk kiérdemelte az Aracs-érmet, és ez a kitüntetés nagy öröm és megtiszteltetés mindannyiunk számára.
* Az Emmanuel kamarakórusnak milyen tervei vannak az idei évre?
- A hagyományos rendezvényeken kívül három dolognak tulajdonítunk nagy fontosságot: hosszabb kihagyás után megszervezzük a régebbről jól ismert húsvéti akadémiát, melynek dátuma valószínűleg április 4-e lesz. Továbbá pályáztunk majd egy újabb zenei anyag kiadására támogatásért. Konrád Emma elképzelése alapján nem mindennapi CD-t szeretnénk a nagyközönségnek ajándékozni. A lemezre 14-15 Szűzanyáról szóló énekeket vennénk fel latin és magyar nyelven. Hisszük, hogy május folyamán ezt megvalósíthatjuk, majd koncertet és lemezbemutatót is tervezünk tartani. Az idei legnagyobb esemény számunkra az október 11-én Nagybecskereken megtartandó X. Vajdasági Magyar Kórusok Találkozója lesz, hiszen mi leszünk a házigazdái ennek a neves rendezvénynek. Mintegy 8-10 kórus fellépésére számítunk, és bízunk benne, hogy városunknak rangot ad majd ez a neves esemény, és felpezsdíti a művelődési életét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..