home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Augusztus 15-e
Martinek Imre
2022.08.15.
LXXVII. évf. 32. szám
Augusztus 15-e

Nagyboldogasszony — Szűz Mária mennybevétele

„Nagyboldogasszony az Egyház legrégibb és legnagyobb Mária-ünnepe. A keleti Egyházban már az efezusi zsinat után (431) bevezették. A római Egyházban pedig a VII. századtól ünneplik.

Budapest — 2022. augusztus 8.

Mária számára kiemelkedő szerep volt kijelölve az üdvrendben. Ezért nem elégedhetünk meg azzal, hogy Mária földi pályafutásának emlékezetét üljük, hanem mennybevételét is. A mennybevétel kifejezés világos, és tudatosan tesz különbséget Jézus mennybemenetele és Mária mennybevétele között. Jézus ugyanis saját hatalmából, önerejéből támadt fel, és ült az Atya jobbjára, Mária viszont Jézus erejéből részesedett. XII. Piusz pápa 1950-ben hirdette ki a mennybevétel dogmáját. A népi vallásosság és a középkori misztika felfogása szerint Mária a megdicsőülése után a mennyország királynőjévé koronáztatott.

Budapest — 2022. július 13.

Mária földi életének nagy ajándéka volt, hogy az Úr anyja lehetett. Ez az ajándék, mely Isten terveivel szembeni tökéletes engedelmességet és teljes alkalmazkodást jelentett, képessé tette Őt, hogy a világ üdvösségének hordozójává legyen. Ez a kiválasztás csak azért történhetett meg, mert Mária mentes volt a személyes és az áteredő bűntől: szeplőtelen volt. […] Mária élete nem maradt passzív megdicsőült életállapotában. Épp ellenkezőleg, az Ő segítsége annyira megtapasztalható, hogy a legnagyobb gondok és bajok között is segítségül hívható.”

Budapest — 2022. augusztus 8.

(Külső hivatkozás: Máriaremetei Híradó. 26. évf., 8. szám, 308., 2022. augusztus)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..