home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Átadták a jelölőlistát
(tv.)
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám

A kisebbségi pártok közül a legtömegesebb támogatottságú pártunk, a VMSZ adta át elsőként a Köztársasági Választási Bizottságnak jelöltjeinek listáját. Néhány hét leforgása alatt 11 290 aláírás gyűlt össze, melyek közül a KVB 11 143-at talált az előírásoknak megfelelőnek, vagyis mindössze 1...

A kisebbségi pártok közül a legtömegesebb támogatottságú pártunk, a VMSZ adta át elsőként a Köztársasági Választási Bizottságnak jelöltjeinek listáját. Néhány hét leforgása alatt 11 290 aláírás gyűlt össze, melyek közül a KVB 11 143-at talált az előírásoknak megfelelőnek, vagyis mindössze 143 aláírásban talált valamilyen kifogást. A rendellenességek többnyire a hitelesítők figyelmetlenségéből eredt, több okmányról hiányzott a pecsét, vagy hiányosan töltötték ki őket. A Szerbiai Képviselőházban kedden 13 órakor sorra kerülő listaátadáson több VMSZ-es politikus is jelen volt: Kern Imre, a párt ügyvezető alelnöke, Galambos László, a dél-bácskai és a szerémségi körzeti szervezet alelnöke, Egeresi Sándor tanácselnök, Talpai Sándor, az észak-bánáti körzet elnöke, Bús Ottó elnökségi tag és Varga László kampánystáb-szóvivő. Kasza József, a párt elnöke, brüsszeli tartózkodása miatt nem lehetett jelen az eseményen, ezért Kern Imrét kértük fel róla nyilatkozni.
- Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség nevében, a kisebbségi pártok közül elsőként, én adhattam át a jelölőlistát - fogalmazott Kern, majd reményét fejezte ki, hogy a KVB nem talál benne kifogásolnivaló, minek eredményeként 24 órán belül megkapják az erről szóló végzést, és elkezdhetik a munkát.
- A Vajdasági Magyar Szövetség úgy döntött, hogy egyedül indul a választásokon, és előtte nem lép koalícióra egyetlen párttal sem. Úgy gondoltuk, az a kötelességünk, hogy a választópolgárainkkal lépjünk koalícióra, ennek érdekében december 21-éig végigjárjuk az összes magyarlakta települést, és megkérdezzük a polgárokat: melyek azok a témakörök és problémák, amelyekkel az elkövetkező négy évben foglalkoznunk kell, illetve harcolnunk a szerb parlamentben a megoldásukért. Nemcsak a kisebbségi kérdések ügyében szeretnénk fellépni, hanem minden egyes olyan kérdésében, amely a polgárokat érinti.
Az ügyvezető alelnök köszönetet mondott mindazoknak a párttagoknak, illetve aktivistáknak, akik segítettek az aláírásgyűjtésben, valamint azoknak a polgároknak is, akik aláírásukkal támogatták a listát.
A listán az első név Kasza Józsefé, és utána még 249 jelölté szerepel. A képviselőjelöltek 32 százaléka nő, több mint az 50 százalékuk felsőfokú végzettséggel rendelkezik, 40 százalékuk pedig fiatalabb 40 évesnél, de vannak a névsorban köztiszteletben álló közéleti személyiségek és független, pártonkívüli képviselők is.
A Köztársasági Választási Bizottság jóváhagyása szerdán érkezett meg, a VMSZ listája a január 21-ei parlamenti választáson a nyolcas számot viseli.
Az elkövetkező parlamenti választás több szempontból is sorsdöntő lehet Szerbia és a benne élő kisebbségek számára, és talán nem előzik meg olyan visszás események, mint amilyenek az alkotmányról szóló népszavazást, annak ugyanis messzemenő következményei lehetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..