home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Arany János míves sorai versben és énekben
Tóth Lívia
2017.11.16.
LXXII. évf. 46. szám
Arany János míves sorai versben és énekben

Az Arany János Emlékév alkalmából Csókán a helyi művelődési és oktatási központ szervezésében bemutatták az „Ember ez magáért” című verses-zenés összeállítást.

A műsorban közreműködött Verebes Krnács Erika előadóművész, Verebes Judit színművész és Zsoldos Ervin verséneklő. A könyvtárban összegyűlt közönség – felnőttek és diákok – lélekmelengető produkciónak lehettek tanúi.

A program végén Verebes Krnács Erikát kértem meg, foglalja össze, hogyan született meg a műsoruk.

— Amikor tudatosult bennem, hogy Arany-év van, az első gondolatom az volt, hogy ebből mi sem maradhatunk ki. Aztán múltak a hetek, és folyamatosan azon gondolkoztam, mivel is kellene a közönség elé állni. Én korábban már foglalkoztam Arany János balladáival és a Toldival is. Az igazság az, hogy sohasem adtam elő a Toldit, viszont szinte fejből tudom az énekeket… Aztán az év derekán jött a felkérés, hogy Adára, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokra kellene Arany János-műsor. Az első gondolatom az volt, csináljuk meg gyorsan a Toldit, de aztán rájöttem, hogy egy-két részletet is nehéz belőle ilyen rövid idő alatt megtanulni, annyira míves a nyelvezete. Amennyire gyönyörű, annyira nyelvtörő is, alaposan próbára teszi az előadóművészeket. Így arra jutottunk, hogy a Toldiból néhány éneket dolgozunk fel, válogatunk hozzá pár Arany-verset, amelyeket Ervin megzenésít, és az összeállítást Arany János balladáival egészítjük ki.

Tudom, hogy az évforduló kapcsán az iskolákban is többet foglalkoznak Arany Jánossal, de azt hiszem, a gyerekeknek sem könnyű verset tanulniuk tőle. A balladákat nehéz megérteni, hiszen mindegyik valóságos tanulmány. Többször el kell olvasnunk, hogy világossá váljon előttünk a történet. Amikor szöveget választok, mindig arra ügyelek, hogy a nézőink első hallásra is be tudják fogadni, és Arany Jánosnál ez bizony nem egyszerű.

Miután már volt egy-két előadásunk, elmondhatom, hogy számunkra is egyre nagyobb élmény birtokolni ezeket a verseket, és átereszteni magunkon nagy költőnk csodálatos gondolatait.


A szerző felvételei

A csókai művelődési és oktatási központ ebben a hónapban még két programot ajánl az érdeklődők figyelmébe. November 25-én a színházteremben tartják meg a Tamburások V. Találkozóját, november 28-án pedig a könyvtár olvasótermében mutatják be Várady Tibor Libatoll és történelem című kötetét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..