home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Anyáról lányára
Gyurkovics Virág
2014.05.14.
LXIX. évf. 20. szám
Anyáról lányára

A legfiatalabb három, a legidősebb családtag nyolcvanhét éves, kettejük között pedig anyuka és húga, nagymama és dédmama bővíti a sort. Az ötgenerációs család minden utódja nő, aki ha családnevet nem is, dolgos, ügyes kezet örökölt a felmenőitől.

Hogy milyen fortélyokat adhatnak át egymásnak, illetve hogy miként folynak a családi események ennyi nő között, arról Ambrus Piroska és lánya, Gábor Ilona mesélt nekünk.

A család története Egyházaskérről (Észak-Bánságból) indul. Itt ment férjhez Bálint Piroska, akinek hamarosan Piroska nevű lánya is megszületett. A második világháború ínséges évei voltak ezek, majd következtek az ötvenes évek, a szocializmus időszaka, amikor sokszor még azt a keveset is elvették az emberektől, amijük volt. A dolgos szülőknek és találékonyságuknak köszönhetően azonban nem szűkölködött a család. Az otthon megtermelt friss zöldséget a piacon értékesítették. A bevételből csak szerény ételekre futotta ugyan, de árpakenyér, málé, kukoricagánica mindig jutott az asztalra.

Ambrus Piroska szintén fiatalon ment férjhez. Lánya, Ilona mindössze hároméves volt, amikor férjét másfél évre besorozták. Akkoriban egyedül tartotta el gyermekét és házát, de fiatalon nem volt olyan megerőltető a sok munka. Piroskáék a férje leszerelése után költöztek Szabadkára, itt vettek telket, amelyen lassan felépült a családi ház, kialakult a veteményes- és a virágoskert. Akkor is feltalálták magukat, amikor nem volt munka, varrással, állattartással, piacozással próbálták kiegészíteni a jövedelmet. Hamarosan Szabadkára költöztek a nagyszülők is, akik jó néhány éven át külön házban boldogultak a városban. Amikor a nagymama özvegy maradt, és egyre nehezebben viselte a magányt, Piroskáékhoz költözött. Időközben Ilonának két lánya született, Hajnalka és Ramóna. Hajnalka részéről pedig már a család legfiatalabb tagja is megérkezett. Külön háztartásban élnek, de a kis Vivien gyakori vendég az otthoniaknál, ő tölti be örömmel a nagymama, a dédmama és az ükmama mindennapjait.

Sok előnye van annak, hogy ilyen népes a rokonság: kisegítik egymást, ha kell, házat építenek, szüretelnek, gyerekre vigyáznak, így a hétköznapok is gazdagabbak számukra. Persze az összezörrenéseket sem lehet elkerülni, ha ennyi nő van egy fedél alatt. A haragtartás szerencsére nem jellemző a családra, a szeretet pedig minden sebet begyógyít. Együtt vannak a nagy ünnepek idején is. Az utóbbi években karácsonykor a nagyobbik lánynál gyűlnek össze. Hajnalka valamennyiüket vendégül látja a szentestén, hiszen nincs is nagyobb ajándék ilyenkor, mint együtt lenni a szeretteinkkel.

A család összetartó ereje az örökség, amelyet továbbadnak egymásnak, amely anyáról lányára száll, akárcsak a kézügyesség és a finom kalácsok receptjei. Meg persze a munkamánia, amely valamennyiük életét végigkísérte. Egy ideje jobban figyelnek rá, hogy a munka ne a gyerekekkel töltött idő rovására menjen. Ezt most a kis Vivien élvezi a leginkább, aki remélhetőleg ugyanezeket az értékeket viszi és adja tovább, miután ő maga is elsajátítja majd. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..