home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Anna-napok
Talpai Lóránt
2023.08.02.
LXXVIII. évf. 31. szám
Anna-napok

„Hazát kell nektek is teremteni, egy új hazát, mely szebb a réginél”

Kishegyesen megtartották a hagyományos Anna-napokat. Az érdeklődők számos színes programot tekinthettek meg. A rendezvénysorozat végén, az ünnepi szentmisén találkozhattak mindazok, akik a faluban éltek egykor és jelenleg. Az évnek ebben az időszakában akik csak tehetik, hazatérnek, hogy együtt ünnepelhessenek a rokonaikkal és a barátaikkal.

A településen nagy hagyománya van a Szent Anna-templombúcsú köré épülő Anna-napok eseménysorozatnak. Minden évben gazdag program várja haza a Kishegyeshez kötődő személyeket, családokat és a többi vendéget. A műsort a falu civil szervezetei állítják össze, Kishegyes Helyi Közössége koordinálásával.

Az ünnepi hét július 26-án Anna-napi szentmisével, azaz templombúcsúval kezdődött a Szent Anna-templomban. A nők identitástudatát formáló tényezők című esemény, dr. Szőke Anna néprajzkutató és a Kishegyesi Értéktár Egyesület szervezésében, szintén része volt az idei műsornak. Megtartották továbbá a Tűzoltó-találkozó és kiállítás a nemzeti közösségek tűzoltóinak egykori mindennapjairól című eseményt, a III. Összetartozás Hagyományőrző Tűzoltóversenyt, valamint a Kárpát-medencei Magyar Tűzoltó Testületek Találkozóját is. Utóbbit a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület szervezte. Az idén sem maradt el az Anna-napi sokadalom, azaz a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület csoportjainak műsora.

Hagyományos lovas felvonulás

A felsoroltak mellett a közönség megtekinthette a Tanyaszínház Útkeresők című előadását, volt sakk- és preferánsztorna, Topolya és Kishegyes öregfiúk-kézilabdatalálkozója, és a gyermekek sem maradtak szórakozás nélkül. A Keressük a búcsúfiát című programot a Nők Kishegyesi Fóruma, a Zenés játszóházat pedig a Topolyai Alapfokú Zeneiskola szervezte.

Az Anna-napi lovas felvonulás az Endukas Lovasegyesület közreműködésével valósult meg. Az ünnepi hetet különféle zenés rendezvények és koncertek tették hangulatossá, egyebek között a Szabadkai Fúvószenekar hangversenye és a templomkoncert. Az Anna-napi eseménysorozat vasárnap ünnepi szentmisével, utcabállal és falubúcsúval végződött.

Petőfi Sándor mellszobra

Az idei Anna-napok különlegességét Petőfi Sándor mellszobrának köztéri elhelyezése adta. A szoboravatás a Mozdulj! Petőfi!, a Petőfi 200 vajdasági programsorozat részeként valósult meg, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a kishegyesi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület közös szervezésében.

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújított épülete előtti téren a Szilágyi László vajdasági szobrászművész által alkotott, Petőfi Sándort ábrázoló mellszobor ünnepélyes leleplezésén és megszentelésén részt vett Kaizinger Tibor, a szabadkai magyar főkonzulátus első beosztott konzulja, Kovács Elvira és Vicsek Annamária, a VMSZ alelnökei, Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, Fremond Árpád, az MNT elnöke, továbbá a VMSZ parlamenti, tartományi és önkormányzati képviselői, az MNT tisztségviselői és Kishegyes Helyi Közössége Tanácsának tagjai.

Az egybegyűlteket Juhász Bálint köszöntette:

— Az idén hetvenesztendős a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, de a kerek évfordulón túl is számos dolog köti lánglelkű költőnkhöz falunkat. Példaként említeném, hogy Kishegyes határában zajlott az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc utolsó győztes csatája, a hegyesi csata, 1849. július 14-én. Itt fékezte és futamította meg Guyon Richárd honvédtábornok a túlerőben lévő horvát Jelasics bán seregét. Ezután számottevő sikert már nem ért el a magyar honvédsereg, majd a segesvári csata következett, mely a költő életének — mai tudomásunk szerint — utolsó állomása volt, 1849. július 31-én, amikor a Bem József tábornok vezette magyar sereg vereséget szenvedett a túlerőben levő orosz haderőtől. Petőfi ekkor tűnt el, és most lesz ennek az eseménynek az évfordulója. A már elmondottak mind alátámasztják, hogy a színház előtti tér adta magát a szobor elhelyezésére. Méltó időpontban és méltó helyre kerül Petőfi mellszobra. A falu központjába, a térre, amely új arculatot ad településünknek. Kishegyes szívében is lesz immár egy olyan tér, ahová el lehet sétálni, megpihenni, szabadtéri rendezvények helyszíne lehet. Nem mellesleg falunk egyik legjelentősebb rendezvényét, az Anna-napok programsorozatát is új helyszínnel gazdagítja az új közösségi tér, melyet joggal nevezhetünk faluközpontnak. Ma ugyan nem teljesen befejezett állapotában, a megálmodott teljes arculattal, mi, itt jelenlevők töltjük meg először élettel. Azt kívánom s arra szeretnék minden kishegyesit buzdítani, hogy ez még sokszor így legyen. A költőt idézve: „Hazát kell nektek is teremteni, egy új hazát, mely szebb a réginél.” Igyekezni fogunk.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..