home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Amitől felcsillan az ember szeme, azt folytatni kell
Zséli Ágnes
2020.12.15.
LXXV. évf. 50. szám
Amitől felcsillan az ember szeme, azt folytatni kell

Mind nagyobb népszerűségnek örvendenek a törökbecsei Josif Marinković Általános Iskolában szervezett anyanyelvápoló órák. A program a Bethlen Gábor Alapnak, valamint a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének köszönhetően valósul meg.

A 369 diákot számláló bánáti település tanintézményében a tanítás szerb nyelven folyik, a diákok szüleinek többsége azonban vegyes házasságban él. Tavaly szeptemberben ezért is döntöttek úgy, hogy az alsósoknak és a felsősöknek is lehetőséget nyújtanak a magyar nyelv elsajátítására. Azóta a kicsik már a magyar népi hagyományokat is örömmel ápolják, amit — úgy tűnik — sikerrel tesznek, a XX. Vajdasági Suliszínház Fesztivál muzslyai elődöntőjén ugyanis a Libapásztorlány lakodalma című énekes, körtáncos jelenettel a legjobb három csoport közé jutottak. A darabot november végén, a fesztivál gálaműsorán is kimagasló sikerrel mutatták be.

A törökbecsei Josif Marinković Általános Iskola tizennyolc anyanyelvápolója tehát mindössze egy év odaadó munka után részese lehetett a muzslyai záróműsoron fellépő 350 színészpalánta nagy családjának. Ezen az eseményen a zsűri négy előadást láthatott, hármat élőben, egyet pedig digitális formában.

Azt is tudni kell, hogy a bánáti falu általános iskolájában 2011-től 2014-ig, az önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően, a Senkinek sem kötelező, azonban mindenki számára elérhető elnevezéssel, illetve üzenettel lehetőség adódott a diákoknak a magyar nyelv tanulására, ezzel három iskolai éven át mintegy húszan éltek. Ezután az anyanyelvápoló órák öt évig szüneteltek, míg tavaly a szülők kérésére a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete újra be nem indíttatta őket. A civil szervezet az ilyen jellegű foglalkozásokat főként a szórványfalvak tanintézményeiben — immáron huszonhét éve — szervezi sikerrel.

— Vajdaság-szerte jelenleg tizennégy csoportot működtetünk — jegyezte meg Korenchy László, a VMPE alelnöke. — A kitűzött célunk az volt, hogy minden olyan településen megőrizzük anyanyelvünket, ápoljuk hagyományainkat, továbbadjuk a jövő nemzedékének tudásunkat, ahol a magyar közösség szórványban él. Ez itt, Törökbecsén sikerült, hiszen a legnagyobb meglepetésünkre nem három-négy tanuló jelentkezett, hanem több, mint húsz, azután pedig a létszám huszonötre bővült. Az anyanyelvápoló órákat a közösség kérésére szervezzük meg, de sajnos van olyan eset, amikor egy településen ezt nem tudjuk teljesíteni, hiszen nehéz szakképzett pedagógust találnunk. Törökbecsén sikerült, aminek rendkívül örülünk, hiszen a bánáti településen az anyanyelvápoló órákat Erős Molnár Angéla odaadó munkájával, kreativitásával figyelemre méltó eredménnyel valósítja meg, olyannyira, hogy a kicsikkel mindössze egy év alatt népi jellegű jelenetet is kitűnően sajátíttatott el. 


A szerző és Erős Molnár Angéla felvételei

— A kezdet korántsem volt könnyű, játékos, interaktív módszerrel azonban a magyar nyelv tanítása, tanulása könnyebb, sőt mindenképp gyümölcsözőbb — jegyezte meg Erős Molnár Angéla anyanyelvápoló. — Eleinte nagyon nehéz volt, mert egy kisfiú kivételével a többi gyerek nem beszéli a magyar nyelvet. Szavakat tanultunk képekkel összekötve, rajzoltunk, festettünk. Ugyanígy indultunk el a színdarabbal is. Az egészet lerajzoltuk időrendi sorrendben, és így kezdtük el tanulni a verseket, dalokat, melyekből azután összeállítottuk a Libapásztorlány lakodalma című énekes, körtáncos előadást. Ebből a két csemetém, a negyedikes lányom, Lilla, valamint a másodikos kisfiam, Zsombor is bőven kivette részét. Egyébként Lilla, mint a legsokoldalúbb szereplő, dicsérő oklevélben részesült, s ezt a gálaműsoron begyűjtött legjobb kisszínésznek járó díjjal is megkoronázta. A családunkban nincs hiány anyanyelv- és hagyományápolásban, hiszen mindannyian, a gyerekeink, a férjem és jómagam is bőven kivesszük részünket mind a néptáncból, mind a népi énekekből. A helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület égisze alatt gyakorolunk, fejlesztjük tudásunkat.

Angéla tapasztalata, hogy különösen az anyanyelvápoló órákon, a szép, magyar versek, dalok által könnyebb, sikeresebb a tanulás, mert ezeket nem egyedül, hanem csoportmunkával, egymást kisegítve tanulják, mutatják be a gyerekek.

Ilyen sikertörténet után hisszük, hogy a törökbecsei Josif Marinković Általános Iskolában szervezett anyanyelvápoló órák a jövőben is gyümölcsözőek lesznek, hiszen ha valamitől felcsillan az ember szeme, azt mindenképp folytatni kell.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..