home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Amit az ingatlanadók bejelentéséről tudni kell
Rencsényi Elvira
2014.02.25.
LXIX. évf. 9. szám

A Szerbiai Köztársasági Parlament tavaly májusban hozta meg — számos módosítással — az új vagyonadóról szóló törvényt. Az e változtatásokkal kiegészített törvény az idén január 1-jén lépett életbe. Minden ingatlan- és termőföld-tulajdonos köteles adóbevallást benyújtani.

— A köztársaság a törvény módosításainak gyakorlati alkalmazásával az önkormányzatokat bízta meg — tudtuk meg Maglai Jenőtől, Szabadka polgármesterétől. — Szabadka önkormányzata már tavaly ősszel előirányozta ennek menetét. A lakóépületek (lakás, ház), az üzlethelyiségek, valamint a mezőgazdasági földterületek tulajdonosai kötelesek újfent nyilatkozni a vagyonukról, ez alól senki sem lehet kivétel. Noha előre meghatározott az esetleges pénzbüntetések mértéke, az önkormányzatnak nem áll szándékában megbírságolni azokat, akik a megadott határidőn belül nem tesznek eleget a kötelezettségüknek. Mégis arra kérem a polgárokat, nyújtsák be adóbevallásukat, hogy meg tudjuk állapítani a tényleges adóalapot. Ha ezt ugyanis az idén elmulasztják, jövőre kénytelenek leszünk szankcionálni a kötelezettség alól kibúvókat.

A vagyonadó módosítása szerint mostantól nem csupán a lakófelület, hanem az ingatlan falai is beleszámítódnak az adóalapba, sőt a pincéket is megadóztatják. Jó hír azonban, hogy a melléképületek után ezentúl már nem kell fizetnünk.

— Az új törvény értelmében az adóalap meghatározásakor például a hétvégi házak is ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a lakóházak vagy a lakások. Annyi módosítást írt elő ez a törvény, hogy kénytelenek vagyunk új adóbevallást kérni az emberektől. Minket mint önkormányzatot ugyanis a kormány arra kötelez, hogy vezessük be a változtatásokat, ehhez viszont a polgárok új adóbevallására van szükségünk. Tudjuk, hogy a dokumentáció beszerzése újabb terhet ró az emberekre, ezért igyekszünk megkönnyíteni a folyamatot. Ügyintézőket küldünk a külvárosi helyi közösségek irodáiba, hogy a polgárok ott, a helyszínen megírhassák adóbevallásukat. A háromnyelvű formanyomtatványok már el is készültek, a polgárokat pedig idejében értesítjük az adóbevallás időpontjáról és helyszínéről.

A városközponthoz közel lakó adóköteles polgárokat egyébként a régi Városháza első emeletén várják az ügyintézők. Sietni nem kell, mivel a határidőt a városi képviselő-testület határozata értelmében június 30-áig hosszabbították meg, ám arra kérnek mindenkit, hogy ne hagyja az utolsó pillanatra az adóbevallását.

— A mezőgazdasági földterületeket illetően is igyekszünk a földtulajdonosok segítségére lenni. Kapcsolatba lépünk a mezőgazdasági szervezetekkel, melyek megkönnyítik, felgyorsítják a folyamatot. A városi önkormányzat egyébiránt indítványozni fogja, hogy a köztársasági kormány törölje el a földterületekre kiszabott lecsapolási illetéket, mert alkalmazására itt nincs is szükség. Miért fizessenek az emberek olyan szolgáltatásért, amelyet nem is vesznek igénybe? Reméljük, hogy kérelmünket kedvezően bírálja majd el a köztársasági parlament.

A polgármester továbbá elmondta: az adó összege marad az ingatlan értékének 0,4%-a, és ez az összeg ezentúl a városi költségvetést gyarapítja majd.

— Az ingatlan- és a földadóból befolyó összeget nem kell továbbküldenünk a fővárosba, itt marad Szabadkán. Ez azért nagyon lényeges, mert számításaink szerint a vagyonadóból származó évi mintegy 700-800 millió dinárt az óvodákra, iskolákra, egészségügyi létesítményekre, a szociális kérdések orvoslására és az egyéb jelentős beruházásokra tudjuk majd fordítani. Még egyszer kérem tehát a polgárokat, hogy nyújtsák be az adóbevallásukat, ezáltal segítsék az önkormányzat munkáját, működését.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..