home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
Amikor otthon van a sehol...
-kzs-
2011.10.26.
LXVI. évf. 43. szám

A Fórum Könyvkiadó a fiatal alkotók számára tavaly meghirdetett kéziratpályázatának az egyik díjnyertes alkotását mutatták be Topolyán a Népkönyvtár hangulatos padlástermében. A szép számban összegyűlt érdeklődők az ifjú szerzőnő, Lovra Éva Amikor otthon van a sehol című első kötetét ismerhették meg...

A Fórum Könyvkiadó a fiatal alkotók számára tavaly meghirdetett kéziratpályázatának az egyik díjnyertes alkotását mutatták be Topolyán a Népkönyvtár hangulatos padlástermében. A szép számban összegyűlt érdeklődők az ifjú szerzőnő, Lovra Éva Amikor otthon van a sehol című első kötetét ismerhették meg. Az irodalmi műsorral egyidejűleg fényképkiállítás is nyílt a szerzőnek az utazásai során készített fotóiból.
Náray Éva igazgató üdvözlőszavai után Szabó József megnyitotta a kiállítást, s beszédében utalt rá: jó lenne, ha Lovra Éva építészi tevékenységének a nyomait is láthatnánk mihamarabb a topolyai épületeken.
Németh Ferenc, a Fórum Könyvkiadó igazgatója elmondta, a fiataloknak meghirdetett pályázatokkal az új írónemzedék felkarolása a cél, annak az űrnek a kitöltése, amely a kilencvenes évekbeli írónemzedék elvándorlása miatt keletkezett. A könyvvel kapcsolatban megjegyezte, a vajdasági magyar irodalomban hagyománya van az úgynevezett itáliai élménynek, gondoljunk csak Szenteleky Kornél Isola Bellájára, vagy épp Domonkos István Via Itáliájára.
Lovra Évát ifj. Virág Gábor, a kötet recenzense faggatta művéről. A szerző szerint kötetének a címe paradox, de ilyen a gondolkodásmódja is. A történetek lényege az utazás, a szabad asszociáció, amikor néha messzebb jutunk el képzeletben öt perc alatt, mint a valóságban egész életünk során. A kaotikusnak tűnő összeállítás, mozaikszerű rendszerezés - kiemelve egy-egy hangulatot a városokból - nem véletlen, hiszen építészként is tégláról téglára, egyenként épít fel mindent. Amikor még építészhallgató korában tanult ezekről az itáliai épületekről, arra vágyott, hogy minél előbb magába szippantsa a levegőjüket. Elárulta azt is, hogy számára Topolya egy olyan mikrokörnyezet, ahol biztonságban van, feltöltődhet, de itt szembesül azzal a hiánnyal is, ami eddig nem volt számára megszokott. A fiatal írónő elárulta, hogy már dolgozik a következő kötetén, melyben Brüsszelből kiindulva mutatja be a környező városokat, az ő sajátos stílusában.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..