home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Amikor a ruha eszi az embert
Tóth Péter
2023.07.31.
LXXVIII. évf. 30. szám
Amikor a ruha eszi az embert

Korunk emberének már jóval gazdagabb a ruhatára, mint a néhány generációval korábban élő elődjeinké. Egy-egy alkalomra készülve azonban gyakran mondjuk: nincs mit felvennem. Pedig ma már általában az a helyzet, hogy ha bizonyos alkalomra nem is találunk otthon megfelelőnek tűnő darabot, a szekrények azért tele vannak.

Sőt! Nyilván mindenkinek vannak olyan darabjai, amelyeket ritkán vesz fel, vagy egyáltalán nem hord. Esetenként azért, mert csak elvétve adódik olyan alkalom, amelyhez illene. De nem ritka, hogy a megvásárolt ruhadarabot később valamiért mégsem szeretjük, és nem is hordjuk, vagy csak ritkán vesszük elő. Pedig megdöbbentő és szinte hihetetlen adat, mely szerint egyetlen pamutpóló készítéséhez a különféle számítások és becslések szerint 2500–2700 liter vízre van szükség. Ez a mennyiség átlagosan egy személy 2-3 évre elegendő ivóvízigényét elégítheti ki. Az utóbbi években a textilipar volt a harmadik legnagyobb víz- és földfelhasználó bolygónkon. Egy pamutpóló nevetséges áron is beszerezhető, miközben valószínűleg a jövő nemzedékei fogják megfizetni annak a környezetterhelésnek az árát, amelyet az előállítása okoz. Az olcsó pamutpólót végül néhány használat után eldobják, ami újabb környezetvédelmi aggályokat vet fel.

Még súlyosabb következményei vannak a műszálas textília előállításának. A textilgyártás a termékek festéséből és elkészítéséből adódóan a globális vízszennyezés jelentős százalékáért felelős. A szintetikus anyagok mosása során becslések szerint évi 0,5 millió tonna mikroszál kerül az óceánokba. Ezek bejutnak az állatok és növények szervezetébe. Hogy ez a jövőre nézve milyen globális következményekkel jár, azt csak sejteni lehet, de jó vége biztosan nem lesz. Egy mosógépnyi poliészter ruha állítólag 700 000 mikroműanyag-szemcsét szabadíthat fel, melyek aztán elkerülhetetlenül bejutnak az élelmiszerláncba. A textíliákból a mikroműanyagok nagy része a vizsgálatok szerint az első néhány mosás során szabadul fel. A szintetikus termékek mosása során eddig már több mint 14 millió tonnányi mikroműanyag halmozódott fel az óceánok fenekén. A globális probléma mellett a ruhagyártás által okozott szennyezés az emberek és az állatok egészségére, illetve általában az ökoszisztémákra is pusztító hatással van.

Az is megváltozott, ahogyan az emberek megszabadulnak a felesleges ruháktól, mivel inkább kidobják, mint hogy eladnák vagy eladományoznák őket. Csak a használt ruhák töredékét gyűjtik össze. A textilhulladékok szelektív gyűjtése általában nincs megoldva. Például a műszálas textília esetében az a fő gond, hogy a termékek biológiailag nem lebomlóak, és olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek károsak környezetünkre. A szintetikus vagy vegyszerekkel kezelt ruhaalapanyagok ugyanis akár 200 évig is fennmaradhatnak, miközben folyamatosan szennyezik a környezetet. Figyelemre méltó próbálkozás, hogy vannak olyan cégek, amelyek az eldobott öltözékekből gyártanak szigetelőpaneleket.

A probléma megoldását célzó lehetőségek egyike a ruhakölcsönzés új üzleti modelljeinek kidolgozása, illetve olyan termékek tervezése, amelyek megkönnyítik az újrahasznosítást. De idesorolható a fogyasztók esetleges meggyőzése arról, hogy kevesebb, de jobb minőségű ruhát vásároljanak. Ezek is azonban csak a katasztrófával „kecsegtető” folyamatok lassítását hozhatják el, a valódi megoldás nyilván máshol keresendő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..