home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ameddig a takaró ér
F. L.
2005.03.02.
LX. évf. 9. szám

Töröktopolya a nagykikindai község legkisebb települése, amelyre - annyi más bánsági faluhoz hasonlóan - a lakosság fogyatkozása jellemző: tavaly 12 személy hunyt el, egy gyermek született és négy házasságkötést jegyeztek. A töröktopolyaiak az elmúlt öt évben mintegy 2 millió 760 ezer dinárt szedtek...

Töröktopolya a nagykikindai község legkisebb települése, amelyre - annyi más bánsági faluhoz hasonlóan - a lakosság fogyatkozása jellemző: tavaly 12 személy hunyt el, egy gyermek született és négy házasságkötést jegyeztek.
A töröktopolyaiak az elmúlt öt évben mintegy 2 millió 760 ezer dinárt szedtek össze a helyi hozzájárulásból, s ebből körülbelül 2 és fél millió dinárt fel is használtak. Ez azonban nem lenne elegendő a falu fejlesztésére. Szerencsére 2001 óta az Amerikai Fejlesztési Alap jelentős támogatást nyújtott, eddig több mint 120 ezer dollár érkezett. Ebből korszerűsítették a tornatermet, javították meg az iskola tetőszerkezetét, építették ki a piacot, szerelték fel az egészségházat és a teleházat, pénzelték a civil szervezeteket, az iskolások táborozását, de jutott a helyi közösség épületére is. Biztató, hogy a lakosság mind nagyobb számban vesz részt a különféle akciókban. Az Előre futballcsapat szorgalmasan edz, évek óta működik a nőszervezet, a vadászegyesület, de sajnos, a művelődési élet nagyon nehezen indul be.
A töröktopolyaiak eddig is addig nyújtózkodtak, ameddig a takarójuk ért, de tennivaló még akad bőven. Községi támogatásból tervezik az új kút fúrását, de a vízvezeték-hálózat kiépítése is időszerű lenne. Mivel meglehetősen sokan ingáznak, minél előbb szükség lenne buszmegállókra is. Gondot okoz, hogy a nagykikindai községi költségvetésből az idén kimaradtak a falvak, ami elégedetlenséget váltott ki. A lakosság többsége támogatta ugyan az új helyi járulék bevezetését, de ebből kevés pénzre számíthatnak, mivel sok a munkanélküli.
A helyi közösség felújított irodáit és a polgári tevékenységi központot ünnepélyes keretek között nemrégiben adták át. A projektum 32 ezer dollárba került. Az összeg jelentős részét, 22 ezer dollárt, az Amerikai Fejlesztési Alap biztosította, a többit az önkormányzat fedezte. A több évtizedes objektumon nagyjavításokat végeztek a tetőszerkezeten, az esőcsatornán, a villany- és vízvezetéken, a padlózaton. Az épület valamennyi polgári tevékenység központja lesz, vagyis a falu szíve. A tervek szerint az ADF 2006-ig folytatja a falufejlesztést Töröktopolyán.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..