home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Amatőrnek lenni jó
Szerda Zsófi
2018.04.22.
LXXIII. évf. 16. szám
Amatőrnek lenni jó

Az idén először én is végigkövethettem a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját, melyet huszonharmadik alkalommal szerveztek meg.

A házigazdák ezúttal a nagykikindaiak voltak. S azt hiszem, hogy emelem a kalapom mindenki előtt. Hiszen ezek a társulatok hatalmas lelkesedéssel álltak színpadra, s óriási energiákat mozgattak meg. Erre csak az képes, akinek nem nyűg, nem fáradság, hanem a világ legjobb érzése egy végigdolgozott nap után elmenni a próbára. Belépni egy fűtetlen színházterembe, művelődési házba, belebújni egy másik karakterbe, átváltozni, és repülni.


A szerző felvételei

A tapasztalt fesztiválozók már az első napon cinkosan összemosolyogtak, az újak pedig — mint például én is — csak ámultak ezen az összhangon, a mi valamit tudunk pillantásokon, a lelkesedésen, avagy Kovács Frigyes szavaival élve lelkesültségen, melyet már az első tíz percben érzékeltünk. Ünnepelni jöttünk össze — ez többször is elhangzott a megnyitón —, s ezt a hangulatot nem csak a csinos ruhák, a piros rúzsok, az öltönyök és a lakkcipők éreztették velünk. Ott volt az ünnep szele a levegőben, a vendégfogadó pálinkaillatában, a színházat fűtő kis kályha ropogásában, a reflektorok és a fellépő színészek arcának izzásában is. Nagykikindán jelentős múltja van az amatőr színjátszásnak, ezt egy kiállítással koronáztak meg, melyen az elmúlt negyven évben készült előadások fotói, plakátjai voltak megtekinthetőek.

Az egy hét alatt itt volt Óz, a nagy varázsló Dorkával, Totóval és a többiekkel, János Vitéz otthagyta Tündérországot, itt volt Regős Bendegúz (hiszen, mint a zsűrizésen elhangzott, a tóbaiak megtalálták Vajdaság Regős Bendegúzát Hanyic Patrik személyében), láttunk operettet, két páratlan párost, voltak kísérleti jellegű előadások, régi ismerősök és új csapatok, vásári komédiák, oroszlánvadászok, és minden este „őriztük a hagyományt” (aki látta a Bányavirág című darabot a nagykikindaiak előadásában, az tudja, miért az idézőjel), itt voltak a csodálatos mázlisták, mentünk rükvercben, és fújtuk a rózsaszín buborékokat a mi Rokon Ilonkánkkal. Megtanultuk, mit jelent az entrópia szó, hallgattuk Domokos István egyik legszebb versét, a Kormányeltörésben-t, elvámoltunk egy éjszakát, és szurkoltunk a butuska Kitty Flinn-nek.

Következzenek a XXIII. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának díjazottjai. Az elismeréseket a háromtagú zsűri — Lőrinc Tímea színművész, Táborosi Margaréta színész, rendező, koreográfus, az Újvidéki Művészeti Akadémia segédtanára, valamint Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója, főrendezője — adta át. Ők velünk együtt kacagtak vagy hatódtak meg, tanultak és tanítottak, hiszen minden előadás után jótanácsokkal gazdagították a játszókat. Sok dicséret s egy kis építő jellegű kritika is elhangzott, így született meg a következő eredmény:

* Pataki László-díjjal tüntették ki a kupuszini Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportját a találkozó legjobb, hagyományos keretek között megvalósított előadásáért, az Egy bolond százat csinál című darabért, melyet Molnár József állított színpadra.

* A zsűri Bambach Róbert-díjjal jutalmazta a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színjátszó Csoportját egy kortárs szöveg igényes színpadra állításáért.

* Garay Béla-díjat érdemelt ki a szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubjának Liliomfi Színjátszó Csoportja a közösségteremtő tevékenységéért.

* A zsűri a legjobb férfi főszereplőnek járó Szilágyi László-díjjal Molnár Oszkárt, a kupuszini Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportjának tagját tüntette ki az Egy bolond százat csinál című előadásban Suarez Rodrigo gróf és Dömötör, a főpincér szerepének bravúros megformálásáért.

 

Olvassa el Szerda Zsófi Molnár Oszkárral készített interjúját is https://goo.gl/8NMfH7

 

* A zsűri a legjobb női főszereplőnek járó Ferenczi Ibolya-díjat Hodik Annabellának, a Feketics Művelődési Egyesület Soma Színtársulata tagjának ítélte oda a Kitty Flinn szerepében nyújtott alakításáért.

* A legjobb férfi mellékszerep megformálásáért Nagy István-díjjal Tombácz Imrét, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színjátszó Csoportjának tagját jutalmazták Mihály szerepéért a Bányavirág című előadásban.

* A legjobb női mellékszereplőnek járó Magyari Piri-díjat Kiss Katalinnak, a kupuszini Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó csoportja tagjának adományozták az Egy bolond százat csinál című előadásban Zsanett, a főlakáj szerepében nyújtott alakításáért.

* A legszebb színpadi beszédért járó Szántó Róbert-díjat Dupák Fanni, a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszója kapta, vagyis az Óz, a nagy varázsló című előadás Dorkája.

* A nagykikindaiak közönségdíjjal jutalmazták a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszóit az Óz, a nagy varázsló című előadásukért.

 


Különdíjak:

* A diákzsűri a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület drámai csoportjának Páratlan páros című előadását jelölte meg a legjobbnak.

* A Magyar Nemzeti Tanács különdíját (az Indul a bakterház című előadás vajdasági tájolásának 50 000 dinár értékű támogatását) a tóbai Petőfi Sándor színjátszó csoport kapta.

* Magyarország szabadkai főkonzulátusának felkérését (az Arany János-emlékév jegyében egy-egy produkció elkészítését és bemutatását) a következő társulatoknak ítélte oda a művészeti bizottság: a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület Drámai Csoportjának, a szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja Liliomfi Színjátszó Csoportjának, a nagybecskereki Madách Amatőr Színháznak és az újvidéki Európa Kollégium Színtársulatának.

* A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának különdíját (egy vendégszereplést a délvidéki magyar színjátszás napja keretében a Népszínház színpadán) a kupuszini Sturcz József Színjátszó Csoport kapta.

* A Kosztolányi Dezső Színház különdíját (egy vendégszereplést a KDSZ színpadán) a bírálóbizottság az Európa Kollégium S.O.rS.ok című előadásának ítélte oda.

* A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház különdíját (egy csoportos előadás-látogatást a KDSZ valamely produkciójára) a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Ifjúsági Színjátszó Csoportja kapta a Kormányeltörésben című performance-áért, valamint az Adai Színtársulat a P. S. című előadásáért.

* A zsűri a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színházlátogatási különdíját a bácsfeketehegyi Soma Színtársulatnak ítélte oda a Kitty Flinn című darabjáért.

* Az Újvidéki Színház különdíját (egy csoportos előadás-látogatást a színház valamely produkciójára) a nagybecskereki Madách Amatőr Színház kapta.

* A zsűri a Zentai Magyar Kamaraszínház különdíját (egy bérletet az intézmény előadásaira) a magyarkanizsai Mázlistáknak adományozta a Mázlista vagyok! című darabért.

* A Magyar Szó napilap egyéves előfizetését a tóbai Szántó Tivadar érdemelte ki a Bakter szerepének megformálásáért a Petőfi Sándor Színjátszó Csoport Indul a bakterház című előadásában, továbbá Petrás Gizella, a topolyai Mara Amatőr Színház tagja Lecsós és más szerepek megformálásáért a Rükverc című darabban, valamint a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Színjátszó Csoportja az Elvámolt éjszaka című előadásért.

* A Képes Ifjúság egyéves előfizetését a zsűri Vásár Róbertnek adományozta a magyarkanizsai Mázlisták csoportjából, a Mázlista vagyok! című előadásban nyújtott alakításáért.

* A Hét Nap hetilap egyéves előfizetését ketten érdemelték ki: Toldi István, a rendőrtiszt szerepéért a kupuszini Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportjának Egy bolond százat csinál című előadásában, valamint Lackó Farkas Erzsébet, a Banya szerepéért a tóbai Petőfi Sándor Színjátszó Csoport Indul a bakterház című darabjában.

* A Hét Nap hetilap különkiadványát Móricz Mirella kapta Böske, továbbá Salamon Lilla Erzsi szerepéért a szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja Liliomfi Színjátszó Csoportjának Vásári komédiák című előadásában.

* A zsűri a zEtna Kiadó könyvekből álló különdíját Oláh Tamásnak és a Gondolat-Jel Társulatnak adományozta az Entrópia című dráma megírásáért.

* A Forum Könyvkiadó Intézet könyvcsomagját a szajáni Nagy Aleksz vehette át.

* Szintén a Forum Könyvkiadó Intézet könyvcsomagját kapta a szajáni Tóth Norbert.

* Az Életjel Kiadó könyveket tartalmazó különdíját a kupuszini Buják Mihálynak a doktor megformálásában nyújtott színészi teljesítményéért, valamint Molnár Istvánnak és Molnár Józsefnek, az ápolók megformálásáért ítélte oda a zsűri.

* A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének különdíját (ingyenes részvételt a Szép Szó táborban) ifj. Robotka István kapta Deák és Tengericsősz szerepéért a szenttamási Liliomfi Színjátszó Csoport Vásári komédiák című előadásában.

* A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének különdíját (ingyenes részvételt a Szép Szó táborban) Hanyicz Patrik vehette át Bendegúz szerepéért a tóbai Petőfi Sándor Színjátszó Csoport Indul a bakterház című darabjában.

* A zsűri a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség különdíját (ingyenes részvételt a MAdT-táborban) Csuvik Viktornak adományozta az Adai Színtársulat P. S. című előadásában nyújtott alakításáért.

* A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség különdíját (ingyenes részvételt a MAdT-táborban) Gusztony Endre kapta a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Ifjúsági Színjátszó Csoportjának Kormányeltörésben című performance-ában nyújtott teljesítményéért.

* A Tanyaszínház különdíját (az idei előadásban való részvételt) a nagybecskereki Váci Nándor és Váci Zsolt nyerte el a Madách Amatőr Színház János vitéz című előadásában bemutatott színészi munkájáért.

* A zsűri a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet könyvcsomagját Dragić Mariannának, a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszójának ítélte oda az Óz, a csodák csodája című előadásban kidolgozott szerepformálásáért, továbbá Ábrahám Grétának, a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat Entrópia című darabjában nyújtott alakításáért, valamint Csernai Pannának, a kupuszini Sturcz József Színjátszó Csoport Egy bolond százat csinál című produkciójában nyújtott játékáért.

* A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség könyvekből álló különdíját Dimitrov Nikoleta és Vajda Stella kapta, a szabadkai Fabula Rasa Színjátszó Grund Páratlan páros című előadásában nyújtott teljesítményéért.

* A zsűri a P.S. Print & Design nyomda különdíját Velez Emiliának adományozta a Liliomfi Színjátszó Csoport Vásári komédiák című előadásában bemutatott színészi játékáért.

* Ugyancsak a P.S. Print & Design nyomda különdíját kapta Miklós Ágnes, a mi Rokon Ilonkánk, az Adai Színtársulatból, valamint Petró Ildikó a temerini Szirmai Károly MME Ifjúsági Színjátszó Csoportjából, a Kormányeltörésben című performance-ban látott alakításáért.

Röviden ennyi. Sok díjazott és ennél is több jó előadás, családias hangulat, kedves vendéglátók, rengeteg mosoly és felejthetetlen színházi élmények jellemezték az idei szemlét. Kíváncsian várjuk a következőt. Találkozunk a színházban!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..