home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Alkotni két kézzel, egy kézzel, kéz nélkül
Gyurkovics Virág
2015.11.30.
LXX. évf. 47. szám
Alkotni két kézzel, egy kézzel, kéz nélkül

Bada Dada ikonikus dadaista zeneművének, a Rajzszög és pikásszó most című dalnak egy sora ihlette címadásra a 36. TAKT-művésztelep kiállításának megnyitóit, Dancsó Andreát és Patócs Lászlót. Alkotni két kézzel, egy kézzel, kéz nélkül — hangzik a cím, és a befogadó közben arra gondol, itt valóban gondolati művészetre redukálódott az alkotófolyamat.

Az hommage jelentése hódolat. A tisztelt személy iránti hódolatunkat pedig számtalan módon fejezhetjük ki, de legfőképpen talán mégiscsak úgy, ha a szellemére ráhangolódva, alázatot tanúsítva, a médium láthatatlanságával ajánljuk neki művünket. Az idei TAKT-művésztelep is ezt tűzte ki célul: lehetőséget adni a részvevőinek arra, hogy egy, az individuumok korszakában ritkán megélt gesztust, a tiszteletadás sajátos módját gyakorolják.

Alkotni két kézzel, egy kézzel, kéz nélkül — és miközben figyeljük a munkákat, szinte magunk előtt látjuk, miként szublimálódik az anyaghoz, az alkotói kézjegyhez való ragaszkodás, és válik a nagy mesterek üzenetének új hordozójává. Ebben kivételes a TAKT: hogy nem utánzásra, másolásra, követésre, hanem valami progresszív, radikálisan új lépésre ösztönzi a fiatal művészeket.

A kiállítás összetettsége, technikai, stílusbeli, tematikai sokfélesége is ezt a progresszivitást, szubjektivitást tükrözi. Ahány alkotó, annyiféle kiindulópont, megközelítés és kivitelezés. Olyan ez, mint egy játék. Azonnal felismerhető, ám mégis más alkotások, melyeknek mondanivalóját a változtatásban, helyettesítésben, felcserélésben kell keresnünk. Elővenni meglévő ismereteinket, összehasonlítani az hommage művel, és olvasni a jelekből. A két mű közötti többlet vagy éppen hiátus, az hommage munka készítőjének hozzáadott szellemi tartalma fog elvezetni a — részben vagy egészében — konceptuális mű lényegéhez.

Az elkészült alkotások pedig egy térbe rendezve, a művek mellett jelölt inspirációs forrásukkal, illetve egymással kommunikálva, film, irodalom, képzőművészet, képregény összjátékával valóságos szellemi forgatagot generálnak.

Alkotni két kézzel, egy kézzel, kéz nélkül — és végső benyomásként valóban nem marad más, csak a gondolat.

A TAKT részvevői a 36. művésztelepen a következő művészek voltak: Sütő Anna, Deák Anita, Oláh Dóra, Klájó Adrián, Kosztándi Orsolya, Bacsa Melinda, Szenti Lilla, Agócs Nikolett, Szalma Gábor, Pesti Emma, Gyuris Róbert, Utcai Dávid, Kis Endre, Bene O. Katarina, Tallós K. Zsuzsanna, Bankó Denisz, Móricz Károly (Boy), Gyuráki Zsolt, Varga Valentin, Sétáló Csaba, Tóth Kovács József, Egeresi Barbara


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..