home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Alekszandra és a kiterjesztett valóság
Tóth Lívia
2018.08.11.
LXXIII. évf. 32. szám
Alekszandra és a kiterjesztett valóság

Az élményalapú tanulást népszerűsítő Eddie projektumot az Innobie csapat fejlesztette ki, melynek egyik és egyetlen hölgy tagja Apró Alekszandra.

A fiatalok egy olyan mobilapplikáción dolgoznak, amely élménydúsabbá, izgalmasabbá és interaktívabbá tenné az általános iskolások tanulási folyamatát, az alkalmazás ugyanis kiterjesztett valóságban jeleníti meg a különféle tantárgyakhoz kapcsolódó képeket, ábrákat.

Alekszandra a beszélgetésre a zentai Logiscool programozóiskola Minecraft táborából érkezik, ahol gyermekekkel foglalkozik. Miközben a limonádéját kortyolgatja, bemelegítésként megejtünk egy rövid bemutatkozást.


Apró Alekszandra

— Még az általános iskolában a tanító nénim rakott be az emelt szintű matekosok csoportjába, amire nagyon büszke voltam, még többet gyakoroltam, versenyekre jártam. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban, ahol a tanulmányaimat folytattam, sok programozási és informatikai óránk volt, amit én nagyon megszerettem, mert nem kellett magolni, adatokat biflázni, elegendő volt a logikánkra hagyatkozni. A középiskola után Újvidéken iratkoztam be a Természettudományi-matematikai Kar informatika szakára. Programtervező informatikusként most fejeztem be a második évet, az ősztől azonban szegedi egyetemi hallgató szeretnék lenni. Ezt főleg az új csapatom, az Innobie miatt érzem szükségesnek, hogy közelebb legyünk egymáshoz, és sűrűbben találkozhassunk, a fiúk többsége ugyanis Kecskeméten tanul. Időközben jelentkeztem és felvettek a zentai Logiscool programozóiskolába, ott az első szemeszterben két csoportot vezettem. Nagyon élveztem ezt a munkát, mert a gyerekek egy úgynevezett zéró kóddal tanulnak programozni, ami azt jelenti, hogy kódot nem írnak, hanem úgy rakosgatják össze a programot, mint a legót, és inkább a logikus gondolkodást sajátítják el. 

* Éppen ennek az iskolának a megnyitóján hallottam, hogy a programozás inkább férfiszakma. Valóban így van?

— Részben igen, habár egyre több a nő ezen a területen is, viszont az informatikát és a programozást még a műszaki tantárgyakhoz sorolják, mely területen inkább a férfiak jelenléte a domináns. Úgy gondolom, a programozás azért felel meg nekünk, nőknek, mert kreatívabbak vagyunk, amire itt nagy szükség van. A Logiscool oktatói között és a csapatomban is én vagyok az egyetlen lány. 


A teljes csapat

* Mivel már többször említetted, mesélj az Innobie csapatról!

— Heten vagyunk, Muhi Kristóf, Kávai Konrád, Bicskei Károly, Opačić Petar, Székely Krisztián, Juhász Csaba és én. Csak egyikük magyarországi magyar, a többiek vajdaságiak, ketten tanulunk Újvidéken, egy fiú Szabadkán, négyen pedig Kecskeméten a Neumann János Egyetemen. Az Eddie nevű applikációnk gyerekeknek készült, és a tananyag könnyebb feldolgozását hivatott elősegíteni. Például képzeljük el, hogy matekórán a diákoknak meg kell érteniük, mi a különbség a négyzet és a kocka között. Az alkalmazás segítségével, ha a telefont a könyv fölé viszik, az ábra kiterjesztett valóságban, vagyis 3D-ben jelenik meg, és azonnal látják az eltérést. Vagy a tankönyvben levő csontvázat is tanulmányozhatják 3D-ben, megnézhetik elöl, hátul, „bemehetnek” a csontok közé. Ehhez okostelefonra és természetesen a tanár közreműködésére van szükség. A felmérések egyébként azt mutatják, hogy a gyerekek 80 százalékának van valamilyen okoskészüléke — telefonja vagy tabletje —, melyre telepíthető az alkalmazás. Amerikában például már a diákok 90 százaléka használja a tanuláshoz ezeket az eszközöket. Szeretnénk végre megtalálni a mobiltelefon helyét az oktatásban. A gyerekek órán titokban, a pad alatt nézegetik, ha azonban valami jóra tudnánk használni, akkor a pad alól a pad fölé kerülhetne. Bízunk benne, hogy a szülők is támogatják majd az ötletet, hiszen az okostelefon a mai apukáktól és anyukáktól sem idegen. Az előző év szeptemberében kezdődött meg az ötlet fejlesztése, és addig jutottunk, hogy ezzel az alkalmazással részt veszünk a Microsoft amerikai világdöntőjében. 

* Előtte azonban más versenyeken is sikeresen szerepeltetek.  

— Az első ilyen a SCIndicator volt, ahol az év tudományos előadóját keresik. Itt csak én álltam a színpadon, és a döntőig jutottam el. Különdíjat nyertem, novemberben utazom Amszterdamba. A következő a Women Startup Competition magyarországi előválogatója volt, ott az első helyet szereztem meg, és az európai döntőre szeptemberben kerül sor Londonban. Közben a fiúk a Startup Campuson bejutottak a top 16-ba, a bécsi döntőben pedig bekerültek a tíz legjobb közé. Jelentős eredménynek számít, hogy a Microsoft Imagine Cup magyarországi döntőjét megnyerve a kelet-közép-európai fordulón is túljutottunk, és repültünk Seattle-be, az Imagine Cup World Wide Finalra, mely versenyen a világ legjobb ötven csapata között bizonyíthattunk. 

* Ennek a csapatnak hosszú távú tervei vannak?

— Mivel már van befektetői és üzleti angyali ajánlatunk is, az amerikai döntő után erre szeretnénk összpontosítani. Tudjuk, hogy egy startupot fenntartani nem könnyű, viszont hiszünk az ügyben és bízunk a sikerben. Nekem például az a tervem, hogy ha beindul a vállalkozásunk, akkor ott szeretnék dolgozni. Egyelőre az oktatási irányt fejlesztjük, ám más ötleteink is vannak.


Az amerikai különítmény: Kávai Konrád, Apró Alekszandra, Muhi Kristóf

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..