home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Alapítvány
Brasnyó Zoltán
2021.10.14.
LXXVI. évf. 40. szám
Alapítvány

Az Apple TV+ régóta várt sorozatáról mindenkinek van véleménye, és ahogy az internetes fórumokat elnézem, főképp Isaac Asimov legnagyobb rajongói osztják meg szélsőségesen jó vagy rossz benyomásaikat a széria első három részével kapcsolatban.

Többévnyi várakozás után végre befutott minden idők egyik legnépszerűbb sci-fi-regénysorozatának televíziós változata, mely műről évtizedeken át azt mondták, hogy lehetetlen megfilmesíteni. Az Alapítvány nyomokban valóban Alapítványt tartalmaz, fontos azonban szem előtt tartani, hogy a készítőknek, élükön a Sötét lovag trilógiáról ismert David S. Goyerrel, a mai kor nézőihez kellett igazítaniuk elképzeléseiket, emiatt pedig több ponton is szabadabban nyúltak az alapanyaghoz.

Asimov regényciklusa mintegy negyven éven át íródott. Az első regény 1951-ben, az utolsó pedig 1993-ban jelent meg. Az Apple pedig úgy gondolta, van akkora anyagi háttere, hogy az eddigi érdektelen streamingfelhozatalát egy igazi, nagyközönséget megmozgató nagyágyúval tudja feldobni. Spórolni tehát nem kellett, sőt a cég olyannyira komolyan gondolja, hogy nem kevesebb mint 8 (!) évadot szeretne készíteni az Alapítványból.

A Galaktikus Birodalom a végtelen számú bolygójával 12 000 éve áll fenn. A pszichohistória professzora, Hari Seldon (a Csernobilból is ismert Jared Harris) szerint viszont az idilli állapot még nagyjából ötszáz évig tartható meg. Jóslatait részben a matematikára, részben pedig a tömegek viselkedési mintáira alapozza. Mondani sem kell, véleménye nem arat osztatlan sikert az impérium vezetőségében: I. Clean császár igyekszik eltiporni a rebellis hangokat, de azért ad egy esélyt Seldonnak. Egy bírósági eljárás során meghallgatja a véleményét, majd Seldont asszisztensével, az ifjú matekzseni Gaal Dornickkal (Lou Llobell) együtt egy messzi bolygóra, a Terminusra száműzi. Feladatuk az lesz, hogy megírják az Encyclopedia Galacticát, mely a világégés után hamvaiból feltámadó civilizáció számára könnyítené meg az újrakezdést.

Az események túlnyomó része feltehetően a Terminuson játszódik majd, az eredeti mű mélységét és a sorozat ambíciót figyelembe véve azonban minden bizonnyal rengeteg világot és karaktert ismerünk majd meg. Már maga a császár is izgalmas, aki egy ideje már nem az utódlással, hanem saját maga klónozásával próbálja megerősíteni a hatalmát. Ezért egyszerre van jelen gyermek-, felnőtt- és időskori énje, hogy tanácsokkal lássa el regnálása során. Azt gondolnánk, hogy egyszerűen eltiporná Seldont és elméletét, ennél azonban szerencsére egy jóval komplexebb figuráról van szó: jó intrikushoz híven ő maga is folyamatosan elemzi a helyzetet.

Az Alapítvány látványvilágára nem lehet panasz. A díszletek, a világűr színei és hangulata, a távoli jövő építményeinek egyszerre futurisztikus és feudális jellege tökéletesen a helyén van. Látszik, hogy egy centet sem spóroltak a speciális effektusokon és a díszletek kivitelezésén. Megvan benne a kellő potenciál, hogy egyszer akár a Trónok Harca örökébe lépjen, hiszen eleve olyan, mintha az HBO legnagyobb sikersorozata, valamint a Star Trek és a Battlestar Galactica elegye volna.

Nem lesz könnyű dolguk a készítőknek, Asimov regényeinek ugyanis máig aktív és nagyon vérmes rajongótábora van. Ahhoz pedig, hogy ez a sorozat sikeres legyen, hűnek kell lenniük az eredeti műhöz, de kompromisszumokat is meg kell kötniük annak érdekében, hogy azok érdeklődését is felkeltsék, akik nem olvasták az Alapítványt. A könyvekben fontos szerep jut a tudománynak, a vallásnak és a hatalmi játszmáknak, mely témák nem minden esetben társulnak konkrét történésekhez, így a showrunnereknek fel van adva a lecke, hogy hitelesen — mégis érdekfeszítően és izgalmasan — adják át az Alapítvány világát és hangulatát. Egyelőre úgy tűnik, hogy megvan az arany középút, Asimov elképzeléseihez ugyanis megannyi modern ötletet társítottak.

Persze nem maradhatott ki a korunkra jellemző sokféleség, már ami a szereplőket illeti. Az eredetileg fehér férfiakat több helyen feketékre vagy nőkre cserélték, ami az Alapítvány esetében teljesen logikus, hiszen már eredetileg is egy távoli jövőben játszódó, számos bolygót és világot felölelő, rengeteg karaktert és rasszt felsorakoztató műről van szó. A karaktereknek egyelőre több időt kell adni, hogy megismerjük, megszeressük, magunkénak érezzük őket. Mind a látvány, mind a míves párbeszédek, mind pedig az akciójelenetek minősége a helyén van, ezért minden okunk megvan rá, hogy bizakodóak legyünk a sorozattal kapcsolatban. Az első néhány rész után már csak az a kérdés, hogy a készítők hogyan oldják meg a helyenként több évtizedes-évszázados ugrást, mely a generációkon átívelő regények egyik jellegzetessége.

A sorozat epizódjai péntekenként jelennek meg az Apple TV+ kínálatában, valamint az internet végtelen videotékájában is elérhetőek.

Kép: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..