home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Aktuális kerékpárkínálat
Lábadi Loránd
2022.06.22.
LXXVII. évf. 23. szám
Aktuális kerékpárkínálat

A kedvező időjárás előcsalogatja a bringásokat, mármint azokat, akik a tél folyamán nem kerekeznek, mert ősszel „elkonzerválják” a kétkerekű kedvencüket, hogy majd a szép idő beköszöntével újra elővegyék. Nos, ők nem a fanatikus biciklizők közé tartoznak, inkább csak azért kerékpároznak, mert ez manapság divat lett. Akik viszont télen-nyáron maximálisan kihasználják a lehetőséget egy kiadós és kellemes túrázásra, azok népesítik igazán a bicajkedvelők táborát. Nekik szólnak a reklámok, felhívások egy versenyre, vagy egyszerűen csak saját maguknak szerveznek egy tökéletes kikapcsolódást. Ez napjainkban már tömegessé vált, amivel közelebb kerültünk a nyugati országokhoz, ahol természetes, hogy reggel beöltözve, ahogyan kell, mert ott például a bukósisak kötelező felszerelés, elrajtol az apraja-nagyja.

A nagyobb pihenőknél, ha jobban megfigyeljük a kerékpármárkákat, arról is kapunk egy reális képet, hogy az emberek mennyire gondolják komolyan a rekreációnak ezt a nagyon szép módját. A márkák és a típusok a középkategóriától kezdődnek és egészen a legdrágább modellekig terjednek, nálunk azonban még gyerekcipőben jár a dolog, de ha jobban belegondolunk, még nincsenek biztonságos, jó minőségű bicikliútjaink sem, és a kerékpárkínálat is elég vérszegény, már ha a minőséget vesszük figyelembe. Az alábbiakban a közép- és felsőkategóriás kerékpárok közül ismerkedünk meg néhánnyal.

A Cube márka hallatán a hozzáértők pontosan tudják, milyen terméket takar a név, hiszen az egykoron kis műhelyből mára egy nagy gyár lett, köszönhetően a kiváló minőségnek. A német cég számos versenyen is indul, ahol jó eredményeket ér el. A Cube Touring EXC egy túrázásra ideális modell, a váz könnyű szerkezetű, duplán húzott alumíniumcsőből készül. Az első és a hátsó váltó, a váltókarok, a féktárcsák, a hajtómű, a lánckeréksor, az első és a hátsó agy Shimano típusú. A kerékméret 28”, a jármű tömege 16,9 kg, 10 sebességfokozatú, a gyártott méretek férfi XS, S, M, L, XL.

Az Ausztriában alapított KTM gyár kerékpárjai 1964-ben váltak ismertté. Az idei év újdonsága a KTM Ultra Ride 29, mely a legújabb technológiák alapján készült. Az alumíniumváz erős és egyúttal könnyű szerkezetű, a hátsó váltó, a váltókar, a hajtómű, a lánckerék, a lánc SRAM típusú, a fékek és a féktárcsák pedig Shimanók. Tömege 14,3 kg, maximális össztömege 105 kg, a kerékméret 28”. A másik MTB modell a KTM Chicago 292, melynél az első és a hátsó váltó, a hajtómű, a fogaskoszorú, a fék és a féktárcsa Shimano, a kerékméret 28”, tömege 15,4 kg, össztömege pedig legfeljebb 106 kg lehet.

A következő egy magyar cég, a Csepel, mely már nagyon régóta ismert a jó minőségű termékeiről. Több kategóriában is találunk kiemelkedően szép és divatos modelleket, melyek külföldön is tovább növelhetik a cég népszerűségét. A Traction 100 21 SP túrabicikli első és hátsó váltója, a váltókar, továbbá a racsni Shimano, a fékek V típusúak, öntömege 15,6 kg, kerékmérete 28”.

A Scout Terra modell kevésbé vagy egyáltalán nem ismert, de kielégítő minőségben gyártja a kerékpárokat, melyek a középkategóriába tartoznak. A váz alapanyaga Hi-Ten acél, az első és a hátsó váltó, a váltókar, mely 21 sebességfokozatú, Shimano márkájú, az első és a hátsó fékek V típusúak, és alumíniumból készültek.

A Trek kerékpárok a felsőbb kategóriát erősítik, és ez a név a sportban is nagy elismerésnek örvend. A Boone szénszálas váza, a Shimano lánc, a hátsó váltó, a váltókar, a hajtómű, a 11 sebességes kazetta, valamint a precíz kidolgozás is ezt bizonyítja. Ugyanezt mondhatjuk el a Trek 1120-as jelzésű alumíniumvázas bicajról is, mely a túrázást kedvelők egyik legjobb választása lehet.

Az Explorer Classic 27.5 túrakerékpár Hi-Ten acélvázzal készül, az első és a hátsó váltók, valamint a váltókar Shimano, a sebességfokozatok száma 18. A Force 29 modell szintén Hi-Ten acélvázas, az első és a hátsó váltó, valamint a váltókar Power márkájú, a sebességek száma 21, az első fék mechanikus tárcsafék, a hátsó pedig alumínium V-fék.

A Koliken Scoria MTB alumíniumvázas, 21 sebességes modell, a váltók, a váltókarok és a fékkarok Shimano márkájúak, a fékek mechanikus tárcsafékek, az első és a hátsó agy anyaga MTB acél, a jármű tömege 15,24 kg. Ez a márka nem olyan híres, viszont a jó minőséggel és a mérsékelt áraival feltörekvőben van.


Fotók: You Tube

A CTM kerékpárok is a kedvező árfekvésük miatt ismertek, de a minőség is fontos tényező a cégnél, ezért folyamatos fejlesztésekkel és újításokkal áll elő, így a bicikli piacon való megmaradása nem kérdéses. A CTM Tranz 3.0 cross trekking típusú modell, a váz szerkezete 6061-es alumínium, a váltók, a fékek, a lánckerekek Shimanók, a sebességváltó 24 sebességes, a kerékméret 28”.

A bemutatott kétkerekűek mind az árukat, mind a minőségüket illetően más-más kategóriában szerepelnek. A minőségben persze nincs túl nagy eltérés közöttük, mivel minden gyártó igyekszik a legjobb kerékpárral megmaradni a piacon, de a nagyok és a már régóta ismertek bizony sokkal előrébb járnak. Aki megteheti, az például Pinarellót is választhat, mely az ár és a minőség tekintetében a legmagasabb szintet képviseli, de az átlagember megelégszik egy olcsóbb, egyúttal jó minőségű kerékpárral is, és boldogan, elégedetten szervez magának akár hosszabb túrákat is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..