home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Aki meg akarja menteni az aracsi Pusztatemplomot
HÉJJA Mátyás (Brassó), Az írás a Bánáti Újság nyári újságíró-iskolájában készült
2007.08.22.
LXII. évf. 34. szám
Aki meg akarja menteni az aracsi Pusztatemplomot

Az újságíró-iskola résztvevői Aracson - Pozsár Rihárd fotójaEddig hat könyvet szerzett az aracsi Pusztatemplomról. Nyolc éve vezeti az Aracs Pusztatemplom Műemlékvédő Társaságot.* Kérem, mutassa be az erdélyi olvasóknak a Pusztatemplomot.- A Pusztatemplom Bánátban a TörökbecseTorda-Beodra...

Az újságíró-iskola résztvevői Aracson - Pozsár Rihárd fotója

Eddig hat könyvet szerzett az aracsi Pusztatemplomról. Nyolc éve vezeti az Aracs Pusztatemplom Műemlékvédő Társaságot.
* Kérem, mutassa be az erdélyi olvasóknak a Pusztatemplomot.
- A Pusztatemplom Bánátban a TörökbecseTorda-Beodra települések alkotta háromszög középpontjában található. Az aracsi templom feltehetőleg Szent István uralkodása alatt épült egy régebbi templom romjaira. Abban az időben Aracs temploma hirdette a keresztény hitet a vidéken. 1280-ban a kunok felgyújtották és lerombolták, majd rá száz évre Erzsébet anyakirályné újraépíttette, és megtoldotta a ma már csonka toronnyal. A tizenhatodik században ismét baljós felhők tornyosultak Aracs fölött, sorsa mostohára fordult. A vidéket 1536-ban pestisjárvány néptelenítette el. 1551-ben ötven-hatvan védő próbálja megvédeni a templomot a törököktől, de nem bír a túlerővel, így az alagúton keresztül a törökbecsei várba kényszerült. Ettől kezdve a templom árván maradt a pusztában. A telepesek a tizennyolcadik században a török kiűzése után elkezdték hordani a tégláját. A pusztatemplom első jótevője, aki meg akarta menteni, egy ismeretlen ember volt. 1770 körül nádtetővel fedette be, hogy megóvja az idő viszontagságaitól. Hertelendy Ignác, Kikinda község alispánja, hogy megakadályozza a templom további pusztítását, 1817-ben körülsáncoltatja: széles mély árkot ásat köré, amely még ma is megvan. Így a falbontó telepesek nem bírták szekereikkel a falak mellé állni, hogy pakoljanak az ingyenes épületanyagból. Emellett a határcsőszök is felügyeltek a Pusztatemplomra.
1896-ban Gerecze Péter budapesti főreáliskolai tanár, ismert régész végeztet igazi szakszerű ásatásokat a Műemlék Országos Bizottsága részére történő felvétel céljából. 1979-ben újra feljavítják valamennyire.
* A magyar kormányhoz vajon folyamodtak-e segítségért, a templomrom állapotának további romlását fékezendő?
- Nyolc év alatt nyolcszor fordultunk a magyar kormányhoz kérelemmel, de mostanáig semmiféle segítséget nem kaptunk. Bár Szabó Vilmos úr, a Gyurcsány-kormány egykori államtitkára megígérte, hogy segíteni fog, ez idáig még semmi sem történt... Viszont a tartományi kormánytól 2004-ben ötszázezer, 2005-ben pedig egymillió dinárt kaptunk, és ezt a pénzt fel is használtuk templomunk megmentése céljára. 2007-ben két és fél millió dináros segítségre számítunk, amely összegből a két oldalsó falat tervezzük visszaállítani. Reméljük, sikerül.
* Folytattak-e régészeti feltárásokat a templomnál?
- Igen, ásatásokra is sor került a templom környékén. Az első ásatást 1877-ben az akkori törökbecsei plébános szervezte. A templom belső részében egy kriptát találtak, nagyon jó állapotban. 1979-ben, amikor a templomot restaurálták, százöt sírt tártak fel, de mindenik ki volt rabolva már.
* Milyen rendezvényeknek ad otthont a Pusztatemplom?
- Az aracsi templomban minden év július utolsó vasárnapján megrendezzük a templom ünnepét. Mintegy ezren érkeznek erre az évfordulóra. Az ünnepségeken msgr. Huzsvár László püspök úr is rendszeresen megjelenik, és szentmisét mutat be.
* Az itteni fiatal közösség mennyit és miben segít önnek a munkájában?
- Ifjú közösségünk kb. ötven személyből áll. A nagykorúakkal munkaakciókat végzünk, míg a kisebbekkel előadásokat szervezünk.
* Ön már több könyvet is írt az aracsi Pusztatemplomról. Kinek ajánlja ezeket a könyveket?
- Eddig hat könyvem jelent meg a templomról, az utolsó a rom helyreállításának elképzelését taglalja. Én mindenkinek ajánlom a köteteket, időseknek és az ifjúságnak egyaránt, akit csak érdekel a történelem és a vajdasági magyarok megmaradása.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..