home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ahol mindenki otthon érezheti magát
Tóth Lívia
2021.10.12.
LXXVI. évf. 40. szám
Ahol mindenki otthon érezheti magát

A Törökkanizsa községhez tartozó Árpád-kori településen, Firigyházán a Törökkanizsáért Egyesület vállalta magára a hagyományápolás, a közösség- és identitásmegőrzés feladatát. A ma mintegy 100-120 többségében szerb anyanyelvű lakost számláló falu az 1980-as évekig színmagyar volt.

A Törökkanizsáért Egyesület 2011 óta folyamatosan tevékenykedik Firigyházán. Ami évekkel ezelőtt romos parasztház volt, az ma Ricze Emlékház néven egy felújított, többfunkciós épület, közösségi tér. Az objektum gondosan rendben tartott udvara a többi közt a faluban élők és az elszármazottak rendezvényének, a Firigyháziak Találkozójának — az idén tartották meg a tizediket — és a Szent Mihály-napi búcsú tiszteletére celebrált ünnepi szentmisének, valamint a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület által megálmodott és életre hívott nyári néptánctábornak ad otthont. Az épületben található kiállítás — fényképek, térképek, újságcikkek, kegytárgyak, néprajzi emlékek — évről évre újabb látnivalót, tartalmat kínál a látogatóknak. Az érdeklődők már nemcsak Kuppis Józsefnek, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hadnagyának a 2017-ben felavatott emléktábláját tekinthetik meg, hanem Popovity Péter amatőr művész Szent Mihály arkangyalt ábrázoló szobrát is.


A szerző felvétele

Újhelyi Nándor, a Törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke, a Ricze Emlékház gondozója elmondta, Firigyházához hasonlóan Vajdaság-szerte minden kis településen szükség lenne egy-egy közösségmegtartó eseményre. Mint hangsúlyozta, folyamatosan gyűjtik a dokumentumokat, fényképeket, újságcikkeket, melyekkel sikerült rávilágítaniuk arra, hogy a falu gazdag múlttal büszkélkedhet.  

— Természetesen nemcsak a múlttal foglalkozunk, hanem a jövővel is, hiszen különféle rendezvényeket szervezünk, melyek közül az egyik a nyári néptánctábor, a másik a Szent Mihály-napi összejövetel. A tíz évvel ezelőtti és a mostani körülményeket össze sem lehet hasonlítani. Az első két találkozót a falu központjában tartottuk meg, aztán hoztuk át ide, a jelenlegi helyszínre. Szerencsére nagyon sok támogatóra leltünk, és az épületet folyamatosan tudjuk újítani, fejleszteni, bővíteni. Az ilyen jellegű események összekovácsolják az embereket, és mindenki a sikertörténet részévé válhat. Azok is ellátogathatnak ebbe a házba, akiknek már nincs hova hazajönniük, és itt otthon érezhetik magukat. Ahogy az emberek idősödnek, ez egyre fontosabbá válik számukra.


A szerző felvétele

Újhelyi Nándor arról is beszámolt, milyen munkálatok folytak a Ricze Emlékházban.

— A felújítások és a fejlesztések két síkon történnek. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével olyan infrastruktúrát próbálunk létrehozni, amely megfelel a XXI. század követelményeinek. Ez azért fontos, hogy több tíz, de akár száz gyermeket, vendéget is fogadhassunk, és egyszer majd el tudjunk szállásolni. A konyhát és a különféle foglalkozásokra használatos helyeket fejlesztettük, bővítjük azt az épületet, ahol a toalettek találhatóak, és zuhanyozókat is létesítünk. A másik jelentős tevékenységünk a helyi értéktárnak a kialakítása. Azokat a dokumentumokat, fényképeket, újságcikkeket, amelyeket folyamatosan gyűjtünk, digitalizáljuk is, és az internetes felület létrehozására is nagy hangsúlyt helyezünk.

A Törökkanizsáért Egyesület által szorgalmazott beruházások célja, hogy a Ricze Emlékház és környéke belátható időn belül Észak-Bánát ismert rendezvényközpontjává váljon.


Törökkanizsáért Egyesület felvétele

Törökkanizsáért Egyesület felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..