home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Ahol kezdődik és végződik a napunk
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2023.06.28.
LXXVIII. évf. 26. szám
Ahol kezdődik és végződik a napunk

Minden otthonban központi szerepe van a fürdőszobának, hiszen ebben a helyiségben indítjuk a reggelt és itt is fejezzük be a napunkat.

Manapság egyre nagyobb az igény arra, hogy akár két fürdőszoba is legyen a házban. Az egyik általában a földszinten helyezkedik el, a másik pedig a felső szinten — ha van ilyen —, illetve a hálószobák közelében.

A berendezéséhez ma már hatalmas kínálat áll rendelkezésünkre. A különféle tuskabinok, kádak tárháza szinte végtelen. Találunk beépíthető toalettet vagy külső szerelésűt, dupla mosdót vagy csak szimplát, mindezt sokféle alakban. A csaptelepek forma- és színvilágának határa a csillagos ég, a rengetegféle méretű, színű és mintázatú burkolatról nem is beszélve.

Az, hogy az otthonunkba milyen fürdőszobát álmodunk meg, már valóban csak a képzeletünktől és a pénztárcánktól függ.

A fürdőszoba milyenségét elsősorban a ház többi részének stílusvilága határozza meg. Egy ház stílusának kialakítása általában már az első lépések során eldől, így a fürdőé szinte gyerekjátéknak számít. Csupán követnünk kell a stílusjegyeket, hogy az otthonunk egységessé váljon.

A kialakítás előtt elsősorban azt vegyük figyelembe, hogy mekkora a helyiségünk, és konkrétan hányan vagyunk a családban, illetve hányan fogjuk használni. Másodsorban el kell döntenünk, hogy zuhanyozni szeretünk-e jobban, vagy inkább a kádban való lubickolást részesítjük-e előnyben. Ennek függvényében kell eldöntenünk, milyen fürdőelemet választunk, esetleg — ha van mindkettőre lehetőségünk és helyünk — mindkét változat helyet kaphat benne. Ha több fürdőszoba van az otthonunkban, akkor dönthetünk úgy is, hogy az egyikbe tusolót, a másikba kádat tervezünk.

Mindenképp gondoljuk át, hogy a mosó- és szárítógépet is ide szeretnénk-e helyezni, vagy külön helyiségbe.

Miután eldöntöttük, helyileg hol legyenek a szaniterek, az elektromos vezetékek elhelyezését is át kell gondolni. Hol lesz szükség konnektorokra, hova kell helyi, esetleg hangulatvilágítás, valamint a víz el- és odavezetését is meg tudjuk tervezni. Fontos kérdés, hogy szükséges-e a szellőzőrendszer beépítése, vagy elegendő az ablaknyílás, illetve hogy hová kerüljön a bojler — ebbe a helyiségbe, vagy van a közelben egy másik, ahol el tudjuk rejteni.

Mindezek után érdemes elgondolkodni a tárolóbútorzaton is. Mit szeretnénk ott tartani, és ehhez elegendő-e néhány polcos elem, vagy nagyobb szekrényekre lesz szükségünk.

A fűtésről is szó kell hogy essen, hiszen ma már a legtöbb lakásban padlófűtés van. Ha emellett döntünk, akkor a víz- és szennyvízelvezetés után a padlófűtés szerelése következik.

Amikor a burkolásnál tartunk, akkor már minden vezetéknek és áramcsatornának a padlóban és a falban kell lennie. A burkolás után már határozottan látható a fürdőszoba milyensége — ez már egy előrehaladott állapot, így kezdhetünk megnyugodni, mert hamarosan elérjük a végleges formát, melyet használni is tudunk.

A fürdőszobánk megtervezésénél vegyünk papírt, ceruzát a kezünkbe, és aprólékosan gondoljunk át minden részletet. Mindenképp tervezzünk méretarányosan, hiszen ha elkészültek a szakemberek, már nem tudjuk odébb tolni például a toalettet, ha az nem jó helyre került.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..