home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A zene összekötő kapocs az emberek között
Borbély Tivadar
2016.02.28.

Muzslyán megrendezték a XII. Szilasi-napot

Szilasi Mihályra, Muzslya és Vajdaság neves citeraművészére emlékezve, illetve a hangszer és a citerazene népszerűsítése céljából a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület nagytermében tizenkettedik alkalommal rendezték meg a hagyományos Szilasi-napot.
A szép számban megjelent közönséget a helybeli művelődési egyesület citerazenekara és vegyes kórusa köszöntötte, majd Jaksa Csaba szavaló Lele József muzslyai citeraművész kíséretében előadta Fehér Ferenc Apám citerája című versét.


Juhász Törköly Krisztina, a Muzslai Petőfi Sándor MME elnök asszonya elmondta, Szilasi Mihály egyedi játékának, a sántaciterázásnak köszönhetően ez a zene és a hangszer nem merült feledésbe. Azok a citeraművészek, akik Szilasival együtt 1970-ben megalakították a citerazenekart, napjainkban is arra törekednek, hogy ezt az örökséget megszerettessék a fiatalokkal.
Az elnök asszony megköszönte a tagság több évtizednyi munkásságát, melynek eredményeként az egyesület a közösségért tett érdemeiért és a kultúra területén kifejtett tevékenységéért magas rangú állami kitüntetésben, Arany Érdeméremben részesült.


A rendezvényt hivatalosan Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg.
A műsorban bemutatkozott a csókai Móra Ferenc MME Jégvirág, Barna Gesztenye és Pöngetyű citerazenekara, az adai Aranykapu Művelődési Egyesület Cifrázó citerazenekara, a pacséri művelődési egyesület citerazenekara, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Kéknefelejcs és a Muzslai Petőfi Sándor MME Kisbanda, valamint a Pöngető nevű citerazenekara, továbbá az oromhegyesi, adorjáni és törökkanizsai citerásokból összeálló Tisza Menti Zengő citeraegyüttes, a kisoroszi Lackó Márta és Ördög Lóránt, a szentmihályi és szabadkai Flaman—Hézső-citerakettős, a pacséri Ónodi Tamás és Zsadányi Bálint, a torontálvásárhelyi Kovács József, a törökbecsei Micsik Béla, a törökkanizsai Székely Égető Krisztián és a muzslyai Szalma Árpád citeraszólista.


A rendezvény, mely a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, illetve valamennyi helyi szervezet és egyén támogatásával jött létre, a helybeli Lele József citeraszólista fellépésével ért véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..