home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A vihar első pillanata
(-)
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám
A vihar első pillanata

A héten ismét előtérbe került a homoszexualitás kérdése, most a Blic napilap melegítette fel a témát, azt állítva, hogy a szerb pravoszláv egyház befolyásos köreiben is többen érintettek ebben. A szocialisták Bekónak üzentek hadat, a kormány egésze pedig magyarázatot kér Törökországtól Erdoğan kijelentése miatt. Jovanka Broz temetésével egy korszak véglegesen is lezárult Szerbiában, ettől függetlenül azonban továbbra sem lehet Iphone telefont vásárolni. A demokraták közben Újvidéken tüntettek, no nem az Apple telefonjának árusítása érdekében, hanem a központi hatalom „diktatórikus törekvései” miatt.

Homoszexuális főpapok

A Blic napilap szellőztette meg azt az információt, miszerint a szerb pravoszláv egyház szinódusában hét püspök is homoszexuális, s további háromról ugyancsak ezt feltételezik. A napilap állítása szerint a többi főpap is tud erről. A Blic azt is megírta, hogy míg a világi melegek általában modern életmódot folytatnak és nyitottak a világra, addig a papságban szolgáló társaik az extrém jobboldaliságot és a kemény tradicionalizmust képviselik. (Blic)

Visszaszorulóban a kulturális műsorok

A Köztársasági Rádiódiffúziós Ügynökség (RRA) által végzett tanulmány szerint az országos nagy nézettségű televízióadóknál jelentősen visszaszorultak a kulturális műsorok. A Pink és a Prva (Első) kulturális-művészeti műsorai a műsoridő nulla (0) százalékát teszik, a B92-nél pedig 0,10 százalékát, a törvényes előírások semmibevételével. Nem jobb a helyzet az állami televíziónál sem. Az RTS első csatornáján a kulturális műsorok az összes műsoridő 0,15 százalékát alkotják, a 2-s adón ez az arány 5,47 százalék. (Telegraf)

Miért nincs Szerbiában Iphone?

Évek óta visszatérő téma az Apple okos telefonjának, az Iphone-nak a hiánya Szerbiában. A kérdést most a Blic napilap vette elő, amely úgy tudja, ennek oka az, hogy az Apple olyan feltételeket szab a szerb mobilszolgáltatóknak a szerződéskötéshez, amelyeket azok nem akarnak elfogadni. A Blic szerint az Apple többek között évi 50 ezer darab telefon eladását írja elő. Egyes vélemények szerint az országban jelenleg 130 ezren használják telefonálásra ezt a márkát. Ők különféle nem formális csatornákon, elsősorban külföldről szerezték be a népszerű okos telefont. (Blic)

A szocialisták hadat üzentek Bekónak

Meglepően éles kirohanást intéztek a múlt héten a szocialisták Milan Beko szerb oligarcha ellen. A kormánypárt azzal vádolja Bekót, hogy az elmúlt évtizedben minden hatalmon levő politikussal jó kapcsolatot ápolt, s gazdagságát is ennek köszönheti. Most pedig azért fordult Vučićhoz, hogy elkerülje az ellene irányuló vizsgálatokat. Minderre azután került sor, hogy a szerb milliárdos az egyik televízióadónak úgy nyilatkozott, Ivica Dačić nem tudja kitölteni a négyéves mandátumát, ezért szerinte a miniszterelnöki széket Aleksandar Vučićnak, a haladók elnökének kell átvennie. (Kurir)

Románia 2015-ben elismeri Koszovót?

Viktor Ponta román külügyminiszter arra tett ígéretet John Biden amerikai alelnöknek, hogy Bukarest 2015-ig megváltoztatja Koszovóval kapcsolatos eddigi álláspontját, és elismeri a szakadár délszerb tartomány függetlenségét. (Tanjug)

Erdoğan vihart kavart

Hatalmas felháborodást váltott ki a szerb közéletben Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnöknek a prizreni látogatása során tett kijelentése, miszerint Koszovó Törökország, Törökország pedig Koszovó. A kérdésben az összes szerb politikus megszólalt, s élesen elítélték Erdoğan nyilatkozatát. Ivica Dačić szerb miniszterelnök például Törökország Szerbia irányába tett direkt provokációjaként értékelte a török miniszterelnök szavait. Tomislav Nikolić szerb államelnök pedig befagyasztott minden olyan trilateriális találkozót, amely Bosznia-Hercegovina, Szerbia, illetve Törökország között esedékes, s egyben bocsánatkérést vár el a török féltől. A hétvégére viszont már olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a botrányos kijelentésre valójában nem is került sor, csupán rossz volt a fordítás. (Tanjug, Beta)

Eltemették Jovanka Brozt

A múlt héten nagyszámú gyászoló részvételével katonai tiszteletadással helyezték örök nyugalomra Josip Broz Titónak, a volt Jugoszlávia örökös elnökének özvegyét a belgrádi Virágházban. A temetésen Ivica Dačić miniszterelnök mondott gyászbeszédet, amelyben többek között kijelentette: „Eljött az ideje önmagunknak is bevallani, hogy bűnt követtünk el vele (Jovankával) szemben, akárcsak a saját történelmünkkel szemben.” (Beta, Tanjug, B92)

Újvidéken tüntettek a demokraták

Miközben a haladók már nagyban készülnek a vajdasági tüntetésekre, amelyek célja a tartományi kormány lemondásának a kierőszakolása, múlt szombaton a demokraták tartottak tömeggyűlést a tartományi székvárosban. A több ezres tüntetés főszónoka Bojan Pajtić tartományi kormányfő volt, aki azzal vádolta a belgrádi központi hatalmat, hogy a Szerb Haladó Párt a bulvársajtó vádjai alapján ítélkezik. Pajtić azzal is megvádolta Aleksandar Vučićot, a haladók elnökét, illetve Tomislav Nikolić államelnököt, hogy idő előtt bocsátottak szabadon 2500 köztörvényes bűnözőt, aminek következtében Szerbiában megduplázódott az erőszak. Pajtić értékelése szerint Újvidék most inkább hasonlít a húszas évek Chicagójára, mint egy modern közép-európai városra. (Beta)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..