home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A vesekő
(Forrás: filantropikum.com)
2014.11.04.
LXIX. évf. 45. szám
A vesekő

A vese a szervezet kiválasztó rendszeréhez tartozik. Benne történik meg a salakanyagok kiválasztása és kiürítése. Normál körülmények között a salakanyagok vízben oldott állapotban ürülnek, megszabadítva a szervezetet a fölösleges méreganyagoktól.

Hogyan alakul ki a vesekő?

Abban az esetben, amikor az oldott állapotban lévő anyagok egyre nagyobb mennyiségben csapódnak ki kristályokat formálva, a vizelet besűrűsödik, és üledék halmozódik fel a vese belsejében, ami idővel vesekő kialakulásához vezet. Ezek a kövek hosszú évekig csendben, tünetmentesen is meghúzódhatnak. A kő kimozdulása és eltávozása vezet a jellegzetes vesegörcshöz. Az 5 mm-nél kisebb kövek az esetek 90%-ban spontán módon távoznak, nem okozva tüneteket. A nagyobb méretűek esetében a kő igyekszik áthaladni a spagetti vastagságú húgyvezetékeken, és elzárja a vizelet útját, heves tünetek kíséretében.

A vesegörcs tünetei

Jellegzetes tünet a hirtelen, görcsös fájdalom, gyakori fájdalmas vizelés, esetenként vérvizelés. Ezekhez vegetatív tünetek társulnak: hányinger, hányás, izzadás, hidegrázás, nyugtalanság, mely állandó mozgásra kényszeríti a beteget. A vesegörcsöt gyakran a szülési fájdalomhoz hasonlítják, és gyakran azonnali sürgősségi gyógyszeres vagy urológiai beavatkozást igényel.

Mi történik a testben?

A vesekőre való hajlam öröklődik. Ha valaki ilyen genetikai hajlammal helytelen életmódot folytat, nagyobb valószínűséggel alakul ki nála vesekő.

A mozgásszegény életmód, az alkohol, a kávé elősegíti a vesekő létrejöttét. A kevés folyadékbevitel dehidrációhoz vezet, a víz, valamint a vízben oldott ásványi anyagok és salakanyagok aránya megváltozik, a vizelet besűrűsödik, majd vesehomok, vesekő formájában lerakódik.

A túlzott kalciumbevitel és az oxaláttartalmú ételek (pl. erdei gyümölcsök, spenót, sóska, dió, paradicsom, kakaó) fogyasztása az oxalátkövek kialakulását segítik elő. A húgysavkő kialakulásáért a vörös és a vadhús rendszeres fogyasztása okolható, ehhez pedig hozzájárulnak a túlzottan sós és zsíros ételek is.

A vizelet savas pH-értéke elősegíti a kőképződést, a lúgos vegyhatás azonban megelőzi.

A gyakori húgyúti fertőzések szintén a vizelet sűrűsödéséhez vezetnek, a felhalmozódó genny, a baktériumok és a gyulladásos faktorok a vesekövek képződésének gyakori elemei.

Bizonyos hormonális változások, például a mellékpajzsmirigy túlműködése a kalcium anyagcseréjét felborítva kalcium alapú kövek kialakulásához vezet.

Gyulladásos betegségek, ízületi gyulladások, köszvény, krónikus vastagbélgyulladás, némely gyógyszer szintén vesekövek képződéséhez vezet.

Mi történik mentális szinten?

Gondolataink és érzéseink lenyomatokat hagynak a testünkön és a szerveinken, befolyásolva a működésüket. Fizikai szinten a vesében történik meg a salakanyagok elengedése. Mentális szinten, gondolataink által is gyakran halmozunk fel salakot, mely — ha időnként nem engedjük el — besűrűsödik, és lelki salakként rakódik le. E lelki méreganyagokra a vese a legérzékenyebb. A vesemedence valóságos gyűjtőhelye a bekövült, merev gondolatoknak és érzéseknek, melyek a múltból származnak. Ama gondolatoknak, amelyeket régen fel kellett volna dolgoznunk, és szabadjára engednünk. Időnként ezek a megrekedt gondolatminták lökéshullámok formájában távoznak a szervezetből (vesegörcs), jelezve, hogy fel kell hagyni a merev, görcsös múltbéli ragaszkodásokkal.

A vese annak minden fizikai és lelki funkciójával együtt tehát jó útjelzője élet- és táplálkozási stílusunknak, kapcsolati harmóniáknak, flexibilitásunknak — annak fontosságát jelezve, hogy nemcsak a fizikai méreganyagoktól, hanem időnként a lelki salaktól is meg kell szabadulnunk. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..