home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A véres gyertyaszentelő áldozataira emlékeztek Zentán
(Tha)
2022.02.03.
LXXVII. évf. 5. szám
A véres gyertyaszentelő áldozataira emlékeztek Zentán

Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén Zentán megemlékezést tartottak, melyen az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc egy olyan helyi eseményére emlékeztek, amely nagyon sok polgári áldozatot követelt.

A szerb hadoszlop, 1500 katona és 500 szerbiai önkéntes, február 1-jén déli irányból érte el Zenta határát. Miután a megadásra szóló felhívást a városvezetők elutasították, a támadók megrohanták a települést övező sáncot. Rövid harc után a gyengén felfegyverzett, demoralizált zentai nemzetőrség megfutamodott, a városban általános pánik tört ki, a lakosság Szabadka és Szeged irányába menekült.

A szerb vezérek 48 órás szabad rablást engedélyeztek csapataiknak, de ebből az idegenek mellett sajnos a helybeliek is kivették a részüket. Harmadnap a csapatok továbbvonultak Ókanizsa irányába, de a helyi szerbek még két héten át folytatták az erőszakos cselekményeiket, és hozzávetőlegesen 2000-2800 embert gyilkoltak meg.

A kegyeletadó esemény a Jézus Szentséges Szíve-templomban szentmisével kezdődött, melyet ft. Bankó Nándor esperesplébános celebrált. Alkalmi beszédet mondott Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, aki hangsúlyozta, évtizedek múltak el, de az utókornak emlékeznie kell, mert egyetlen ártatlanul kiontott élet sem volt hiába.

— Minden háborúnak tragikus következménye az egyén cselekvése. Mint mindig, itt is beigazolódott, hogy a vélt vagy valós sérelmek alapján kegyetlen végkifejlete lett az eseményeknek. Soha nem kell feledni a tényeket, a megtörtént eseményeket tárgyilagosan és releváns adatokkal kell alátámasztani, de ennek sohasem szabad a megértés, egymás elfogadásának alapértékei ellen fordulnia. Zenta és a zentaiak a történelem sodrásában többször bizonyították, hogy a béke, a tolerancia és az egységes zentai szellem felmutatásában kiváló munkát végeztek. Ezt a város utcái, a terek hangulata, a vadgesztenyesor, a köztéri szobraink és az itt lakók szellemisége adja. Büszkék lehetünk múltunkra, jelenünkre és az előttünk álló jövőre — mondta a polgármester.

Az áldozatokra való megemlékezés a Felsővárosi temetőben folytatódott. Basa György történelemtanár az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc szerepéről beszélt.

A jelenlévők az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc emléksírhelyénél helyezték el koszorúikat.

Az esemény szervezője Zenta Község Önkormányzata, a Jézus Szentséges Szíve-templom és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ volt.

Fényképezte: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..